|

Frekans ihalesi rafa kalkıyor

RTÜK Kanunu'nun değiştirilmesi halinde 7 yıldır yapılamayan frekans ihalesi tamamen rafa kaldırılacak.

Yeni Şafak
00:00 - 7/05/2002 Salı
Güncelleme: 11:12 - 8/06/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

RTÜK Kanunu'nun değiştirilmesi halinde 7 yıldır yapılamayan frekans ihalesi rafa kaldırılacak. Yeni RTÜK Kanunu ile "dijital" yayınlara izin verildiği için frekans ihalesinin yapılmasının anlamı kalmıyor. Ayrıca, frekans planlaması yetkisi de Telekomünikasyon Kurumu'na veriliyor. Frekans ihalesinin yapılamaması nedeniyle televizyonlar kamuya ait olan frekansları bedava kullanırken devlet zarar ediyor.

Yılan hikayesine dönecek

RTÜK Kanunu'nun 24. maddesinde yapılan değişiklikle frekans planlama yetkisi RTÜK'ten alınarak Telekomünikasyon Kurumu'na veriliyor. Telekomünikasyon Kurumu, RTÜK, TRT'nin işbirliği ile hazırlayacağı frekans planlarını Haberleşme Yüksek Kurulu'na sunacak. Haberleşme Yüksek Kurulu, hazırlanan plânı aynen onaylayabileceği gibi lüzum gördüğü değişikliklerin yapılmasını talep edebilecek.

Frekans planlama yetkisinin RTÜK'ten alınarak Telekomünikasyon Kurumu ile Haberleşme Yüksek Kurulu'na verilmesi frekans ihalesinin uzun süre yapılamamasına yol açacak. RTÜK'ün kurulduğu 1993 yılından sonraki ilk 6 ay içinde frekans ihalesinin yapılmasına rağmen RTÜK siyasi baskılar nedeniyle bir türlü frekans ihalesini yapamadı.

RTÜK Kanunu'nda yapılan değişiklik frekans planlama yetkisinin Telekomünikasyon Kurumu'na bırakılması frekans ihalesinin uzun süre daha yapılamamasını yol açacak. RTÜK Kanunu'nda yapılan bir başka değişiklikle "dijital" yayınlara da yasal zemin hazırlandığı için frekans ihalesinin yapılmasının da anlamı kalmayacak

Devlet zarar ediyor

Kamuya ait olan frekanslar, radyo ve televizyonlar tarafından yıllardır 'bedavaya' kullanılıyor. Ulusal bazda yayın yapan televizyonlar ilgili ihalenin geçen sene yapılacak olmasına rağmen Danıştay frekans ihaleseni iptal etti. RTÜK frekans ihalesinin yapılması halinde sadece ulusal bazdaki televizyonların ihalesinden 100 trilyon lira gelir bekliyordu. RTÜK Kanunu'nda yapılan değişiklikle televizyonlar uzun süre frekansları bedava kullanmaya devam edecekleri gibi, devlette trilyonlarca lira zara uğramaya devam edecek.


----------------- imza------------------

----------------- imza------------------



#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
22 yıl önce