|

F@tih Projesi'ne Japon markajı

Sanayi Bakanı Ergün, Japon teknoloji firması NEC'in Fatih Projesi kapsamında Türkiye'de üretim ve yatırım yapmak istediğini söyledi. Ergün, proje için ihalenin eylül ayına kadar yapılması gerektiğini de vurguladı

00:00 - 10/05/2012 Perşembe
Güncelleme: 22:48 - 9/05/2012 Çarşamba
Yeni Şafak
F@tih Projesi'ne Japon markajı
F@tih Projesi'ne Japon markajı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Japon bilişim ve teknoloji firması NEC'in Türkiye'ye karşı büyük bir ilgi duyduğunu belirterek, 'NEC, Fatih Projesi ile de yakından ilgileniyor. NEC, Fatih Projesi için Türkiye'de üretim ve yatırımı yapmak istiyor' dedi.

Bir dizi temaslarda bulunmak üzere Japonya'nın Tokyo kentinde bulunan Ergün, bu kapsamda Japonya Eğitim, Kültür, Spor, Bilim ve Teknoloji Bakanı Hirofumi Hirano ile NEC CEO'su Nobuhiro Endo ve Mitsubishi Electric CEO'su Kenichiro Yamanichi ile görüştü. NEC'in Türkiye'ye karşı büyük bir ilgi duyduklarını ve Fatih Projesi ile de ilgilendiklerini dile getiren Ergün, NEC'in Türkiye'deki bilişim altyapısına komple girmek istediğini, oradaki potansiyeli gördüklerini söyledi.

İHALE EN GEÇ EYLÜLDE

Fatih Projesinin, bilgi ve iletişim sektöründe yer alan Japon firmaları için önemli bir fırsat olduğuna işaret eden Ergün, şunları söyledi: 'Biz eğitim sistemimizi dönüştüreceği için bu proje ve bize bu alanda önemli bir teknolojik avantaj sağlayacağı için bu sektörün ve teknolojinin ülkemizde gelişmesi için hükümet olarak önemli fedakarlıklar yapıyoruz. 5-6 milyar dolarlık bir kaynağı bu işe ayırıyoruz. Ama bu proje üzerinden sıçrama yapmak isteyen firmaların da yapacağı fedakarlık onlara büyük bir avantaj olarak geri dönecektir. Türkiye'deki üretim miktarını, yerlilik oranını herkesten daha fazla çıkarmayı taahhüt ederek, giren firmanın hiç bir kaybı olmayacaktır.” Fatih Projesinin Eylül ayına kadar ihalesinin yapılması ve takvimlendirilmesi gerektiğine işaret eden Ergün, "2014 yılı sonuna kadar bütün öğrencilere ulaşmış olacak. 11 milyon tablet 2014 sonuna kadar dağıtılacak' dedi.


Mitsubishi Türkiye'de otoya yatırım yapmalı

Bakan Ergün, Mitsubishi Electric CEO'su Kenichiro Yamanichi ile görüşmesine ilişkinde, Mitsubishi'nin Türkiye'deki yatırım alanlarını merak ettiğini ifade ederek, Mitsubishi'nin nükleer santraller dışında Japonya'daki enerji yatırımlarının yüzde 60'ını yaptığını, kendisinin Türkiye'nin enerji yatırımları konusunda çok büyük hamle yapması gerektiğini anlattığını aktardı. Stratejik yatırımlar olarak gördükleri otomotiv sektöründe de Mitsubishi'nin olduğunu anımsatan Ergün, Mitsubishi'nin de Türkiye'de otomotiv yatırımı yapmasının önemli olduğunu anlattı.



12 yıl önce