|

Gazze konvoyu açlık grevinde

4 gündür Mısır izin vermediği için Akabe Körfezi'nde bekletilen Gazze konvoyundaki 5 İngiliz açlık grevine başladı. Katılımcılar, Mısır Konsolosluğu'na yürüyerek olayı protesto etti.

Oktay Mehmet
00:00 - 28/12/2009 Pazartesi
Güncelleme: 00:11 - 28/12/2009 Pazartesi
Yeni Şafak
Gazze konvoyu açlık grevinde
Gazze konvoyu açlık grevinde

Mısır tarafından Ürdün'ün Akabe Körfezi'nde bekletilen Filistin Konvoyu'nda bulunan 5 İngiliz, dün sabah açlık grevine başladı. Eylemciler, Mısır'ın Gazze'ye girişlerine izin verene kadar açlık grevine devam edeceklerini bildirdi. Bu arada, konvoydaki katılımcılar, geçişlerine izin vermeyen Mısır'ı konsolosluğa yürüyerek protesto etti. Yol boyunca pankart açan ve sloganlar atan gruba Ürdün polisi müdahale ederek Mısır Konsolosluğu'na gitmelerine izin vermedi.

FİLİSTİN'E SIRTINIZI DÖNDÜNÜZ

68 yaşındaki İngiliz aktivist Sylvia Wall, “Dünyanın harekete geçmesini bekliyorduk; ama dünya Filistin'e sırtını döndü. İsrail, önceki gün yine 6 Filistinliyi öldürdü. İsrail kurulduğunda 9 yaşındaydım, o gün bugündür hiç durmadı. Dünya İsrail'i durdurmalı, bu savaş bitmeli” diye konuşurken, İngiltere'den gelen Arshad Ali de, “Biz buraya geri dönmek için gelmedik” dedi.

1500 MUM YAKILDI

Öte yandan, Gazze saldırılarının yıldönümü nedeniyle yapılan anma programında konvoydaki yabancı vatandaşlar, öldürülen 1500 Filistinli için 1500 mum yakarak dua ettiler.


Ariş inadı

Mısır Ariş Limanı konusundaki inadını sürdürüyor. Mısır Dışişleri Bakanı Ahmed Ebu Geyt, Gazze konvoyunu Mısır yönetiminin istediği istikamette ilerleyerek 3 Ocak'tan önce Mısır topraklarına girmeye çağırdı. Geyt, aksi takdirde konvoyun Mısır'a girişine izin verilmeyeceğini duyurdu.


Mısır'a one minute

Yürüyüşte küçük bir çocuk tarafından açılan “One minute” pankartı dikkat çekti. Konvoydakiler, Başbakan Erdoğan'dan Mısır'a yönelik bir “One minute” çıkışı beklediklerini söyledi. İHH Başkanı Bülent Yıldırım, İsrail'in savaş suçuna Mısır'ın da ambargoyla ortak olduğunu, İslam dünyasından 'dur' çağrısı beklediklerini belirtti.


Taksim'de İsrail'e protesto

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının yıldönümü nedeniyle Taksim Meydanı'nda toplanan, aralarında Mazlum-Der ve Özgür Der'in de bulunduğu sivil toplum örgütleri, İsrail'i kınadı. 'Hepimiz Filistinliyiz direneceğiz', 'Filistin'de vurulan kardeşin ölen sensin' yazılı dövizler taşıyan yaklaşık 500 kişilik grup, 'Gazze'de direniş Mısır'da ihanet', Yaşasın küresel intifada' sloganları attı. Gazeteci yazar Abdurrahman Dilipak yaptığı konuşmada, “İsrail ilk kez bu kadar yalnız kaldı. İngiltere'de bir mahkeme Livni'nin İngiltere'ye girmesi durumunda tutuklanmasına karar verdi. İsrailli bir grup haham, İsrail devletinin meşruiyetinin tartışmalı hale geldiğini söyledi. Bunlar ilk kez oluyor” dedi. İsrail bayrağının yakıldığı eylem olaysız sona erdi.



14 yıl önce