|

Gezi''nin provası ODTÜ''de

Tahir Alperen
00:00 - 15/06/2013 Cumartesi
Güncelleme: 23:28 - 14/06/2013 Cuma
Yeni Şafak
Gezi''nin provası ODTÜ''de
Gezi''nin provası ODTÜ''de

Gezi Parkı eylemlerinin benzerinin 2012 sonu ile 2013 başında ODTÜ''de sahnelenmek istediği ancak başarılı olamadığı öğrenildi. Eylemler Sırp Gençlik Örgütü ''Otpor/direniş''i akla getirdi. CIA ve ABD destekli sosyal medya organizasyonu Otpor ilk olarak Sırbistan''da Miloseviç''in devrilmesinde aktif olarak rol oynadı.

Otpor''un adı Gürcistan, Ukrayna ve Mısır''daki halk hareketlerinde de geçti.

Emniyet''in hazırladığı raporda, Otpor''nu çeşitli ülkelerde sosyal medya üzerinden insanları örgütleyip sokağa döktüğü senaryonun benzerinin Türkiye''de oynanmak istediği belirtiliyor. Raporda Otpor üyesi üç isme de yer veriliyor. Rapora göre, 2012''nin sonu ile 2013''ün başında ODTÜ''deki öğrenci olaylarında benzer bir hedef vardı ancak başarıya ulaşamadı.

KARA MİZAH ŞART

Alman televizyonu DW''ye konuşan Otpor''un lideri Ivan Maroviç ise ''Bir rejimi yıkmak için ilk etapta kara mizah, ardından da sokaklarda gösteri yapmak gerekli'' ifadelerini kullandı. Maroviç, röportajında mali kaynağı da George Soros''un Açık Toplum Enstitüsü Yardım Vakfı (OSIAF) olarak açıkladı.

DW''ye konuşan Sırp gazeteci Jaksa Scekic ise Otpor''un bu eylemlerini şirket haline getirdiğine ve bu işten para kazandığına dikkat çekti: ''İlk başlarda sivil toplum hareketi olarak başladılar. Şimdilerde büyük paralar kazanıyorlar. Hizmet sunuyorlar.''


11 yıl önce