|

Gönül: Yanlış yapmayalım

Altın arama çalışmalarıyla gündeme gelen Kozak Yaylası muhtarlarıyla görüşen Gönül: "Temenni ediyorum ki devlet olarak yanlışlık yapmayız ama yaparsak da çaresini bulalım" dedi.

Aa
00:00 - 6/06/2008 Cuma
Güncelleme: 22:23 - 6/06/2008 Cuma
Yeni Şafak
Gönül: Yanlış yapmayalım
Gönül: Yanlış yapmayalım

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, bir süre önce altın arama çalışmalarıyla gündeme gelen İzmir'in Bergama ilçesi Kozak Yaylası'ndaki muhtarlarla görüştü. Gönül, "Temenni ediyorum ki devlet olarak yanlışlık yapmayız ama yaparsak da çaresini bulalım" dedi. Bakan Gönül, Bergama programı kapsamında Bergama Belediye Meclisi Salonu'nda Kozak bölgesinden gelen köy muhtarlarıyla görüştü. 16 köy muhtarının oluşturduğu Kozak Yaylası Doğal Çevreyi Koruma Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Selim Demircan, madencilik sektörünün yaylaya vereceği zarardan endişe duyduklarını söyledi. Kozak bölgesinde yaşayan 10 bin kişinin geçimini çam fıstığından karşıladığını, bu üründen yıllık 50 milyon dolar gelir elde edildiğini ifade eden Demircan, "Yeraltı kaynaklarının çıkarılmasına karşı değiliz. Ancak ekosistemin bozulmasını istemiyoruz. Ekosistemin bozulacağına ilişkin beyanlar bölgedeki çam fıstığı satışını azaltacaktır. Bu da bize yarardan çok zarar getirecektir" dedi. Bakan Gönül, Kozak Yaylası'nın ormancılığıyla Türkiye'ye örnek gösterildiğini, bölgenin mükemmel özelliklere sahip olduğunu, ilçelerde olmayan hizmetlerin yıllar önce köylüler tarafından bölgeye getirildiğini söyledi.

Gönül, altın arama çalışmaları konusunda, şunları söyledi:

"Sizin bir müktesep hakkınız var. Yola çıkmış ve kazanmışsınız. Ama bu her şeyin tavassut edileceği anlamına da gelmez. Bir başkası altın arama ruhsatı alır. Ama size zarar vermeyecek, köyünüze zarar vermeyecek. Bunun için hukuki zemininizin sağlam olması lazım. Karşı taraf ruhsat alacağı zaman izninize muhtaç olması lazım. Altın arama ruhsatı da bir bakanlık tarafından veriliyor. Vaktiyle bizi haberdar ederseniz mahkemeye gitmeden yanlışlığın düzeltilmesi mümkün olabilir. Devlet olarak hakkımızı ararız. Örnek bir mıntıka olarak bölgemizin zarar görmesini kimse arzu etmez. Temenni ediyorum ki devlet olarak yanlışlık yapmayız. Ama yaparsak da çaresini bulalım." İzmir Valisi Cahit Kıraç da Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu, iddiaların bilimsel olarak tespit edilmesinin gerektiğini, köylülerin haklılığının tespit edilmesi durumunda çözüm yolu bulabileceklerini ifade etti.

Bakan Gönül, toplantı sonrası bedensel engelli 4 yaşındaki Şahin Alak'a Bergama garnizonundaki er ve erbaşlar tarafından toplanan parayla alınan tekerlekli sandalyeyi hediye etti.


AKROPOL TELEFERİK TESİSİ

Bakan Gönül ayrıca, Akropol Teleferik Tesisi temel atma törenine katıldı. Teleferiğin bölge halkının çok arzu ettiği bir proje olduğunu ifade eden Gönül, dünya tarihine damgasını vurmuş Akropol'ün teleferik ile kolayca gezilebileceğini söyledi.

Türkiye'nin 1984 yılında turizm seferberliğine çıktığını söyleyen Gönül, "Herkes o zaman 'turist neden gelmiyor' diye soruyordu. Sonra anladık ki turistik yatak olmayınca turist gelmezmiş. 1984'de turistik yatak sayısı 30 bindi. O dönemde sadece Rodos'taki yatak sayısı 60 bindi" dedi.

Vecdi Gönül, şu anda milyona yaklaşan turistik yatak sayısıyla yılda 25 milyon turist ağırlayan Türkiye'nin artık turizm alanında var olduğunu ispat ettiğini söyledi.

Akropol AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Esiner ise 660 metre uzunluğundaki teleferikle saatte bin 150 kişinin taşınacağını, her seferin 3 dakika 32 saniye süreceğini ve yatırımın 4 milyon avroya mal olacağını ifade etti.

Bakan Gönül, İzmir-Çanakkale yolunu Zeytindağ beldesine bağlayan yolun açılışını da gerçekleştirdi.

Karayolları 2. Bölge Müdürü Erol Altun, yolun daha önce düşük standartlara sahip olduğunu, çalışmayla yol genişliğini 10 metreye çıkardıklarını ve yatırımın 350 bin YTL'ye mal olduğunu açıkladı. Zeytindağ beldesinde bir spor tesisinin açılışını da gerçekleştiren Bakan Gönül, belde futbol takımının sahadaki ilk maçının başlama vuruşunu yaptı.

16 yıl önce