|

Gül, Japonya'ya gidiyor

Aa
00:00 - 28/05/2008 Çarşamba
Güncelleme: 13:20 - 28/05/2008 Çarşamba
Yeni Şafak
Gül, Japonya'ya gidiyor
Gül, Japonya'ya gidiyor

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, 3-8 Haziran tarihlerinde geniş bir iş adamı heyetiyle birlikte Japonya'ya gerçekleştireceği resmi ziyaretle yatırım, ticaret ve turizm alanlarında ilişkilerin daha da ileriye götürülmesi hedefleniyor.


TARİHİ ZİYARET OLACAK

Cumhurbaşkanı Gül'ün Japon İmparatoru Akihito'nun davetlisi olarak bu ülkeye gerçekleştireceği resmi ziyaret, iki ülke arasında cumhurbaşkanı düzeyindeki ilk ziyaret olması dolayısıyla "tarihi" olarak niteleniyor. Ertuğrul firkateyninin Japonya açıklarında battığı 1889 yılı, iki ülke arasındaki ilişkilerin başlangıç tarihi olarak kabul ediliyor. Gül, ziyareti sırasında Japon İmparatoru Akihito ile görüşecek ve eşi Hayrünnisa Gül ile onuruna verilecek yemeğe katılacak. Başbakan Yosuo Fukuda, Üst Meclis Başkanı Satsuki Eda ve Temsilciler Meclisi Başkanı Yohei Kono ile görüşecek olan Gül, Türk-Japon İş Forumu toplantısına da katılacak.




Cumhurbaşkanı Gül'e geniş bir iş adamı heyetinin eşlik edeceği ziyaretle, yatırım, ticaret ve turizm alanlarındaki ilişkilerin daha da ileriye götürülmesi hedefleniyor. Bu çerçevede, Japon iş adamlarına Türkiye'deki yatırım imkanları anlatılacak. Ekonomik ilişkilerin özellikle otomotiv ve elektronik alanında üst düzeyde olduğuna dikkat çekiliyor. Türk heyetinde yer alan iş adamlarına da Japon makamlarınca bu ülkedeki iş olanakları alanında brifing verilmesi öngörülüyor. Ziyarette, Türkiye'ye gelen Japon turist sayısında artış kaydedilmesine yönelik temaslarda da bulunulacak. Gül'ün Japonya ziyareti sırasında kültürel faaliyetlere de yerverilecek. Bu kapsamda, Tokyo'da Türk defilesi ve Türk mutfağının tanıtıldığı gala yemeği organize edilecek. Tokyo'da bulunduğu sırada iki fotoğraf sergisi açılacak olan Gül, Osaka'daki Türk-Japon Yatırım Forumu'na da katılacak.Ertuğrul firkateyninin battığı dönemde kazazedeleri Türkiye'ye getiren Japon subayların karşılanması ve Türkiye'de geçirdikleri dönemi anlatan70 dolayındaki fotoğraftan oluşan sergi ile Kırşehir'in Kamanilçesindeki Kalehöyük'te 1986'dan bu yana yürütülen kazı çalışmalarıyla ilgili fotoğraf sergisi açılacak. Cumhurbaşkanı Gül, Japon kazı ekibinin başkanı Sachihiro Omura'ya liyakat nişanı verecek. Japonya'daki temaslarda 2010 yılının Türkiye'de, "Japon Yılı" ilan edilmesine ilişkin bilgiler de aktarılacak ve İmparator Akihito'ya 2010 yılında Türkiye'yi ziyaret etmesi beklentisi iletilecek. Cumhurbaşkanı Gül, 7 Haziran'da, dönemin Japon İmparatoru'na nişan ve çeşitli hediyeler götüren Ertuğrul firkateyninin açıklarında battığı Kushimato kentinde bulunan Ertuğrul Şehitlik Anıtı'nda düzenlenecek anma törenine de katılacak.

16 yıl önce