|

Güler: Vatandaşı bu kış üşütmeyeceğiz

Enerji Bakanı Güler, İran'ın doğalgazı kesmesiyle yaşanan soruna yönelik olarak bütün tedbirlerin alındığını söyledi. Mavi Akım ve Batı Hattı'ndan gelen gaz miktarı arttırıldı

Ankara
00:00 - 5/01/2007 Cuma
Güncelleme: 00:59 - 5/01/2007 Cuma
Yeni Şafak
Güler: Vatandaşı bu kış üşütmeyeceğiz
Güler: Vatandaşı bu kış üşütmeyeceğiz

İran'dan kendi iç talebini karşılayamadığı gerekçesiyle doğal gaz akışının durduğu ortamda, Rusya'dan Mavi Akım ve Batı Hattı'ndan gelen gaz miktarı arttırılarak, sıkıntı yaşanmamasına çalışılıyor. İran'ın Türkiye'ye verdiği gazı kesmesi sonrasında Enerji Bakanı'ndan “vatandaşı üşütmeyeceğiz” mesajı geldi. Doğalgazda yaşanan sıkıntıyla ilgili basın toplantısı düzenleyen Enerji Bakanı Hilmi Güler, İran'da yaşanan aşırı soğuklar ve bazı yatırımların gecikmesi nedeniyle kesinti olduğunu, alınan önlemlerle bunu karşıladıklarını söyledi.

15-20 gündür sıkıntı yaşandığını ancak hissettirmediklerini belirten Güler, “Herhangi bir sorun yok. Vatandaşımızı bu kış üşütmeyeceğiz” dedi. Güler, İran'la tahkim sürecinin devam ettiğini belirterek, şimdilik iptal düşünmediklerini, tahkimin sonucuna göre karar vereceklerini ifade etti.

ALTERNATİF ARANIYOR

İran'ın doğalgazı kesmesiyle 30 milyon metreküplük açık oluştu. Ciddi sıkıntı durumunda sıvılaştırılmış doğalgaz şimdilik tek alternatif olarak görülüyor. Ayrıca kesintili otoprodüktör tesislerine de zaman zaman gaz verilmiyor.

Türkiye'ye yönelik gaz akışını iki gün önce tümüyle kesen İran, daha sonra belirli aralıklarla gaz vermeye başladı. Ancak önceki gece yarısı gaz akışı yeniden kesildi. İran tarafı Ocak ortasına kadar gaz sevkıyatına başlayabileceğini bildirdi.

BOTAŞ, Nijerya ve Cezayir'den ek 7 depo daha LNG alıyor. Yetkililer bayram nedeniyle 70 milyon metreküpe düşen toplam tüketimin 90 milyon metreküpe kadar yükseldiğine dikkat çekiyor.

İGDAŞ: SIKINTI YOK

Kış ortasında gazsız kalma endişesi yaşayan vatandaşı rahatlatan açıklama İGDAŞ'dan geldi. İstanbul Gaz Dağıtım Sanayi ve Ticaret A. Ş (İGDAŞ), İran'ın doğal gaz vanasını kapatmasının İstanbul'da sıkıntıya yol açmayacağını bildirdi. İstanbul'da Aralık ayı ortalamasına göre günde 20 milyon metre küp doğalgaz kullanılıyor. Öte yandan Mavi Akım'dan alınan günlük 29 milyon metre küp (m3) doğalgaz miktarı 38 milyon metre küpe, Batı Hattı'ndan alınan 42 milyon metre küplük doğalgaz miktarı da 48 milyon metre küpe çıkarıldı.


İki gemiyle gaz geliyor

Nijerya ve Cezayir'den Marmara Ereğlisi'ne sıvılaştırılmış doğalgaz getiren 2 tanker, Çanakkale Boğazı'ndan geçiş yapacak. Büyük bir sorun yaşanmaması halinde doğalgaz tankerlerinden ilki bugün Çanakkale Boğazı'ndan geçecek.

Nijerya'dan Marmara Ereğlisi'ne 128 bin metrik ton doğalgaz götüren Bermuda bandıralı “Logoja” adlı 288 metre uzunluğundaki tanker, bugün öğle saatlerinde Çanakkale Boğazı'na girecek. Tankerlerin ikincisi ise 6 Ocak'ta Boğaz'a giriş yapacak. Cezayir bandıralı “Bachir Chihani” adlı 282 metre uzunluğundaki doğal gaz tankeri de Cezayir'den yüklediği yaklaşık 59 bin metrik ton doğal gazı Marmara Ereğlisi'ne götürecek. Yetkililer, tankerlerin geçişine güvenlik amacıyla römorkörlerin refakat edeceğini ve Boğaz'ın transit gemi geçişlerine kapatılacağını kaydettiler.


İran gazı yarın normale dönecek

Enerji Bakanı Hilmi Güler İran'ın Ankara Büyükelçisi'yle görüşme yaptığını ve görüşmede arızalı rafinenin en geç bu hafta sonu onarılıp Türkiye'ye gelen doğalgaz akışının cumartesi günü normale döneceği konusunda söz aldığını söyledi.



17 yıl önce