|

Gümrükte unutkanlık ticareti kilitledi

Avrupa Birliği'nin serbest ticaret anlaşması yaptığı her yerde Türkiye'nin de yapma hakkı doğduğunu belirten Bakan Çağlayan, '1996'da Maalesef Gümrük Birliği anlaşmasında bizimkiler bir madde koymayı unutmuş' dedi

Behçet Güngör
00:00 - 22/10/2009 Perşembe
Güncelleme: 03:21 - 22/10/2009 Perşembe
Yeni Şafak
Gümrükte unutkanlık ticareti kilitledi
Gümrükte unutkanlık ticareti kilitledi

Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, dün Cezayir'de 'Türkiye-Cezayir İş Forumu'na katıldı. Cezayir'de iş yapmak isteyen Türk işadamları ve müteahhitlerine seslenen Çağlayan, 3 yıldır ilk defa bir ticaret heyetinin buraya gediğini belirterek, Afrika açılımına büyük önem verdiklerini söyledi.

UNUTULAN MADDE

Çağlayan, Türkiye'nin, Fas, Mısır ve Tunus gibi ülkelerin aksine Cezayir ile serbest ticaret anlaşması (STA) bulunmadığını kaydederek, bu sorunun da 1996'da imzalanan Gümrük Birliği'ne dayandığını söyledi. Çağlayan, “Gümrük Birliği imzalanırken çok önemli bir madde unutulmuş. AB'nin STA yaptığı her ülke ile Türkiye'nin de STA yapması lazım. Bu hükmü unutmuşlar. AB karşısında haksız rekabete uğruyoruz. AB'nin yaptığı her anlaşmaya taraf olmalıydık. Bu, düzeltilmeli. AB, Cezayir ile olan anlaşmasını kendi lehine kullanıyor, Cezayir kazanmıyor. Biz Cezayir ile STA ya da tercihli ticaret anlaşması yapmak istiyoruz” dedi.

YÜZDE 49 KURALINI KALDIR

Bakan Zafer Çağlayan, Cezayir'deki yabancıların, yapılan yatırımların sadece yüzde 49'una sahip olabilmelerinden yakındı. Çağlayan, Türk işadamlarının, yüksek gümrük tarifesi, vize, teminat mektubu ve işçi çalıştırma gibi konularda da sorun yaşadıklarını ifade etti. Bakan Çağlayan, yurt dışından iş alabilmek için 'Türk diasporasını' harekete geçireceklerini açıklayarak, “Türk diasporasını bir network üzerinden bir araya getireceğiz” diye konuştu.


STA nedir?

Serbest ticaret anlaşması (STA) kısaca, taraflar arasında ticari engellerin belli bir düzen içerisinde azaltılması ve belli bir zaman içerisinde kaldırılmasıyla ticaretin, her iki yönde de arttırılmasını sağlamak amacı ile yapılan bir anlaşma türüdür. Avrupa Birliği'nin (AB) üçüncü ülkelerle imzaladığı Serbest Ticaret Anlaşmaları (STA) en çok Türk üretimini vuruyor. Bu ülkelerin malları Avrupa'ya ve trafik sapmasıyla Avrupa üzerinden Türkiye'ye sıfır gümrük ile girerken, biz AB'nin STA imzaladığı ülkelere yaptığımız ihracatta yüzde 30-40'lık gümrük duvarı ile karşılaşılıyor.


Uzakdoğu malına Türk malı süsü

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi de Cezayir'de yaşadıkları sorunlardan bahsederken, Uzakdoğu'dan gelen malların, Cezayir'de Türk malı gibi piyasaya sokulduğunu belirterek, Cezayir'deki ilgili kuruluşun bunu önlemesini istedi. Cezayir Ticaret Bakanı El Hachemi Djaboub da Türk işadamların seslenerek, “Cezayirli meslektaşlarınızla işbirliğini artırın,

diyalog kurun. Bize katkı sağlayın. Çok büyük bir ekonomik potansiyeli teşkil ediyoruz. Kardeşlik bağıyla ortalıkları güçlendirin ve ticaret hacmini artırın” dedi. Djaboub, “İçinizde bazı asalaklar var. Bunların temizlenmesini istiyoruz. Kaçakçılık ve kara para olayı var. Bazı kişiler sanal olarak ticaret yapıyor. Bunları önlemek istiyoruz” diye konuştu.




15 yıl önce