|

Güney Kore''den ABD''ye füze şoku

Türkiye''nin savunma füzesi ihalesini, teknoloji transferi yapmayı kabul eden Çinli şirketin kazanmasının Batı dünyasındaki yankıları sürerken benzeri bir adım Güney Kore''den geldi. Amerikan Füze Savunma Sistemi''ni satın almaktan vazgeçtiklerini açıklayan Güney Kore Savunma Bakanı Kim Kwan-jin ''Bu sistemi almanın hiçbir mantığı yok'' diyerek yerli füze üreteceklerini söyledi.

.
00:00 - 24/10/2013 Perşembe
Güncelleme: 22:27 - 23/10/2013 Çarşamba
Yeni Şafak
Güney Kore''den ABD''ye füze şoku
Güney Kore''den ABD''ye füze şoku

Türkiye''nin uzun menzilli füze ihalesinde Çinli firmayı seçmesinin özellikle ABD''ye yakın çevrelerde tartışmaları sürerken, Amerika''nın savunma sistemleri ihracatındaki hakimiyetini sorgulayan bir girişim de Güney Kore''den geldi. Uzun yıllar Kuzey Kore ile olan askeri rekabetinde Amerika''ya sırtını yaslayan Seul yönetimi Amerikan Füze Savunma Sistemini satın almaktan vazgeçtiğini açıkladı. ''Bu sistemi almanın hiçbir mantığı yok'' diyen Güney Kore Savunma Bakanı Kim Kwan-jin, maliyetlere ve özellikle astronomik rakamlara dikkat çekti.

HALKA NASIL AÇIKLARIZ

Ülkesindeki vergi ödeyenlerin buna nasıl izin vereceğini hatırlatan Kwan-jin, Güney Kore''nin kendi savunma sistemini geliştirebileceği ya da alternatif yolları deneyebileceği imasında bulundu. The Korea Herald gazetesinin haberine göre, SM-3 olarak tanımlanan füze sisteminin üretim sürecine Seul yönetimi dahil olmak istiyor. Analistler, savunma bakanının bu açıklamasını, Güney Kore''nin askeri alanda sadece ithalatçı olarak kalmak istemediği şeklinde yorumladı.

TEKNOLOJİYE ORTAK OLMAK İSTİYOR

Kwan-jin''in Kore ile ABD''nin füze sistemleri konusunda işbirliğine dikkat çekmesi ve ülkesinin bu konuda gerekli teknolojik katkıyı yapabilecek yeterli donanıma sahip olduğunu duyurması da, Kore''nin ABD''den teknoloji transferi isteği şeklinde değerlendirildi. ABD''ye karşı Kuzey Kore kozunu oynayan Koreli Bakan, Amerika ile olan savunma işbirliğinin istihbarat alışverişini de geliştireceğini söyledi. Kwan-jin ayrıca, ülkesinin kendi savunma sanayi teknolojisini geliştirmesi gerektiğini ifade etti.

Türkiye haklı kararında ısrarlı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kosova''ya gidişi öncesinde yaptığı açıklamada alınan kararda füzelerin operasyonel kabiliyetlerinden fiyatlarının uygunluğuna, ortak üretim anlayışına varıncaya kadar birçok hususun etkili olduğunu söyledi. Başbakan Erdoğan, ''Çünkü biz böyle bir adımı attığımız zaman isteriz ki gelecekte biz bunun üretimini kendi ülkemizde de yapalım. Bununla ilgili böyle bir ortak üretime bir defa ''evet'' denilmediği takdirde bu bizim için en önemli değerlendirme puanıdır'' dedi. Başbakan ayrıca, tüm kurumlarca yapılan incelemeler sonunda nihai kararın verildiğini sözlerine ekledi.


11 yıl önce