|

Güneydoğu’ya yatırım akını

Terör örgütlerinden arındırılan Güneydoğu, özellikle altyapı, yol, konut ve ticari yapıları yenileyen yatırımların akınına uğruyor. Bu kapsamda İLBANK, terörden zarar gören bölgelerin inşası için yıl sonuna kadar yapımı planlanan 18 altyapı projeye 626 milyon lira bütçe tahsis etti. Bölgedeki 305 bin vatandaşa iş, milli ekonomiye 1,2 milyar lira katkı sağlayacak Diyarbakır’daki Silvan Projesi kapsamındaki baraj ve sulama tesislerinin de yapımına hız verildi. PKK’nın saldırılarına rağmen gece gündüz inşası süren Silvan Barajı, gelecek yıl bitecek.

Yeni Şafak ve
04:00 - 21/06/2018 Perşembe
Güncelleme: 00:56 - 21/06/2018 Perşembe
Yeni Şafak
8 baraj ve 23 sulama tesisinden oluşan Silvan Projesi’nin 2023 yılında tamamı faaliyete geçtiğinde 305 bin kişiye iş, ülke ekonomisine yıllık 1,2 milyar lira katkı sunulacak.
8 baraj ve 23 sulama tesisinden oluşan Silvan Projesi’nin 2023 yılında tamamı faaliyete geçtiğinde 305 bin kişiye iş, ülke ekonomisine yıllık 1,2 milyar lira katkı sunulacak.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi, terör örgütlerinden temizlendikten sonra yeni dönemde kalkınma projelerinin bir bir hayata geçmesiyle göz dolduruyor. Bölge vatandaşlarının refanını sağlamak üzere özellikle altyapı yatırımlarının yoğunluğu her geçen gün artarken bölgede planlama, altyapı, yol, konut ve ticaret yapım, kentsel ve bina bazlı yenileme ve sağlıklaştırma çalışmaları da tüm hızıyla sürüyor. Son olarak Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, İLBANK tarafından terörden zarar gören bölgelerde yıl sonuna kadar yapılması planlanan 7 içme suyu, 10 atık su ve bir yol projesi olmak üzere toplam 18 altyapı projesi için yaklaşık 626 milyon lira bütçe tahsis edileceğini bildirdi.

YENİDEN İNŞA DÖNEMİ

Aynı zamanda Diyarbakır'da vatandaşın refah seviyesinin yükseltilmesi için yürütülen ve şehrin "çılgın projesi" olarak nitelendirilen Silvan Projesi, PKK'nın terör saldırılarına rağmen sürüyor. Orman ve Su İşleri Bakanlığının talimatıyla Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğünce 2003-2017 yıllarında 5 milyar 700 milyon lira yatırımın gerçekleştirildiği Diyarbakır'da, sulu tarıma geçişi sağlayarak vatandaşın refah seviyesinin yükseltilmesi için yoğun çalışma yürütülüyor.

Terörden zarar gören bölgelerde İLBANK tarafından yürütülen yeniden inşa çalışmalarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bakan Özhaseki, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yaşanan terör sorununun bittiğini ve terörden zarar gören vatandaşların yaralarının sarıldığını anlatarak, "Terörden zarar gören bölgeleri yeniden inşa ediyoruz" dedi. Özhaseki, bu bölgelerde devletin vatandaşlarını hiçbir zaman yalnız bırakmadığını ve mağdurların zararlarının karşılandığını vurguladı.


İLBANK’TAN KENTLERİ KALKINMA HAMLESİ

Bölgede İLBANK tarafından yapılan yatırımlara ilişkin bilgi veren Özhaseki, "Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yaşanan olaylardan dolayı bölge halkının bir an önce temel altyapı hizmetlerine kavuşması için ilgili kuruluşumuz olan İLBANK tarafından, Şırnak Merkez, Cizre, İdil, Silopi, Yüksekova, Nusaybin, Sur bölgelerinde gerekli hasar tespit çalışmaları bitirildi. Etüt ve proje çalışmaları tamamlanarak, yapım ihaleleri gerçekleştirildi" diye konuştu.

  • Silvan Projesi’yle 305 bin kişiye iş
  • Terör örgütü PKK, Güneydoğu Anadolu Projesi’nin (GAP) önemli ayaklarından olan, bölgenin kalkınmasına büyük katkı sunacak Silvan Projesi’ni engellemek için çok sayıda saldırı gerçekleştirse de projeyi durduramadı. Silvan Projesi’nin kilit tesisi olan Silvan Barajı’nın tamamlanması için 24 saat esasıyla çalışmalar sürüyor. Terör saldırıları nedeniyle yapımı 2 yıl geciken baraj, 2019 sonunda tamamlanacak, 2020 yılında su tutacak.

7,3 milyar metreküp suyu depolayacak

DSİ 10. Bölge Müdürü Ali Gökyel, bütünüyle kalkınmayı hedefleyen Silvan Projesi’nin 8 baraj ve 23 sulama tesisinden oluştuğunu söyledi. Gökyel, projedeki Silvan, Pamukçay, Ambar, Kuruçay, Başlar, Kıbrıs, Karacalar ve Bulaklıdere barajlarının tamamlanmasıyla 7 milyar 300 milyon metreküp suyun depo edileceğini belirterek, Silvan Projesi’nin tamamlanmasıyla 2 milyon 350 bin dekar arazinin suya kavuşacağını aktardı.

#Güneydoğu
#Ekonomi
#Kalkınma
6 yıl önce