|

Günün Özeti

10 başlıkta günün öne çıkan haberlerini sizin için derledik.

Yeni Şafak
19:30 - 14/12/2014 Pazar
Güncelleme: 17:40 - 14/12/2014 Pazar
Yeni Şafak
1- Paralel yapıya 13 ilde operasyon


Emniyet ekipleri Pazar günü sabah saatlerinde İstanbul'da ve bazı illerde gözaltı operasyonu başlattı. Operasyonlarda aralarında Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı ve STV Grup Başkanı Hidayet Karaca'nın da bulunduğu 23 kişi gözaltına alındı.


Şu ana kadar kesinleşen isimler şöyle:

-Samanyolu Yayın Grup Başkanı Hidayet Karaca

-Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı


-Sungurlar ve Tek Türkiye dizilerinin yapımcısı Salih Asan


-Sungurlar dizisi yönetmeni Engin Koç


-İstanbul Eski Terörle Mücadele Şube Müdürü ve eski Hakkari Emniyet Müdürü Tufan Ergüder 


-Polis memuru Ç.Ö


-Tek Türkiye Dizisi senaristi Makbule Çam Alemdağ


-Tek Türkiye Dizisi senaristi Elif Yılmaz


-Erzurum'da görevli bir komiser


-Tunceli, Şırnak ve Mardin'de 1'i komiser 3 polis gözaltına alındı.


-Tek Türkiye dizisinin senaristi Ali Kara


-Eski İstanbul Organize Şube Müdürü ve Siirt eski Emniyet Müdürü Mutlu Ekizoğlu 


-Eski Asayiş Şube Müdürü Ertan Erçıktı


-Şanlıurfa Hilvan'da polis memuru M.A.D


-Batman’da  Koruma Şube Müdürlüğü'nde görevli komiser Ali Cihan


-Kahramanmaraş Emniyet Müdürlüğü'nde görevli M.K.'nın yakalanması için de çalışma başlatıldı.


2- Başsavcı Salihoğlu'ndan operasyon açıklaması


İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu, polisin bu sabah başlattığı operasyonlar kapsamında bazı gazeteciler ve emniyet mensuplarının gözaltına alınmasına ilişkin bir açıklama yaptı. Salihoğlu zanlıların, "silahlı terör örgütü kurmak, yönetmek, üyesi olmakla" suçlandığını ifade etti.


3- Başbakan Davutoğlu'ndan Paralel Yapı'ya mesaj: Gün imtihan günüdür


Başbakan Ahmet Davutoğlu, Yakup Kılıç Spor Salonu'nda düzenlenen AK Parti Elazığ il kongresinde yaptığı konuşmada, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nu sert bir dille eleştirerek, "Şimdi paralelci yapının diliyle Milli İstihbarat Teşkilatı'na saldırıyor. Gün imtihan günüdür" dedi.


Davutoğlu konuşmasına şöyle devam etti:


Geçen sene MİT tırlarına, Haleplilere, Bayırbucak Türkmenlerine yardım götüren tırlara operasyon yapıldığında Kılıçdaroğlu, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni ve kurumlarını dünyaya şikayet etti. Bakıyorsunuz şimdi, o paralelci yapıların diliyle MİT'e saldırıyor. Bakıyorsunuz aynı dille Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni, hükümetimizi, demokrasimizi tahrip etmeye çalışıyor. Gün, imtihan günüdür. Herkes yaptıklarının ve bu ülkede demokrasiye yönelik tavırlarının hesabını da görecek, demokrasi yanında yer aldığında mükafatını da görecek.


Çözüm sürecine ilişkin 6-7 Ekim olaylarının vandallık olduğunu belirten Davutoğlu çözüm sürecinin kardeşlik ve demokrasinin ilerlemesi olarak anlaşılması gerektiğini vurguladı. 


4- İşte karar: Devleti ele geçirmek!


Emniyet ekiplerinin İstanbul ve bazı illerde başlattığı 'paralel yapı' operasyonu detayları ortaya çıkmaya başladı. Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı, STV Grup Başkanı Hidayet Karaca'nın da aralarında bulunduğu operasyonun arama kararı ortaya çıktı. Kararda adı geçen zanlılar "devleti ele geçirmeye çalışmakla" suçlanıyor.


Arama kararının gerekçesi ise şöyle: "Türkiye Cumhuriyeti Devletinin egemenliğini ele geçirmek amacıyla baskı, yıldırma ve tehdit yöntemlerini kullanarak örgütsel yapı oluşturarak bu yapılanma altında iftira, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma, belgede sahtecilik."


5- Başbakan Davutoğlu: Dosya hazırlayanlar hesap verecek


Adıyaman Üniversitesi Kapalı Spor Salonu’nda gerçekleştirilen AK Parti Adıyaman 5. Olağan Kongresi’nde konuşan Başbakan Davutoğlu, gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Davutoğlu'nun hedefinde paralel yapı ve Kılıçdaroğlu vardı. 


Gündemin en önemli maddelerinden olan ‘paralel yapı’ operasyonuyla ilgili olarak da Başbakan Davutoğlu, “Bugün ‘paralel çete’ ile ilgili adımlar atılınca yine onlardan önce Kılıçdaroğlu konuşuyor. Onların kültüründe vesayet var. ‘Hiçbir şeyden korkmuyoruz’ diyenler bugün niye telaşa düştüler? Neden yaygara kopartıyorlar? Şunu bilsinler ki devletin içine sızıp Cumhurbaşkanı, Başbakanı, devletin en gizli toplantılarını dinleyenler, mazlumların ahını alanlar bunların karşılığının olmayacağını düşünmesin. Can emanetini Allah’tan, iktidar emanetini milletten aldık. Her ikisini de Allah’ın ve milletin takdiriyle aldık. Bizim dönemimizde ülke demokratikleşti. Hiç kimseye yürüttüğü faaliyet dolayısıyla önyargıyla bakmadık. Ta ki hizmet görüntüsüyle ülkenin seçilmiş iktidarına savaş ilan etmişse o zaman durum değişti. Milli iradeyi savunmak boynumuzun borcudur. Fahri Yaldız’ın şehit edildiğinde ‘Otoriteye rağmen doğru değildir’ diyenler, milli iradeyle işbaşına gelmişlere kumpas kuruyorlar. ‘Dönemin Başbakanı’ diyenler bugün de yarın da millet ve tarih önünde hesap verecektir” diye konuştu.


6- Taşhiyecileri Gülen hedef gösterdi medya ve polis operasyon yaptı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, bazı gazeteciler ve emniyet mensuplarının gözaltına alınmasının nedeni olarak 2009'da "Taşhiyecilere" yönelik soruşturmadaki usulsüzlükleri gösterdi. Fethullah Gülen'in bir sohbetinde hedef gösterdiği Taşhiyeciler ardından medya destekli polis operasyonuyla terör örgütü ilan edilip El Kaide'ye bağlı gösterilmişti.


Risale-i Nur talebesi olan ve Doğu’da Molla Muhammed Kersi olarak anılan Mehmet Doğan’ın,  Fethullah Gülen’in Tahşiye Yayınevi’ni hedef göstermesinin ardından tutuklandığı ortaya çıktı. Gülen’in 6 Nisan 2009 tarihinde yayınlanan bir sohbetinde adı geçen Tahşiye Yayınevi’nin El Kaide’yle bağlantısına değinmesinin ardından teknik takibe alınan Doğan, 7 ay süreyle dinlendi. Türkiye genelinde başlatılan eş zamanlı El Kaide operasyonunda gözaltına alındıktan sonra İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin CMK 250 ile yetkili mahkemesinde yargılanan Doğan, mahkemede MS hastası olduğunu ve başkasının yardımı dahi olmadan hareket edemeyeceğini söyledi. Mahkemenin Doğan için Adli Tıp Kurumu’ndan istediği sağlık raporu 17 ay sonra geldi. Doğan, 17 ay sonra sağlık sorunları gerekçesiyle tutuklu bulunduğu Silivri F Tipi Kapalı Cezaevi’nden salıverildi. 


7- İsrail gazetesi Haaretz'den Zaman'a destek


Ekrem Dumanlı ve Hidayet Karaca'nın gözaltına alındığı "14 Aralık" operasyonu İsrail'de de büyük yankı buldu. Polisin Ekrem Dumanlı'ya gözaltına gelmek için geldiği Zaman'da şov yapan Cemaat mensuplarının görsellerini paylaşan İsrail gazetelerinden Haaretz, "Basın özgürlüğüne darbe" yorumu yaptı.


8- Müslümanlar Almanya'da tehdit ediliyor


Almanya'da yükselişe geçen İslamafobiye ilişkin açıklamalarda bulunan İslam Toplumu Milli Görüş Genel Sekreteri Mustafa Yeneroğlu, "Bu endişeler yıllardan beri politikacılarımız tarafından körükleniyor. 11 Eylül olaylarından beri İslam ve Müslümanlar Almanya’da siyasiler tarafından iç güvenlik bağlamında tehdit olarak tematize ediliyor" dedi.


9- CHP'li vekil: Partim Cemaatle ittifak yaptı


CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler, "Her ne kadar parti yönetimimiz inkar etse de 30 Mart seçimlerinde bir ittifak yaptı, cemaatle ittifak yaptı. İllerde ve ilçelerde cemaatin çeşitli unsurlarının Cumhuriyet Halk Partisi’yle yürüdüğünü hepimiz gördük" dedi.


10- Derbinin nerede oynanacağı belli oldu


Beşiktaş ikinci başkanı Ahmet Nur Çebi, Spor Toto Süper Lig'in 16. haftasında oynanacak Beşiktaş - Galatasaray derbisinin nerede oynanacağı ile ilgili yaşanan polemiğe son noktayı koydu.


Maçı Olimpiyat Stadyumu'nda oynayacaklarını ve yaklaşık 70 bin taraftar toplayacaklarını dile getiren Çebi, “Anadolu Beşiktaş’ı seviyor. Anadolu mütevazıdır. Beşiktaş da mütevazı bir takımdır. Anadolu kulüplerinin taraftarı da bizi seviyor ama maalesef kurumları yöneten kişilerin Beşiktaş’a karşı yapıcı bir tutum içerisinde olmadıklarını görüyoruz. Nedenlerini bilmiyorum. Belki de Beşiktaş çok iyi bir yolda, başarılı bir yolda, belki de rekabetinden çekiniliyor ama Beşiktaş her statta oynar. Her statta da Galatasaray’la dişe diş mücadelesini verir. Buranın Konya olması ile Olimpiyat olması arasında tek bir fark vardır, zemin konusunda tedirginliklerimiz var. Eğer olmazsa biz de zeminimizi biraz daha çabuk tedavi etmenin yolunu arayacağız. Hepsi bu” dedi.

#Beşiktaş
#Galatasaray
#Ekrem Dumanlı
#Hidayet Karaca
#Paralel Yapı
#Başbakan
#Ahmet Davutoğlu
#STV
#Zaman
#haaretz
#israil
#derbi
#CHP
#İslamofobi
#Almanya
#Taşhiyeciler
#Başsavcı Salihoğlu
#Samanyolu
9 yıl önce