|

Güvenli bir Balkanlar için güçlü bir Arnavutluk

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, "Balkanlar'ın güvenilir olmasını isteyen herkes, güçlü bir Arnavutluk'u istemelidir" dedi.

Aa
00:00 - 7/02/2013 Perşembe
Güncelleme: 14:14 - 7/02/2013 Perşembe
Yeni Şafak
Güvenli bir Balkanlar için güçlü bir Arnavutluk
Güvenli bir Balkanlar için güçlü bir Arnavutluk

Bakan Yılmaz, çeşitli temas ve incelemelerde bulunmak üzere geldiği Arnavutluk'un başkenti Tiran'da Savunma Bakanı Arben İmami ve iki ülke heyetlerinin de katılımıyla görüşme yaptı. Basına kapalı olarak gerçekleşen görüşmenin ardından Bakan Yılmaz ve İmami ortak basın toplantısı düzenledi.

Bakan Yılmaz, Türkiye'nin her alanda dostu ve müttefiki olan Arnavutluk'u ilk kez ziyaret ettiğini belirterek, ziyaret çerçevesinde iki ülke arasındaki iş birliği üzerine görüşmeler yaptığını belirtti.

Görüşme sırasında iki ülke arasındaki ilişkileri tüm boyutlarıyla incelediklerini kaydeden Yılmaz, kültürel, tarihsel ve sosyal nedenlerden dolayı Türkiye'nin Balkanlar'da barış ve istikrar istediğini söyledi.

İki ülke arasında ortak sınırların bulunmamasına rağmen, NATO ve Güneydoğu Avrupa ülkeleri çerçevesinde Arnavutluk'un Türkiye için önemli bir ülke olduğunu vurgulayan Bakan Yılmaz, "İki ülke arasında askeri eğitim ve askeri sanayi alanlarında antlaşmalara sahibiz. Arnavutluk, NATO'ya kuvvetli ve kalıcı şekilde entegre edilmektedir. Balkanlar'ın güvenilir olmasını isteyen herkes, güçlü bir Arnavutluk'u istemelidir" diye konuştu.

Türkiye olarak Arnavutluk'un Balkanlar'daki istikrara yönelik tutumunu desteklediklerini belirten Yılmaz, iki ülke arasındaki askeri iş birliğinin daha da gelişeceğini umduğunu söyledi.

-Arnavutluk Savunma Bakanı Arben İmami-

Arnavutluk Savunma Bakanı Arben İmami de tarihi ilişkiler ve ortak çıkarlara bağlı olarak dost ve müttefik ülke Türkiye'nin Savunma Bakanı Yılmaz'ı misafir etmekten son derece memnun olduğunu belirterek, iki ülkenin Balkanlar'da istikrara katkıda bulunan ülkeler olduğunu söyledi.

Kosova'yı tanıması ve başka devletlerin de bu ülkeyi tanıması sürecine verdiği destekten dolayı Türkiye'ye teşekkür eden İmami, iki ülkenin de Balkanlar'daki istikrara büyük önem verdiğini belirtti.

Arnavutluk ve Türkiye arasındaki askeri ilişkilerin mükemmel olduğunu kaydeden İmami, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ve Milli Savunma Bakanlığı'nın Arnavutluk'un NATO üyeliğine büyük katkı sunduğunu dile getirdi.

Bugün yapılan görüşmede özellikle "komando kuvvetleri" alanında iş birliğini görüştüklerini belirten İmami, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Arnavut pilotların ve havacılık uzmanlarının eğitimine yardım ettiğini de söyledi.

Paşaliman Üssü hakkında da iyi bir iş birliğinin bulunduğunu ifade eden İmami, Paşalimanı'nın yalnızca Arnavutluk'un değil, NATO'nun da hizmetine koymayı hedeflediklerini kaydetti.

Türkiye ile özellikle askeri eğitim alanında iş birliğinin devam ettiğini söyleyen İmami, 2400 Arnavut öğrencinin, Türkiye'de eğitim alanında farklı programlara katıldığını ve Arnavutluk'ta yaşayan asker ve asker ailelerinin Türkiye'deki hastanelerde tedavi görmelerine olanaklar yaratıldığını belirtti.

Milli Savunma Bakanı Yılmaz, Arnavutluk ziyareti kapsamında Cumhurbaşkanı Buyar Nişani ve Arnavutluk Başbakanı Sali Berişa ile de görüşecek.


11 yıl önce