|

Haftanın özeti

Gündemde öne çıkan gelişmelerini biraz demleyerek sunduğumuz haberimizde Suriye ateşkesi, NASA, insansı robotlar, plastikli Snickers var. Ve takvimler 28 Şubat...

Yeni Şafak ve
12:42 - 28/02/2016 Pazar
Güncelleme: 13:06 - 28/02/2016 Pazar
Yeni Şafak

Çay… Diyardan diyara gezerek günümüze kadar ulaşan birçok insan için vazgeçilmez içecek… Uğradığı her coğrafyada iz bırakarak yolculuğuna devam etmiş, Çin'de hastalıklara şifa için, Japonya'da ise dini ritüellerin bir öğesi olarak kullanılmıştı. Anadolu'ya ise çok değil 100 yıl önce gelmişti. 19. asrın sonlarında tanıştığımız çayı; Avrupa 1700'lerde, komşumuz Acem illeri ise çok daha önce keşfetmişti.



Anadolu'da çay tiryakilerinden biri Bursa Valisi Hacı Mehmed İzzet Efendi çayın kitabını yazmış, makam odasında misafirlerine kendi elleriyle demlediği çayları ikram etmiştir. Aldığımız duyumlara göre

veya 'İzzet Efendi Risalesi' diye bilinen eser şimdilerde meraklıları tarafından aranıyor, hatta Çaycı İzzet Efendi adıyla mekanlar açılıyor.



Çayı Türkiye'ye tarımsal ürün olarak taşıyan ziraat mühendisi Zihni Derin'i de anmadan geçmeyelim.



Şimdi yeni demlenmiş çayımızı ince belli bardaklarımıza doldurup bu hafta gündemde neler olmuş, hep birlikte bakalım.



sözünden hareketle “

"nde geçtiğimiz hafta sunduğumuz haberlerde yaşanan gelişmeler:





Bir ateşkes bilmecesi


Vekalet savaşlarının doğrudan savaşa dönüşme ihtimalinin gittikçe gerçeklik kazandığı Suriye'de taraflar yeniden ateşkes masasına oturmaya hazırlanıyor. İlk açıklama ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'den geldi. Kerry, Obama ve Putin'in anlaşmaya son şeklini vereceklerini, ardından da geçici ateşkesin taraflarca uygulamaya konulacağını

, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da Kerry'yi teyit etmişti.



Esed'in ise

13 Nisan'da yapılmasına dair karar çıkardığı bildirildi. Ateşkese Suriyeli muhaliflerden şartlı 'evet' geldi. Silahlı muhalif gruplar iki haftalık ateşkese uyacaklarını açıkladı. Ancak hükümet ve müttefiklerinin terörle mücadele bahanesiyle yaptıkları saldırıları bırakmaları gerektiği belirtildi. Açıklama Yüksek Müzakere Komitesi (HNC) tarafından yapıldı.





Gerçek barış Esed'le olmaz!


Suriye'de çözüme yönelik B planı olduğunu söyleyen ABD Dışişleri Bakanı Kerry

ifadelerini kullandı. ABD Başkanı Barack Obama da Kerry'ye desteğini esirgemedi.



Suriye'de taraflar ateşkes öncesi konumlarını güçlendirmeye çalışırken Putin iki önemli

gerçekleştirdi. Putin önce Esed, ardından Suudi Arabistan Kralı Selman ile telefonda görüştü. Putin'i mi kıskandı bilmiyoruz ABD Başkanı Barack Obama da Almanya, Fransa ve İngiltere'nin liderleriyle video konferans yoluyla Suriye'deki durumu ele alan bir

yaptı.



Cumartesi gece yarısından itibaren ateşkesin yürürlüğe girdiği Suriye'den saldırı ve çatışma haberi geldi. IŞİD ve Esed ordusunun çeşitli yerlerde saldırılar gerçekleştirdiği belirtiliyor.



Bu arada, Rus ordusu, anlaşmayı kabul eden tüm taraflara yönelik bombardımanı durdurduğunu açıkladı.



Gece yarısı yürürlüğe giren ateşkesin ardından ülkenin büyük bölümünün sakin olduğu belirtiliyor.



Savaş Uyarısı


Türkiye ise Suriye'de yeniden masaya dönme çabasını olumlu bir adım olarak görürken çekincelerini de ifade etti. Beştepe'deki Bakanlar Kurulunun ardından Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Suriye'deki ateşkes sürecinde muhaliflere saldırı ihtimali üzerinde durdu. Kurtulmuş, Suriye'ye yönelik angajman kurallarının değişmediğini vurguladı. Kurtulmuş, sahadaki vekalet savaşlarının doğrudan savaşa dönüşebileceğine dikkat çekti.



Başbakan Davutoğlu geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada ise ateşkesin Suriye'nin içinde savaşan taraflar için geçerli olduğunu, Türkiye için tehlike olması durumunda ateşkesin söz konusu olmayacağını vurguladı.



Takvimlerde 28 Şubat…


Her yıl takvim yaprakları 28 Şubat'ı gösterdiğinde Türkiye'nin muhafazakar kesiminin hafızasında darbe provası olarak Ankara'da yürütülen tanklar, üniversite kapılarında darp edilen başörtülü öğrenciler canlanır.



28 Şubat 1997'de yapılan Milli Güvenlik Kurulu toplantısı sonucu açıklanan kararlarla başlayan süreç, irtica karşıtı iddiayla ordu ve bürokrasi merkezli yürütülen anti demokratik bir eylem olarak tarihe geçti. Bugün, üzerinden tam 18 yıl geçen darbeyi unutmadık, yazmadan geçemedik.



Nasa 46 yıl sonra yayınladı: Uzayda esrarengiz sesler


Nasa'nın 46 yıl sonra yayınladığı uzaydaki esrarengiz ses kayıtların ortaya çıkmasının ardından "Bu duyulan uzaylıların sesi mi" tartışmalarına uzmanlar bilimsel çerçevede yaklaşmaktan yana. Uzmanlar, bu seslerin Apollo 10 mekiği içindeki astronotların olduğu kontrol modülü ile Ay modülü arasındaki radyo dalgalarının karışmasından kaynaklanmış olabileceği ihtimali üzerinde duruyor.



Müzik sesine benzer bu sesler Apollo 10 ekibinin Ay'ın 'karanlık tarafına' geçtiğinde dünya ile yaklaşık bir saat irtibatları kesildiğinde duyulmuştu.



PYD'nin çekilişi


Terör örgütü PKK'nın Suriye kolu PYD liderliğindeki Suriye Demokratik Güçleri,

güneyindeki Şeddadi ilçesinden çekildi. PYD'nin

köyüne gerçekleştirdiği saldırı da, muhalifler tarafından püskürtüldü.



Sultan Murat Tugayı'na bağlı muhalif birlikler, Azez ilçesinin güneyindeki Ayn Dikne köyüne

ve terör örgütünün çok sayıda militanını öldürdü.



56 yıl sonra Menderes'in düşen uçağını anlattı


1959'un Şubat ayında, Kıbrıs Anlaşması'nı imzalamak üzere Londra'ya giden dönemin Başbakanı Adnan Menderes'i ve heyetini taşıyan uçak Gatwick Havaalanı'na inişe geçtiğinde düşmüştü.



Özel Kalem Müdür Yardımcısı Şefik Fenmen olaydan 56 yıl sonra BBC Türkçe'ye o günü anlattı. Emekli büyükelçi Fenmen'in anlatımıyla tarihin koridorlarında kısa bir gezintiye çıkıyoruz.



Dokunulmazlığın sınırı nerede?


Seçimlerde Türkiyelileşen HDP'li vekiller sandıklar kapanınca hendekleri açtı. Her olayda devleti suçlayan HDP'li vekiller Ankara'da 28 kişinin hayatını kaybettiği saldırıyı gerçekleştiren Abdulbaki Sömer'in

. HDP Van Milletvekili Tuba Hezer ile DBP, HDP ve MEYA-DER yöneticiler katıldı. Hezer'in, teröriste taziyeye gitmesi dokunulmazlık tartışmasını alevlendirdi. HDP'li milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin kamuoyundan yoğun talep gelmesine neden oldu.



Cumhurbaşkanı Erdoğan Meclis'in bu konuda gerekeni yapması gerektiğini vurguladı. Başbakan Davutoğlu ve hükümet üyeleri de dokunulmazlıklar için Meclis'i işaret etti. Meclis'in bu konuda nasıl bir karar vereceğini fezlekeler TBMM Genel Kuruluna geldiğinde göreceğiz.



Salih Dursun ilk değil


Futbol bir yanıyla hep siyasetin gündemi olmuştur. Fanatik bir taraftarın ya da bir futbolcunun sahada alışılmadık bir hareketi hemen gündeme oturabilir.



Bu hafta Trabzonspor ile Galatasaray arasında oynan maç, sadece Türkiye'nin değil dünyanın da gündemdeydi. Dört kırmızı kartın olduğu mücadelede Trabzonlu Salih Dursun da hakeme

. Birileri Salih'in tepkisinin Türk futbolunda bir dönüm noktası olacağını söylese de biz değişen bir şey olmayacağı kanaatindeyiz.



Bu arada hatırlatmadan geçmeyelim benzer bir olay 1995'de İskoçya'da yaşanmıştı. Rangers, şampiyonluk kupasını kaldırdığı 1995-1996 sezonunda, Gascoigne hakem Dougie Smith'e esprili bir şekilde kart gösterince hakem Smith Gascoigne'i sarı kartla karşılık vermişti.





Atlas Robot'un marifetleri düşündürdü!


Google X laboratuvarında 2013 yılında geliştirilmeye başlanan Atlas bir robota göre oldukça becerikli. Yetenekleri göz dolduran Atlas'ın görev bilinci üst seviyede.



Google'ın insansı robotunu görünce gelecekle ilgili belli kaygıları zihnimizde canlandırmadı değil. Robotların yakın gelecekte insanların işlerini kusursuz şekilde yapmaları insanları işsiz, mucitlerini ise güçsüz bırakabilir.



Nomura Araştırma Enstitüsü tarafından 2015'te yapılan araştırma; 20 yıl sonra Japonya'daki iş gücünün yarısını robotların oluşturabileceğini göstermişti.



Bizden uyarması, robotlara güven olmaz!






Plastikli sen sen değilsin Snickers!


Gıda mühendisliği ile bilimsel ürünleri mideye indirdiğimiz modern zamanda bizi biz etmeyen Snickers'ın da kendisi olmadığı anlaşıldı. ABD'li şirket Mars, Hollanda fabrikasında üretilen çikolata barlarında plastik olabileceği gerekçesiyle toplatma kararı aldı. Ürünlerini toplatma kararı aldığı 55 ülke arasında Türkiye'nin de bulunduğu belirtildi.



Geri çağırma işlemi yalnızca Hollanda'da üretilmiş olan aşağıdaki ürünleri kapsamaktadır.






29 ayrı çikolata markası bulunan ABD'li Mars, halen dünyanın en büyük gıda şirketi. 2015 yılında 33 milyar dolar ciro yaptı.



Son söz...


Ayaklarınız toprağa, suya değsin ki yanaklarınızdan mutluluk eksilmesin...





#Haftanın özeti
#yeni şafak
#haber
#haber yorum
8 yıl önce