|

Hayali 5 kişiye umut oldu

Hastanede gördüğü ilanlardan etkilenerek ailesine “18'ime girince organlarımı bağışlayacağım” diyen Ayşe Demir, bir hafta sonra ranzadan düşerek ağır yaralandı. Küçük kız tüm çabalara rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Sözlerini vasiyet kabul eden ailesi ise genç kızın organlarını bağışladı.

Oktay Yıldırım
00:00 - 10/03/2012 Cumartesi
Güncelleme: 03:39 - 10/03/2012 Cumartesi
Yeni Şafak
Hayali 5 kişiye  umut oldu
Hayali 5 kişiye umut oldu

İstanbul'da odasında ranzadan düşerek yaşamını yitiren 14 yaşındaki Ayşe Demir'in organları, 5 kişiye umut oldu. Zeytinburnu'nda oturan 12 çocuklu Demir ailesinin kızı 14 yaşındaki Ayşe Demir, iki hafta önce dershane dönüşü ders çalışmak için odasına çekildi. Odasındaki dolabın üzerindeki kitaplarını almak için ranzasına çıkan Ayşe Demir, dengesini kaybetti. Bu bırada Küçük Ayşenin boynundaki fular da ranzasının başındaki topuza dolandı. Herşeyden habersiz olan anne Hayriye Demir, odaya girdiği sırada korkunç manzarayla karşılaştı.

DOĞUM GÜNÜNE 5 GÜN VARDI

Ambulansla ambulansla hemen Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne götüren Ayşe'nin yolda kalbi durdu, ancak küçük kız tekrar hayata döndürüldü. Küçük kız ilk müdahalenin ardından Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne nakledildi.

Yoğun bakım ünitesinde kaldırılan Ayşe Demir, 5 gün yaşam mücadelesi veren küçük Ayşe, doğum gününe 5 gün kala hayatını kaybetti. Küçük Ayşe'nin ailesi ise kızlarının organlarını bağışlama kararı aldı. Kendilerini bu kararı almaya iten nedeni ise anne Hayriye Demir şöyle anlattı: "Ayşe ablasıyla kan bağışlamak için Kızılay'a gittiğinde organ bağışı ilanı görmüş ve '18 yaşıma geldiğimde benim de organlarımı bağışlayın' demiş. Biz de onun bu sözünü vasiyet olarak kabul ettik. Kızımızın beyin ölümünün gerçekleşmesi üzerine hiç tereddüt etmeden organlarını bağışladık." Yapılan tetkikler sonucunda Ayşe'nin elektroşok nedeniyle zarar gören kalp ve akciğeri nakle uygun görülmezken, iki böbreği, iki korneası ve karaciğeri operasyonla alındı. Ayşe Demir'in organları dün gerçekleştirilen ameliyatlarla organ bekleyen 5 hastaya nakledildi.


Doktor olmak istiyordu

Aile fertlerinin 'içimizdeki en akıllımız oydu' dediği Fatma Süsligil İlköğretim Okulu 8'inci sınıf öğrencisi, ailesinin yüzünü çıkarmayarak her dönem eve teşekkür ve takdir belgesi getiriyordu. Çevresince iyilik meleği olarak bilinen Ayşe, Kızılay'a kan bağışında bulunmak istiyor ve annesi Hayriye Demir'e sık sık "izin kağıdını imzala da kan vereyim" diyordu. İki hafta önce ablası Gülbahar Demir'e hastaneye giderken refakat eden Ayşe Demir, hastanede organ bağışıyla ilgili bir ilan görünce, bağış yapmaya karar verdi. Annesine "Yaşım 18 olunca tüm organlarımı bağışlayacağım" diyen Ayşe, verdiği karardan iki hafta sonra evinde kaza geçirdi.





12 yıl önce