|

Hayata Dönüş yargıda

Hayata Dönüş Operasyonu sırasında Bayrampaşa Cezaevi'nde silahla toplu ayaklanmada bulunmakla suçlanan 155 mahkumun yargılanmasına başlandı.

z
00:00 - 5/07/2001 Perşembe
Güncelleme: 10:25 - 15/05/2014 Perşembe
Yeni Şafak
Hayata Dönüş yargıda
Hayata Dönüş yargıda

"Hayata Dönüş Operasyonu" sırasında Bayrampaşa Cezaevi'nde cezaevi yönetimine karşı "silahla toplu ayaklanmada bulunmakla" suçlanan 155 mahkumun yargılanmasına başlandı. Eyüp 3. Asliye Ceza Mahkemesi'nde dün görülen ilk duruşmaya 18 kadın tutuklu sanık getirildi. Yoğun güvenlik önlemleri altında ve üç saat geç başlayan duruşmaya getirilen kadın tutuklular altışarlı gruplar halinde salona alınabildi. Basının görüntü almasına kısıtlama getirilen ve sanık yakınlarının içeri alınmadığı duruşmada savunmalarını yazılı olarak mahkemeye sunan sanıklar, suçlamaları redetti. Sanıklar "İçeriye gazbombası attılar, üzerimize ateş açtılar, biz şans eseri kurtulduk, amaç hayata döndürmek değil katletmekti" dediler. Sanıklar, operasyonun an ve an kayda alındığını ve görüntülerin de devlet yetkililerinin ellerinde bulunduğunu ileri sürdüler. Duruşmada tutuklu avukatları da operasyon görüntülerinin istenmesini talep ederken, dava diğer tanıkların dinlenmesi için ileri bir tarihe ertelendi.

Bursa'da da doktorlar yargılanıyor

Öte yandan "Hayata Dönüş Operasyonu" öncesinde Bursa Özel Tip Cezaevi'nde "ölüm orucu" eylemine katılanları muayene eden ve haklarında "yetkili mercilerin emirlerine uymamak" suçundan dava açılan Tabip Odası'ndan 4 hekimin yargılanmasına devam edildi.

Bursa 2. Sulh Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, TCK'nın 526/1. maddesi uyarınca 6'şar ay hapis cezası istemiyle yargılanan sanıklar Bülent Aslanhan, Arif İsmet Adanur, Hamdi Uğur ve Şule Akköse'nin yanısıra Türkiye'nin değişik yerlerinden 19 tabip odasına kayıtlı çok sayıda doktor ile Finlandiya'dan Dr. Jauni Pirika, Dr. Asko Rauta ve avukat Ville Punto katıldı. Duruşma eksik evrakların tamamlanması için ileri bir tarihe ertelendi.


23 yıl önce