|

Hayatta olsaydı Vanlıları ısıtacaktı

Van'da meydana gelen 7.2'lik depremin ardından dünyanın öbür ucundan yardıma koşan Japon Atsushi Miyazaki'nin, arkadaşlarıyla birlikte, depremzedelerin ısınma problemini çözecek proje üzerinde çalıştığı ortaya çıktı

Aa
00:00 - 14/11/2011 Pazartesi
Güncelleme: 01:42 - 14/11/2011 Pazartesi
Yeni Şafak
Hayatta olsaydı Vanlıları ısıtacaktı
Hayatta olsaydı Vanlıları ısıtacaktı

Van'da 7.2 büyüklüğündeki depremin ardından Japonya'dan 3 kişilik ekip yardıma koştu. Çalışmalarını sürdürürken ikinci depreme yakalanan ekipten Atsushi Miyazaki, Bayram Oteli'nin enkazında yaşamını yitirdi. İki arkadaşı ise kurtulmayı başardı. Japon ekibin, depremzedeleri soğuktan korumak için bir proje üzerinde çalıştığı öğrenildi.

Enkazdan sağ kurtarılan Miyuki Konnai'nin ekip şefi, AAR JAPAN (Japonya Yardım ve Kurtarma Kurumu) Program Koordinatörü Yumeka Ota, acil kurtarma, mayın ve bulaşıcı hastalıklarla mücadele, halkı bilinçlendirme gibi faaliyetlerde bulunduklarını belirterek, 28 Ekim'de Van'a geldiklerini belirtti. Atsushi Miyazaki'nin, Türkiye'ye gönderilmesi kararlaştırılan üç kişilik yardım ekibine gönüllü katıldığını bildiren Ota, Türkiye kamuoyunda bilinenin aksine doktor olmadığını, kendisi ve Konnai gibi koordinatör olduğunu söyledi.

SORUNU ÇÖZEBİLİRDİK

Kendisinin de Bayram Oteli'nde kaldığını, kuruluşlarının merkezine rapor vermek için Tokyo'ya dönünce kurtulduğunu anlatan Ota, ekip olarak çadırlardaki ısınma probleminin çözümü için bir proje üzerinde çalıştıklarını kaydederek, 'Ziyaretlerimiz sırasında çadırlarda yere halılar serildiği için ısınma problemleri olduğunu gördük. Japonya'da evlerde tabanın yükseltilmesi için kullanılan bir çeşit izolasyon malzemesinin bu sorunun çözümüne katkısı olabileceğini düşündük. Bunun için devletten ve Japonya'daki bir şirketten yardım almak için girişimlerde bulunduk. Türkiye'de aralık ayının ortalarına kadar kalmayı planlıyorduk. Bu süre içinde bu sorunu çözebileceğimizi düşünüyorduk' diye konuştu.

GÜLEN YÜZÜNÜ UNUTAMAM

Projeyi devam ettirme niyetinde olduklarını belirten Ota, tsunami felaketi sonrası ülkesine Türkiye'den yardım gittiğini, bunun kendileri için büyük anlam taşıdığını ifade etti. Ota, 'Bu yüzden Van'daki deprem sonrası yardım için gönüllü olduk' dedi. Meslektaşlarının kurtarılması için çaba gösteren ekiplere teşekkür de eden Ota, duygularını, "Gülen yüzü aklımdan çıkmıyor" sözleriyle dile getirdi.

Cenazeyi Japonya'ya götüren AAR genel sekreter yardımcısı Kiyoto Onişi ise Miyazaki'nin dünya ve milletlerin barışına katkı yapma gibi bir hayali olduğunu söyledi. Kiyoto, Atsuşi'nin Türkiye'ye gelmeden önce Türkçe çalışmaya başladığını söyledi.


Miyazaki caddede yaşayacak

Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi, Van'daki depremde hayatını kaybeden Japon Atsushi Miyazaki'nin ismini Ankara'da bir caddeye veriyor. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Miyazaki'nin fedakar ve yardımsever ruhuyla herkese unutulmaz bir insanlık dersi verdiğini belirterek, Ankara'da bir caddeye ismini vereceklerini söyledi. Gökçek, "Bizleri çok duygulandıran bu yardımlarınız için Japon halkı ve hükümetine şükranlarımızı sunmak isteriz. Miyazaki'nin öyküsü zihnimizde her zaman ayrı sembolik bir anlam taşıyacaktır. Türk milleti onu her zaman bir insanlık kahramanı olarak anacaktır" dedi.


Teşekkürler Türkiye

Atsushi Miyazaki'nin cenazesi dün Tokyo'ya ulaştı. Cenazeyi havaalanında Türkiye'nin Tokyo Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Tunç Angılı, Basın Müşaviri Sinan Kürün ve Elçilik Müsteşarı Batu Kesmen'in yanı sıra Japon yardım kuruluşu AAR'den yet-kililer karşıladı.

Maslahatgüzar Angılı cenaze henüz Tokyo'ya ulaşmadan önce, hayatını kaybeden Miyazaki'nin annesi Keiko Miyazaki'ye Başbakan Erdoğan'ın üzüntü ve taziye dileklerinin yer aldığı mektubunu iletti. Mektubu kabul ettikten sonra konuşan Keiko Miyazaki, Türkiye Cumhuriyeti'nin oğlu Atsushi'nin naaşına sahip çıkıp gönderdiği ve ilgilendiği için teşekkür etti. Atsushi'nin Türkiye'de çok sevildiğinin ve anısının hep yaşatılacağının hatırlatılması üzerine Keiko Miyazaki, oğlunun ruhunun bundan dolayı huzur duyacağını söyledi. Türkiye'de edilen dualar ve iyi dileklerle oğlunun ruhunun şad olacağını belirten anne, Miyazaki'nin dünyada barışın tesisi için çalıştığını kaydetti. Konuşma sırasında Miyazaki'nin annesine erkek kardeşleri Humiaki Miyazaki ve Osamu Miyazaki'nin yanı sıra iki amcası, bir kuzeni ve yengesi eşlik etti. Miyazaki'nin babasının yıllar öncesinde hayatını kaybettiği kaydedilirken, annesinin de emekli öğretmen olduğu öğrenildi. Miyazaki, 16 Kasım'da Oita'da toprağa verilecek.


12 yıl önce