|

HDP'li bakanları kim belirleyecek?

Koalisyon seçeneklerinin tükenmesiyle Türkiye'yi seçime götürecek 'geçici hükümet' çalışmalarına başlandı. HDP'nin de içinde yer alacağı bir seçim hükümetinin anayasa gereği olduğunu belirten Davutoğlu, bakanların nasıl belirleneceğine de açıklık getirdi.

Yeni Şafak
09:29 - 20/08/2015 Perşembe
Güncelleme: 06:38 - 20/08/2015 Perşembe
Yeni Şafak

Başbakan Ahmet Davutoğlu, hükümet kurma görevini devrettikten sonra gazetelerin Ankara temsilcileri ile Çankaya Köşkü'nde kahvaltıda bir araya geldi. Davutoğlu'nun programına Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Beşir Atalay da katıldı. Davutoğlu, koalisyon görüşmelerinden, muhtemel seçim hükümetine kadar önemli değerlendirmeler yaptı. HDP'nin de içinde yer alacağı bir seçim hükümetinin anayasa gereği olduğunu belirten Davutoğlu, bu konunun polemik konusu olmaması gerektiğini söyledi.



Davutoğlu'nun açıklamaları şöyle:



Eğer 24 Ağustos'tan itibaren erken seçim kararı alınıp Cumhurbaşkanımız tarafından gerekli görevlendirmelerle bu sürece girmemiz halinde, YSK'da dün bir toplantı yaptı zaten. 25 Ekim, 1 Kasım, 8 Kasım, 15 Kasım yani bunlar olabilecek tarihler, daha ileriye gitmesi durumunda iklim şartları zorlar ama tabi bir de siyasal takvim var. Daha önce yalnız dün aldım 1987 seçimleri 1991 seçiminde çok kısa sürede yine böyle 60 günde falan yapılan seçim var.



Geçiş hükümeti nasıl kurulacak?


Cumhurbaşkanımızın takdirini kullanıp artık yollar tükendi erken seçim dediğinde yani Cumhurbaşkanımızın takdiri. Diyelim görevlendirdi, ondan sonra Meclis Başkanımızla, Cumhurbaşkanımız istişare edecek, dağılım belli olacak şu partiye şu kadar, bu partiye bu kadar, bu partiye bu kadar. Ondan sonra ona göre görevlendirilen Başbakan olarak tek tek isimleri tespit edilecek, onlara teklif edilecek, onların kabul etmesi durumda Cumhurbaşkanımıza arz edilecek bu liste o andan itibaren herhangi bir hükümet kurulması gibi Cumhurbaşkanının arzındadır o liste yani Cumhurbaşkanının.


#HDP
#AK Parti
#seçim hükümeti
#CHP
#MHP
#bakan
#hükümet
9 yıl önce