|

Hedef teknoloji üreten KOBİ'ler

KOSGEB, yenilenen yapısıyla imalat sanayisine daha fazla odaklanacak. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, “İthal ettiğimiz ürünlerin yerlileştirmesine destek verecek olan KOSGEB, teknoloji üreten ve teknoloji sahibi KOBİ’ler oluşturmayı hedefleyecek” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 6/07/2017 Perşembe
Güncelleme: 02:15 - 6/07/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Faruk Özlü
Faruk Özlü

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, KOSGEB’in yeni yapısını ve reform paketinin ilk adımı ve yerli otomobilde gelinen nokta ile Antarktika’ya kurulacak Türk üssü ile ilgili son durumu Yeni Şafak’a anlattı. KOSGEB’in daha çok imalat sanayisine odaklanacağını söyleyen Özlü, “KOSGEB, yurtdışında ithal etmekte olduğumuz ürünlerin yerlileştirmesine destekler verecek. KOSGEB teknoloji üreten ve teknoloji sahibi KOBİ’ler oluşturmayı hedefleyecek” dedi. Reform paketinin ilk adımını yarın atacaklarını da ifade eden Özlü, “Türkiye’de ilk aşamada tespit ettiğimiz ve kendilerinin de taşınmak istedikleri olan 10 sanayi sitesinin yer aldığı 9 ilin sanayicileri ve valileri ile Ankara’da toplanıp ilk hamleye geçiyoruz. Üretim reform paketinin ilk uygulamasını başlatmış olacağız” diye konuştu. Özlü, taşınacak ilk iller arasında Sivas, Rize, Düzce, Isparta, Tokat, Kastamonu, Malatya, Bursa ve Elazığ’ın olduğunu ifade etti.

KOSGEB İMALATA DÖNDÜ

KOSGEB’in önümüzdeki dönemde yeni yapıya kavuşacağını söyleyen Özlü, “KOSGEB’in önümüzdeki dönemde sadece imalat sanayine yönelik programlar yapmasını istiyoruz. Bu sanayimizin geliştirilmesi bakımından çok önemli. İhracatımızın yüzde 95’i imalat sanayi ürünleri. KOSGEB gelecek dönemde sadece imalat sanayine yönelik destekler verecek. KOSGEB önümüzdeki dönemde sadece teknoloji sahibi olabilecek Kobilerin oluşturmasına yönelik çalışacak. KOSGEB önümüzdeki dönemde halen yurtdışına ithal etmekte olduğumuz ürünlerin seçilerek bunların yerleştirilmesi konusunda faaliyet gösterecek” dedi.

REFORM PAKETİ BAŞLIYOR

Bakan Özlü, 16 Nisan’dan sonra Meclis’ten ilk çıkan reform paketinin ilk adımı hakkında da şunları söyledi: “İlk uygulamasını başlatıyoruz. Bu Cuma (yarın) ilk aşamada tespit ettiğimiz ve kendilerinin de taşınmak istekleri olan sanayi sitelerimizin yöneticilerini ve o ilin valilerini Ankara’da toplayıp ilk hamleye başlıyoruz... Bunları, şehirlerin makul mesafeler dışına kendileriyle anlaşarak daha modern sanayi çarşıları yapacağız. İşyeri ne kadar istiyorsa o büyüklükte olacak. İçinde cami, alışveriş merkezi, pastanenin olacağı temiz alanlar oluşturacağız... İlk toplantımızı Sivas, Malatya, Rize, Düzce, Isparta, Tokat, Kastamonu, Bursa, Elazığ’ın sanayici ve valileri ile yapacağız.”

YERLİ OTODA İŞLER HIZLANDI

Yerli otomobil çalışmalarına da değinen Bakan Özlü, “Ana yüklenici aday adayı firmalarla görüşmeler yapacağız. Bu görüşmelerde hızlı bir trafik yürüteceğiz... Bu yılın sonunda Türkiye’nin otomobili projesinin sözleşmesi imzalanmış ve yürürlüğe girmiş olacak. Amacımız 2019'da ilk Türk tasarımı IP hakları Türkiye’ye ait otomobilin piyasada olması" dedi.


ANTARKTİKA'YA İKİNCİ SEFER

Antarktika’ya Türk üssü ile ilgili de bilgi veren Faruk Özlü, “Antarktika’da Türkiye olarak biz de varız. İlk seferimizi yaptık... AK Parti ile Türkiye artık bölgesel bir güç... Biz Antarktika’da bilim üssü kurmak istiyoruz. İki sefer daha yapacağız. Yıl sonunda yapacağız... Ulusal bir program hazırlıyoruz. Ulusal Antarktika Bilim Araştırma Programı" diye konuştu.


KATAR'LA AYNI GÖRÜŞTEYİZ

Arap ülkeleriyle Katar arasındaki kriz ile ilgili ise Bakan Özlü, şunları ifade etti: “Türkiye’de yatırımları olan Katar ile ilişkilerimiz iyi. Uluslararası platformlarda da görüş birliği içinde olduğumuz bir kardeş ülkemiz. Müslüman ülkeler arasında bu sorun kısa zamanda çözülsün, Körfez’deki gerginlik son bulsun.”

BÜYÜME %5'İN
ÜZERİNE ÇIKAR

Bakan Özlü, büyüme oranları hakkında da şu değerlendirmede bulundu: “Türkiye son 15 yıldır hep büyüyor. Türkiye büyüyecek ki dünyanın ilk 10 ekonomisine girelim. Türkiye büyüyecek ki işsizlik azalsın, istihdam artsın. Bu bakımdan büyüme rakamlarının bu sene boyunca yüzde 5’in üzerinde çıkmasını bekliyoruz.''

#KOBİ
#Teknoloji
#KOSGEB
7 yıl önce