|

Hekim olmayan da önlüğü giyip çıkıyor!

RTÜK Başkanı Dursun 'Hekim olmayanlar hekim önlüğü giyip ürünleri tanıtıyor. Peki Türk Tabipler Birliği neden buna ses çıkarmıyor?" diye çıkıştı. Kaynak: http://www.samanyoluhaber.com/saglik/RTUKten-Tabipler-Birligine-veryansin/745227/#ixzz1rfBP0CuB

00:00 - 10/04/2012 mardi
Güncelleme: 21:24 - 10/04/2012 mardi
Yeni Şafak
Hekim olmayan da önlüğü giyip çıkıyor!
Hekim olmayan da önlüğü giyip çıkıyor!

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK ) Başkanı Davut Dursun, sahte bal reklamları başta olmak üzere toplum sağlığını olumsuz yönde etkileyen ürünlerle ilgili Sağlık Bakanlığı'nın geç hareket ettiğini belirterek, 'Hekim olmayanlar hekim önlüğü giyip bu ürünleri tanıtıyor. Peki Türk Tabipler Birliği neden buna ses çıkarmıyor? Biz RTÜK olarak kimin hekim olup olmadığını veya hangi ilacın ilaç olup olmadığını nereden bileceğiz?' diye konuştu.


TBMM Bilgi Toplumu Olma Yolunda Bilişim Sektöründeki Gelişmeler ile İnternet Kullanımının Başta Çocuklar, Gençler ve Aile Yapısı Üzerinde Olmak Üzere Sosyal Etkilerinin Araştırılması Amacıyla Kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, AK Parti Adana Milletvekili Necdet Ünüvar'ın başkanlığında çalışmalarına devam ediyor.


RTÜK Başkanı Davut Dursun ve Başkan Yardımcısı Volkan Öztürk, komisyon üyelerine, kurulun faaliyetleri ve internet üzerinden yapılan yayınların denetimi konusunda bir sunum yaptılar.


Dursun, internet üzerinden yapılan televizyon ve radyo yayınlarının da kurumun takibi altında olduğunu belirterek, şunları söyledi:


'Biz doğrudan internetle ilgili olmamakla birlikte, internet üzerinden radyo ve televizyon yayınlarının yapılıyor olması nedeniyle bu konuyla ilgiliyiz. Şu anda internet konusunda doğrudan yetkilendirilmiş bir üst kurul gözükmüyor. Yayıncılıkla ilgili olan kısmıyla biz ilgileniyoruz. İnternet üzerinden yayın yapmak isteyen radyo ve televizyon kuruluşları bizden ayrıca lisans almak ihtiyacı duyuyorlar. Biz, kablo televizyon yayıncılığı ile internet yayıncılığını birleştirerek, bir tür kablolu televizyon yayıncılığı olarak uygulamaya çalışıyoruz. Eğer bir yayıncı kablo ortamından televizyon veya radyo yayıncılığı yapmak amacıyla bizden lisans almışsa, bu kuruluş aynı zamanda internet üzerinden de yayın yapabilir anlamını taşıyor. Bunun getirdiği bazı avantajlar ve dezavantajlar var.'



Komisyon üyesi milletvekillerinin sorularını da cevaplandıran Dursun, 'kültürel dejenerasyon içerikli ve tarihi olayların çarpıtılmasına dönük yayınların RTÜK tarafından neden daha kararlı bir biçimde engellenmediği' ile ilgili soruya, RTÜK 'ün bir 'sansür kurulu' olmadığını belirterek yanıt verdi.


Dursun, 'Biz yayından önce bir denetim yapamayız. Bir sansür kurulu değiliz. Yayıncı, editöryal bağımsızlıkla ne yayınlayacağına kendisi karar verir. Sadece biz yasada belirtilen yayın ilkelerine uygunluğunu denetliyoruz ve bu ilkelere aykırı yayın yapıldığı taktirde, yine kanunda belirtildiği üzere uyarıyoruz, tekrarı halinde yasal müeyyideleri uygulamaya koyuyoruz. Bizim bu müeyyidemiz, 'bu yayını kaldır' anlamına gelmiyor. 24 saat açık şikayet birimimiz var. Ayrıca hiç şikayet gelmese bile resen denetleme de yapıyoruz' diye konuştu.


-Halk sağlığını bozan ürün reklamları-


RTÜK Başkanı Davut Dursun, sahte bal reklamları başta olmak üzere toplum sağlığını kötü yönde etkileyen ürünlerin reklamları konusunda kurul olarak ne gibi önlemler aldıklarına ilişkin komisyon üyelerinden gelen sorular üzerine, 'Bu konu bizim de içimizin yandığı bir alan. Sadece bal değil, benzeri gıda takviyesi adı altında ilaç gibi satılan ürünler var. Bunlar reklam olduğu halde program gibi sunuldu. Biz buna 'gizli reklam' dedik ve cezalandırma yoluna gittik. Maalesef Sağlık Bakanlığı geç kaldı bu konuda' şeklinde konuştu. Dursun, son dönemde en çok ceza uygulamasında bulundukları yayınların bu tür ürünlerin reklamlarına ilişkin olduğunu söyledi.


Sağlık Bakanlığı'nın televizyonda reklamları dönen bu tür ürünle ilgili bir liste hazırlaması gerektiğine dikkati çeken Dursun, bu durumda daha etkin ve hızlı bir ceza uygulamasına gidilebileceğini bildirdi. Dursun, 'Hekim olmayanlar hekim önlüğü giyip bu ürünleri tanıtıyor. Peki Türk Tabipler Birliği neden buna ses çıkarmıyor? Biz RTÜK olarak kimin hekim olup olmadığını veya hangi ilacın ilaç olup olmadığını nereden bileceğiz?' dedi.


Reklam geliri düşük olan televizyonlarda uyguladıkları para cezalarının söz konusu ürünü piyasaya süren firma tarafından karşılandığını belirten Dursun, 'Zaten hiç reklam geliri beyan etmiyor. Biz bunlara, böyle durumlarda 10 bin lira ceza uyguluyoruz. Bu da caydırıcı olmuyor. Bu bal firması mesela bu cezayı da ödüyor' diye konuştu.



Öte yandan Komisyon Başkanvekili Yıldırım Mehmet Ramazanoğlu, yarın TBMM'de Bilişim ve İnternet araştırma Komisyonu'nun öncülüğünde 'Bilişim Sergisi'nin açılacağını bildirdi. Ramazanoğlu'nun verdiği bilgiye göre; TÜBİTAK'ın teknik yöneticiliğinde düzenlenecek olan Bilişim Sergisi'ne kamu ve özel sektörden 14 bilişim firması katılacak. Bunlar arasında dünyaca ünlü bilişim şirketleri de bulunuyor. Firmalar sergi boyunca son ürünlerini tanıtacak.




il y a 12 ans