|

Hiçbir ülke müzakereleri durduramaz

Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyon Başkanı Büyükelçi Marc Pierini, "Hiçbir ülke, kendi başına Türkiye ile AB arasındaki müzakereleri durdurma ya da askıya uğratma yetkisine sahip değildir" dedi.

Aa
00:00 - 21/10/2009 Çarşamba
Güncelleme: 22:21 - 21/10/2009 Çarşamba
Yeni Şafak
Hiçbir ülke müzakereleri durduramaz
Hiçbir ülke müzakereleri durduramaz

Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyon Başkanı Büyükelçi Marc Pierini, 'Hiçbir ülke, Türkiye ile AB arasındaki müzakereleri durdurma ya da askıya uğratma yetkisine sahip değildir' dedi.

Çeşitli ziyaret ve açılışlara katılmak üzere Trabzon'a gelen Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyon Başkanı Büyükelçi Marc Pierini ile AB Dönem Başkanı İsveç'in Ankara Büyükelçisi Christer Asp'in de aralarında bulunduğu AB büyükelçileri, Karadeniz Teknik Üniversitesi'ndeki (KTÜ) öğrenci kulüpleri binasında yer alan Avrupa Birliği Kulübü'nü ziyaret etti.

Burada bir süre öğrencilerle sohbet eden Pierini, üniversite öğrencisi iken AB ile ilgili bilgi edinmekte zorlandığını anlatarak, öğrencilere AB ile ilgili bilgilere ulaşıp ulaşamadıklarını sordu.

Bir öğrenci de Pierini'ye, KTÜ'de AB konusunda çeşitli konferanslar düzenlendiğini anlatarak, AB konusundaki bilgilere ulaşabildiklerini söyledi.

Pierini, Türkiye'nin AB'ye katılım sürecine de değinerek, 'Her yıl ilerleme raporu düzenlenir ve AB Komisyonu bunu değerlendirir. Müzakareler de bu şekilde devam eder. Türkiye'nin AB'ye üyeliği, hiçbir şekilde duygusal bir konu ya da hislere dayalı bir süreç değildir' dedi.

Marc Pierini, dış politikada Türkiye'nin bazı faaliyetlerinin, AB'ye girmesi için olumlu katkı yapacağını da ifade ederek, 'Ermenistan açılımından bahsedelim. Sınırların açılması, Türkiye'nin AB'ye girmesi için resmi bir koşul olmasa da Türkiye'nin AB'ye girmesinde olumlu olacaktır. Aynı şey, dış politika ile ilgili diğer meselelerde de geçerlidir' dedi.

Bir öğrencinin, Yunanistan'da yayınlanan bir gazetede, Almanya, İngiltere ve Fransa'nın, Türkiye'nin AB'ye alınmaması konusunda Troyka oluşturduğu şeklinde haber yayımlandığını anımsatarak, bu konudaki düşüncesini sorması üzerine Pierini, 'AB içinde bir karar alınabilmesi için oy birliği gerekmektedir. Şu anda, hiçbir ülke, kendi başına Türkiye ile AB arasındaki müzakereleri durdurma ya da askıya uğratma yetkisine sahip değildir' yanıtını verdi.


15 yıl önce