|

Hükümet: NSA ajanlarından haberimiz yok

Bağımsız Milletvekili Emin Şirin’in, NSA ajanlarının İstanbul’da operasyonlar yaptığına yönelik sorusuna hükümetten “Haberimiz yok” yanıtı geldi.

00:00 - 17/08/2006 Perşembe
Güncelleme: 10:51 - 17/08/2006 Perşembe
Yeni Şafak
Hükümet: NSA ajanlarından haberimiz yok
Hükümet: NSA ajanlarından haberimiz yok

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Adullah Gül'le İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, ABD istihbaratının tepesinde bulunan Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) elemanlarının mayıs ayında İstanbul'a gelerek bazı sivil havacılık şirketlerinin depo ve envanterlerini kontrol ettiği yönündeki iddialara "elimizde herhangi bir bilgi bulunmamaktadır" yanıtı verdi.


İstanbul Milletvekili Emin Şirin, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Gül'le İçişleri Bakanı Aksu'nun yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na yazılı soru önergesi verdi.


Şirin’in, NSA ajanlarının İstanbul’da bazı sivil havacılık şirketlerinin depolarında inceleme yapıp yapmadıklarına ilişkin sorusuna; Gül, "Bakanlığıma bu konuda intikal etmiş bir bilgi bulunmamaktadır" yanıtını verirken, Aksu ise sadece "önergeye konu edilen hususla ilgili herhangi bir bilgi bulunmamaktadır" dedi.


HAVACILIK ŞİRKETLERİNİN DEPO VE ENVANTERLERİ KONTROL EDİLDİ

Şirin’in Meclis gündemine getirdiği olay, Sabah Gazetesi'nde yer alan bir haber üzerine yapıldı. Söz konusu haberde; NSA ajanlarının Türkiye'den sadece birkaç kişinin bildiği nefes kesen bir operasyona imza attıkları, Washington'dan Atatürk Havalimanına gelen ajanların kendilerini karşılayanlarla birlikte kalacakları otele geçtikleri, lobide buluştukları diğer ekiple yeniden havalimanına döndükleri, sivil hava taşımacılığı ile ilgili bazı şirketlerin depo ve envanterlerini kontrol ettikleri ve raporlarını ABD'ye gönderdikleri belirtiliyordu.


Türkiye'deki bazı havacılık şirketlerinin kapasite ve üretimlerinin çok üzerinde ABD'den siparişte bulunmaları üzerine NSA'nın bu operasyonu düzenlediği, çünkü ABD'nin sipariş edilen malzemelerin gerçekten Türkiye'de mi kullanılacağı yoksa İran veya ABD'nin yasak koyduğu başka bir ülkeye mi gönderileceği yönünde kaygıya kapıldığı kaydedilmişti.

18 yıl önce