|

İcraat kabinesi

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ilk Başkanı Recep Tayyip Erdoğan kabinesini ağırlıklı olarak parti dışından kurdu. “İcraat kabinesi” olarak nitelendirilen kabinede 13 isim iş dünyası, STK ve bürokrasiden seçildi. Yeni bakanların belirlenmesinde kriter liyakat ve uzmanlık oldu. Yeni dönemin bakanları, dün yemin ederek görevlerine başladı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 11/07/2018 Çarşamba
Güncelleme: 03:04 - 11/07/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı kabine liyakat ve alanında uzmanlaşmış isimlerden oluştu.
Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı kabine liyakat ve alanında uzmanlaşmış isimlerden oluştu.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ilk Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı kabinedeki liyakat ve alanında uzmanlaşmış isimlerden oluştu. Milli Savunma Sanayi başta olmak üzere sanayide millileştirmeyi sürdürecek. Terörle mücadele konusunda taviz vermeyecek kabine, Türkiye’yi 2023 hedeflerine taşıması için icraatları hayata geçirecek.

FARKLI HÜKÜMET

81 milyonun cumhurbaşkanı olduğunu söyleyen Erdoğan, açıkladığı kabinesini ağırlıklı olarak parti dışından tercih etti. Erdoğan tarafından açıklanan kabine parlamenter sistemde kurulan 65 hükümetten çok farklı oldu. Bakanlık görevine getirilen isimler ve özellikleri yeni sistemin de ipuçlarını ortaya koydu.


81 MİLYON İÇİN ÇALIŞACAK

İcraat kabinesi olarak da dillendirilen Erdoğan kabinesinin şifreleri şöyle: Yeni Cumhurbaşkanlığı sistemine göre artık bakanlar milletvekili olamıyor. Bakan olarak açıklanan isimler milletvekili ise milletvekillikleri sona eriyor. Bu düzenleme ile birlikte yeni sistemde bakan olan isimler sadece bir partinin bakanı değil tüm milletin bakanı olarak görev yapıyor. Bu nedenle bakanlar 81 milyonun talep ve istekleri doğrultusunda çalışmalarını gerçekleştirecek.


DENGELER KORUNDU

AK Parti’den milletvekili olan 4 ismi kabineye girerken başkan yardımcısı ile birlikte 13 ismi ise iş dünyası, sivil toplum kuruluşu ve bürokrasiden oldu. Erdoğan bu adımıyla farklı alanlar arasındaki dengeyi de korumuş oldu.

ALANINDAN UZMAN İSİMLER

Erdoğan, kabineyi oluştururken dikkat ettiği konuların başında liyakat ve uzmanlık geldi. Kabine üyelerinin kendi alanlarında başarılı isimler olduğu belirtiliyor. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, bürokrasi içerisinde önemli görevleri yerine getirdi. Oktay, özel sektörde de yöneticilik deneyimine sahip.

BAŞARILI İŞLERE İMZA ATTILAR

Görevini sürdüren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül görev süreçlerinde kendi alanlarından başarılı işlere imza attı. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ise Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı görevinde başarılı çalışmaların öncüsü oldu.


ÖZEL SEKTÖRDEN BAKANLIĞA

Kabinede yer alan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Ziya Selçuk hem devlet hem de özel sektör içerisinde kendi alanları konusunda deneyim sahibi olan isimlerden. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum da 2009’dan bu yana Başbakanlık Toplu Konut İdaresine Başkanlığı’nın iştiraki olan Emlak Konut GYO A.Ş’nın Genel Müdürlüğü’nü yönetiyordu.

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu ise Spor Toto Genel Müdürlüğü döneminde çok sayıda spor tesisin ülkemize kazandırılması ve gençlerin spora yönlendirilmesi adına önemli faaliyetlere imza attı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ‘da yine bu işin en alt kademesinden yetişerek gelen bir isim olan Cahit Turan’a emanet edildi. Benzer bir tablo Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’nda yaşandı. Bakanlık Müsteşarı Fatih Dönmez bakanlık koltuğuna oturdu.


TERÖRE TAVİZ YOK

Erdoğan, kabineyi oluştururken dikkat ettiği başlıklardan birisi terörle ile mücadele ve etkili savunma sanayi oldu. FETÖ ve PKK ile mücadele konusunda başarılı işler yürüten İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ile yola devam etme kararı aldı. Milli Savunma Bakanlığı görevine eski Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar getirildi.


MİLLİLEŞME TÜM HIZIYLA SÜRECEK

Savunma alanında dışa bağımlılığı en aza indirmek için yerli ve millileşme adımları da bu süreçte güçlenerek devam edecek. Savunma sanayinin alanında araştırma ve geliştirme projeleri ile özel olarak ilgilenen ve cumhurbaşkanı başdanışmanlık görevini yürüten Mustafa Varank’ın Savunma ve Teknoloji Bakanı olması da bunun en büyük göstergesi olarak değerlendiriliyor.



Resmen başladılar

TBMM Genel Kurulu, cumhurbaşkanı yardımcısı ve bakanların yemin töreni için Geçici Başkan Durmuş Yılmaz başkanlığında dün toplandı. Yemin törenini liderlerden sadece MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli izledi. Alkışlar eşliğinde salona gelen bakanlar, komisyon sıralarına oturdu. Bakanlıklarının ismiyle ile birlikte kürsüye çağrılan kabine üyeleri tek tek yemin etti.



TEBRİK KUYRUĞU

Bakanların yeminlerini tamamlamalarının ardından Geçici Başkan Durmuş Yılmaz oturumu, Meclis Başkanlığı seçiminin yapılacağı perşembe gününe kadar kapattı. AK Partililer ise yeni bakanları kutlamak için uzun kuyruk oluşturdu. Yeni bakanlar, oturdukları komisyon sıralarının önünde büyük kalabalık oluşturan AK Partililerin kutlamaları nedeniyle uzun süre salonda kaldı.


BAŞ SELAMI VERDİ

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, yemin töreni için geldiği Meclis'te ilgiyle karşılandı. Akar'ın eşi de kuvvet komutanları için ayrılan sırada oturdu. Akar ilk kez sivil kıyafetiyle Meclis’e geldi. Genel Kurul’a katılan yeni Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ve Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar ile komutanlar da töreni izledikleri locadan Akar’ı alkışladılar. Akar, yeminden önce başı ile asker selamı verdi.

CHP'LİLER TERK ETTİ

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu yemin etmek için kürsüye çıkarken CHP Grubu salonu terk etti. Bakan Soylu, yemin ettikten sonra milletvekilleri salona geri döndü. Eski TBMM Başkanı İsmail Kahraman, eski Meclis Başkanları için ayrılan locada oturdu. Kahraman, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ant içerken, telefonu ile video kaydı aldı.

Yeni kabinenin bakanları, törenlerle görevlerine başladı. Bazı bakanlar, birleştirilen bakanlıklar nedeniyle iki kez görev devraldı. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, İsmet Yılmaz'dan, Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk Fatma Betül Sayan Kaya’dan, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Ahmet Eşref Fakıbaba’dan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Mehmet Özhaseki’den, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, Numan Kurtulmuş’tan, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Ahmet Demircan’dan görevi devraldı.

  • En yaşlı Akar en genç Selçuk
  • Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'nde yer alan isimlerin yaş aralığı 39 ila 66 arasında oldu. Tecrübeli bir yapıya sahip kabinenin yaş ortalaması ise 49 olarak gerçekleşti. Kabinenin en genç üyesi olan 39 yaşındaki Zehra Zümrüt Selçuk, Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakaanlığı görevini yürütecek. Milli Savunma Bakanlığı görevine getirilen 66 yaşındaki Hulusi Akar ise kabinenin en yaşlı üyesi olarak görev yapacak.

Vekillikten istifa ettiler

Kabineye giren Maliye ve Hazine Bakanı Berat Albayrak, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Adalet Bakanı Aldulhamit Gül, milletvekilliğinden istifa etti. TBMM’nin internet sitesinde, bu isimlerin sayfasında “Anayasa’nın 106. maddesi uyarınca Cumhurbaşkanı Yardımcısı veya bakan olarak atama” ibaresi yer aldı. İstifalarla birlikte, AK Parti’nin Meclisteki sandalye sayısı 290’a düştü.

Babadan yadigar

Kabinede yer alan, Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ile Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli eski bakan çocukları. Zehra Zümrüt Selçuk, eski Kültür ve Turizm Bakanları’ndan Atilla Koç’un kızı. Bekir Pakdemirli ise ANAP döneminde farklı bakanlıklarda görev alan Ekrem Pakdemirli’nin oğlu.


Geniş temsil

Kabinede 4 İstanbullu, 2’şer Ankara ile Trabzon, birer tane Gaziantep, Ordu, Antalya, Bilecik, Kayseri, Konya, İzmir ve Manisalı bakan oldu. Bölge olarak ise 5 bakan ile Marmara Bölgesi ilk sırada gelirken sırasıyla 4 bakanla İç Anadolu Bölgesi, 3 bakanla Karadeniz Bölgesi, 2 bakanla Ege Bölgesi, bir bakanla Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve bir bakanla Akdeniz bölgesi kabinede yer aldı. Kabinede iki bakanın soyadları da dikkat çekti. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ile Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk aynı soyadları taşıyan isimler oldu. Kabinede en fazla çocuğa sahip olan Bakan 4 çocukla Sağlık Bakanı Fahrettin Koca olurken kabinenin toplam çocuk sayısı ise 39 oldu.

Öncü projeler

Yeni kabinede iki kadın bakan yer aldı. Kabine de yer alan kadın bakanların ortak özelliği ise her ikisinin de kadınların siyaset ve iş hayatına daha fazla katılmalarını sağlayacak öncü projelere imza atmaları oldu. Ticaret Bakanı olarak kabineye giren Ruhsar Pekcan, bakanlıktan önce TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcılığı görevini yürütüyordu. Pekcan İş ve Meslek sahibi kadınlar kulübünün kurucuları arasında da yer alıyordu. Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk da yine kadınların sosyal hayatta daha etkin yer alması için çalışmalar yürüttü. Selçuk, Kadın ve Demokrasi Vakfı (KADEM) Ankara Temsilcisi olarak görev yaptı. KADEM kadınların yasal haklarını öğrenmeleri ve toplum içeresinde daha etkin olmaları için çalışma yürüten bir kurum olarak biliniyor.

#TBMM
#Bakanlık
#Kabine
6 yıl önce