|

İki lider için süreç başladı

Adalet Bakanlığı, CHP lideri Kılıçdaroğlu ile HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş ve CHP’li Gök’e ait 11 dokunulmazlık dosyasını Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na iletti. “Cumhurbaşkanı’na hakaret” ve “Türk milletini alenen aşağılamak” suçlarını içeren fezlekelerin gönderilmesiyle 3 kişi hakkında yargı süreci başladı

Yeni Şafak ve
04:00 - 16/06/2016 Perşembe
Güncelleme: 22:27 - 15/06/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile CHP Ankara Milletvekili Levent Gök hakkındaki 11 dokunulmazlık dosyası Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na ulaştı.



152 milletvekilinin dokunulmazlığını kaldıran anayasa değişikliği uyarınca, Adalet Bakanlığınca gönderilen fezlekeler başsavcılıklara ulaşmaya başladı. Adalet Bakanlığı, bu kapsamda bakanlıkta bulunan 57 isme ait 117 fezlekeyi geçtiğimiz hafta ilgili başsavcılıklara gönderdi. Söz konusu dokunulmazlık dosyalarının gönderildikleri illerde bulunan başsavcılıklara ulaşmaya başladı. Bu kapsamda, 117 fezlekeden 11'i Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na ulaştı.



'KAN'LI FEZLEKE DE GELDİ


Kılıçdaroğlu, Demirtaş ve Gök'e ait dosyalar, Türk Ceza Kanunun 299. maddesindeki “Cumhurbaşkanı'na hakaret” ve 301. maddesindeki “Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Türkiye Büyük Millet Meclisini, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ve devletin yargı organlarını alenen aşağılamak” suçlarını içerdiyor. Dosyaların savcılığa ulaşmasıyla birlikte bu milletvekilleri hakkında yargı süreci başladı. Fezlekeler arasında Kılıçdaroğlu'nun, başkanlık sistemi için “Böyle bir sistemi bu ülkede kan dökmeden gerçekleştiremezsiniz” ifadelerine ilişkin düzenlenen dosyanın da olduğu belirtildi.



BAŞSAVCI YA DA BAŞSAVCI VEKİLİ


Başsavcılıklar kendilerine gelen her bir fezlekeyle ilgili ayrı soruşturma başlatacak. Soruşturmalar başsavcı veya başsavcı vekillerince yürütülecek. Soruşturma kapsamında, söz konusu isimlere polis aracılığıyla davetiye çıkarılacak ve ifadeye çağrılacak. İfadeler de yine başsavcı veya başsavcı vekilleri tarafından alınacak. Bu süre içerisinde özellikle terör suçlarıyla ilgili gözaltı, arama, tutuklama gibi tedbir işlemlerinin uygulanıp uygulanamayacağı soruşturmanın seyri açısından savcılıklar ve mahkeme karar verecek.



HER SUÇA AYRI DAVA


Yapılan soruşturma sonucunda da bu isimler hakkında iddianeme düzenlenecebilecek. Hakkında dava açılan isimler ise yargılanacak. Davalar, isnat edilen suçlara göre görevli mahkemelerde görülecek. Dokunulmazlığı kaldırılanların milletvekilliği devam edecek. Dokunulmazlığı kaldırılan bir milletvekili, sadece dokunulmazlık hangi iddia için kaldırılmışsa o iddiadan yargılanacak. Hakkındaki mahkumiyet kararı kesinleşenlerin milletvekilliği, kesin kararın TBMM Genel Kuruluna bildirilmesiyle düşecek.



En fazla dosya Diyarbakır'a






Dokunulmazlık-larının kaldırılması” istemiyle, biri bağımsız Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, 29'u AK Parti, 57'si CHP, 55'i HDP, 10'u MHP olmak üzere 152 milletvekili hakkında 799 fezleke yer alıyor. Dosyaların partilere göre dağılımına bakıldığında da HDP 511, CHP 211, AK Parti 50 ve MHP 23 fezlekeye sahip. Bağımsız Milletvekili Nazlıaka'nın ise 5 fezlekesi var. Nazlıaka'nın bir dosyası, CHP İstanbul Milletvekili İlhan Cihaner ile düzenlenmiş durumda. Dokunulmazlık dosyası en fazla bulunan illerin başında 163 ile Diyarbakır gelirken, Ankara'nın 109, İstanbul'un 103, Şırnak'ın 57 dosyası bulunuyor. Diğer bazı illerdeki dokunulmazlık dosyaları ise şöyle: Mardin 32, Van 30, Mersin 28, Iğdır 25, Batman 20, İzmir 19, Hakkari 18, Şanlıurfa 16, Antalya 13, Siirt 12.



#Kemal Kılıçdaroğlu
#Selahattin Demirtaş
#Levent Gök
#Dokunulmazlıklar
8 yıl önce