|

İlk yerli otomobil Mersin'de üretilecek

Türkiye'nin ilk yerli otomobili, Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgesi'nde (MTOSB) üretilecek. Bu konuda ilk somut adımı adan CMK Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Celal Metin Kılıç ve Çinli ortakları Hunan Changfeng Şirketi'nin Genel Müdürü Yuhua Ou, Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu'nu ziyaret etti.

00:00 - 28/06/2012 Perşembe
Güncelleme: 18:51 - 28/06/2012 Perşembe
Yeni Şafak
İlk yerli otomobil Mersin'de üretilecek
İlk yerli otomobil Mersin'de üretilecek

Ziyarette otomobil yatırımcılarına Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi (MTOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Tekli ile MTOSB Yönetim Kurulu üyeleri de eşlik etti. Ziyarette konuşan Hunan Changfeng Şirketi Genel Müdürü Yuhua Ou, Türkiye'nin ve bölgenin aslında gelişmiş bir yer olduğunu, bunu insanların yüzünden ve gelirken gördüklerinden tespit ettiklerini söyledi. Gelişen her şeyin güzel olacağına vurgu yapan Ou, "Bu heyecanımızı, otomobil sektörüne olan inanç, yatırıma olan destekle boşa çıkarmamak adına elimizden geleni yapacağız. Hem Türkiye kalitesine yakışacak bir otomobil hem de modellerimizi test edeceğiz ve gerekli teknik desteği vererek başarılı olmasını sağlayacağız. Bu çalışmamız Türkiye ile Çin Halk Cumhuriyeti arasındaki tarihi, ticari bağları bir anlamda tekrar bağlayacak. Destek vermek için elimizden geleni yapmaya hazırız" dedi.


Ou, Mitsubishi'nin Pajero ve diğer iki model üretiminin de kendileri tarafından tüm dünyaya üretildiğini sözlerine ekledi.


"YERLİ OTOMOBİLİN MERSİN'DE ÜRETİLMEMESİ İÇİN HİÇBİR NEDEN KALMADI"

CMK Şirketler Topluluğu Yönetim Kurulu Başkanı Celal Metin Kılıç ise, Mersinli bir işadamı olarak artık yurtiçi ve yurtdışında elde ettiği tecrübelerini imkanlar doğrultusunda Mersin'e yatırmak istediğini dile getirdi. Yüzde 100 Türk malı otomotiv markası çalışmalarına 3 yıl önce başladıklarını belirten Kılıç, "Hedefimiz sadece yerli otomobil üretmek de değil, yerli motor üretimi yapabilmektir. Yaklaşık 2,5 yıldır da İtalya'da bütün testleri yapılan, her türlü testlerden geçen bir milyon kilometre yol yapan aracımız hazır. Artık yerli otomobil üretimi Türkiye'de olacaksa bunun üretim yeri Mersin olacaktır, bunda artık hiçbir neden görmüyoruz" diye konuştu. Kılıç, ilk yerli otomobil üretiminin MTOSB'de yapılacağını kaydetti.


Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Türkiye'nin 2011 yılında Çin'in ardından yüzde 8,5 oranında büyüme oranıyla dünyanın en hızlı büyüyen ikinci ekonomisi olduğunun altını çizerek, "Hükümetimiz 2023 hedeflemesinde de dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmeyi amaçlamaktadır. Bu bağlamda Mersin, ülkemizin kalkınmasına katkı koyan illerin başında gelmektedir. İstanbul'dan sonra Türkiye'nin en büyük dış ticaret kenti olan Mersin, 2011 yılı sonunda 25 milyar dolar civarında dış ticaret gerçekleştirmiştir. Mersin Limanı da İstanbul'un ardından Türkiye'nin en büyük ikinci limanı olma özeliğiyle birlikte geçtiğimiz yıl 1,5 milyon konteynır teu yük kapasitesine erişmiştir. Mersin Limanı dünyanın en büyük 100 limanı arasında yer almakla birlikte, ilimize 2023 hedeflemesinde dünyanın en büyük ilk 10 konteynır liman merkezi yapılması hedefinde yer almaktadır" diye konuştu.


Uluslararası lojistik merkezi ve limanı konumuyla Mersin'in Türkiye'nin özellikle Asya, Hindistan, Rusya, Çin gibi ülkeler ve Avrupa-Amerika ile ticari ilişkilerde aktarma, transfer ve karşılıklı lojistik kent konumuna geldiğinin altını çizen Güzeloğlu, "Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan teşvik paketi dahilinde de 2023 hedefine ulaşmak noktasında yatırımcılara önemli indirimler ve destekler sağlanmaktadır. Mersin'de yatırımcılar için indirimlere konu olan bölgelerin başında gelmektedir. Yerli otomobil üretimine dönük katkının en büyüğünü vermeye hazırız" şeklinde konuştu.


Konuşmaların ardından Vali Güzeloğlu'na Mersin'de yapılacak olan otomobilin bir maketi ve Çin'de yapılan ipek işlemeciliğinin bir örneği takdim edildi. Güzeloğlu'nun arabayla uzun süre ilgilenmesi ve incelemesi ise dikkatlerden kaçmadı.

12 yıl önce