|

İnsanlık suçlarına karşı Uluslararası Mahkeme

Dünyanın ilk daimi mahkemesi olacak Uluslararası Ceza Mahkemesi, ABD'nin muhalfetine rağmen 1 Temmuz'da resmen yürürlüğe giriyor.

Yeni Şafak
00:00 - 29/06/2002 Cumartesi
Güncelleme: 13:40 - 18/05/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

Dünyanın ilk daimi uluslararası savaş suçları mahkemesi olacak Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), ABD'nin sert muhalefeti arasında 1 Temmuz Pazartesi günü yürürlüğe giriyor. Merkezi Hollanda'nın Lahey kenti olan UCM, 1 Temmuz 2002'den itibaren soykırım, insanlığa karşı suç ve savaş suçuyla ilgili davalara bakacak.

BM Genel Sekreteri Kofi Annan, "mahkemenin, gelecekteki olası savaş suçlarını engelleyeceğini ve hiçbir yönetici, devlet, cunta ya da ordunun 'hiçbir yerde cezalandırılmayacağı rahatlığıyla' insan hakları ihlali yapamayacağı günlere yaklaşmamızı sağlamasını umuyoruz" dedi.

ABD mahkemeye karşı

ABD, mahkemenin ulusal egemenliğini ihlal edeceğini ve ülke sınırları dışında çalışan Amerikalı yetkililere ve askerlere yönelik siyasi amaçlı yargılamaları gündeme getirebileceğini savunuyor. ABD ile birlikte aynı zamanda BM Güvenlik Konseyi daimi üyeleri olan Çin ve Rusya'nın da onaylamadığı UCM, II. Dünya Savaşı sonrası Nazileri yargılamak için kurulan Nürnberg Mahkemesi'nden sonra uluslararası adalet yolunda en önemli kilometre taşı olarak değerlendiriliyor.

Ayırım yapılmayacak

UCM'de, bir devlet başkanından sıradan vatandaşa kadar herkes, sistematik cinayet, işkence, tecavüz ve seks köleliği de dahil insan hakları ihlalleriyle ilgili yargılanabilecek. 1998'de imzalanan Roma Anlaşması ile kurulan UCM, çalışmalarına başlamasından sonra işlenen suçlarla ilgili yargılama yapacak. Lahey'deki 16 katlı binasında Pazartesi günü göreve başlayacak olan UCM'de, BM Güvenlik Konseyi ve mahkeme savcıları tarafından üç yargıcın onayıyla dava açılabilecek.

Uluslararası Ceza Mahkemesi, uluslararası savaş suçları mahkemesinin ilki değil, ancak belirli bir dönem için belirli bir bölgeyi, kişileri ya da devletleri kapsayan diğerlerinin aksine ilk daimi mahkeme olacak. Nürnberg, II. Dünya Savaşı sırasındaki insanlık, savaş ve soykırım suçlarını yargılarken, Ruanda'da 1994'de yapılan soykırım ve eski Yugoslavya'daki 1992-1995 Bosna Savaşı sırasında işlenen savaş suçları için özel uluslararası mahkemeler kuruldu. UCM'nin merkezi olacak, eski Yugoslavya için uluslararası mahkemenin kurulduğu yerde olan ve "dünyanın hukuksal başkenti" nitelemesi yakıştırılan Lahey, aynı zamanda Uluslararası Adalet Divanı'na da evsahipliği yapıyor. Uluslararası Ceza Mahkemesi anlaşmasına Türkiye de imza koyan ülkeler arasında.


----------------- imza------------------

----------------- imza------------------



#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
22 yıl önce