|

İstanbul'da diri fay yok

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız MTA'nın 8 yılda hazırladığı diri fay haritasını açıkladı. Türkiye'de diri fay sayısının zannedildiği gibi 150 değil, 326 olduğunun anlaşıldığını vurgulayan Yıldız, "Son 20 yılda oluşan yeni bir fay yok. İstanbul'un merkezinde Bakırköy ve Beyoğlu'nda diri fay bulunamadı. Marmara Denizi'nde ise tsunami riski bulunmuyor" dedi

Ankara
00:00 - 20/06/2012 Wednesday
Güncelleme: 02:07 - 20/06/2012 Wednesday
Yeni Şafak
İstanbul'da diri fay yok
İstanbul'da diri fay yok

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, güncellenen Diri Fay Haritası ile Türkiye'deki diri fay haritasının en ince detaylarına kadar çekildiğini söyledi. Bakan Yıldız, Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü tarafından güncellenen Türkiye Diri Fay Haritası'nı, MTA Genel Müdürlüğü'nde düzenlediği basın toplantısı ile kamuoyuna açıkladı. MTA'nin en son 1992'de hazırlamış olduğu Türkiye Diri Fay Haritası'nın son teknolojik ve bilimsel yenilikler kullanılarak 8 yılda tamamlandığını kaydeden Yıldız, 780 bin kilometrekarelik bütün kara parçasının tamamının incelendiğini ve yeni haritanın oluşturulduğunu bildirdi. Yıldız, söz konusu haritanın şeffaf biçimde web sayfası üzerinden herkesle paylaşılacağını da vurguladı.

UZMANLARI UYARDI

Hazırlanan harita ile diri fayların, dolayısıyla riskin yüksek olduğu yerlerin belirlendiğini, fakat depremin ne zaman olacağının söylenebilir bir gerçek olmadığını ifade eden Yıldız, şöyle konuştu:

'Deprem konusunda spekülatif, zaman zaman manipülatif yorumlar görüyoruz. Bazı hocalarımızı ben bu vesile ile sorumluluğa davet ediyorum. Okumuş, yazmış iki profesör deprem konusunda iki farklı görüşü, birbirine taban tabana zıt görüşü konuşabiliyor. O yüzden biz burada tek resmi ve güvenilir kaynak olan Diri Fay Haritası'nı sizlerle paylaşacağız. Bilimsel manada bütün diri fay alanlarının bir fotoğrafı çekildi ve çok iyi bir çalışma ortaya konuldu. Riskin nerelerde çok, nerelerde az olduğunu görebileceğimiz, ama depremin zamanını söyleyemeyeceğiz. Güncellenen Diri Fay Haritası ile Türkiye'deki diri fay sayısının 150 değil, 326 olduğu anlaşıldı.'

TSUNAMİ OLMAYACAK

20 yılda yeni fayların oluşmadığını, fakat daha önceki haritalarda tespit edilemeyen veya tespit edilip aktif olduğu anlaşılamayan yeni fayların, son teknolojinin kullanıldığı çalışma ile tespit edildiğini anlatan Yıldız, 'Milyonlarca yıl önce oluşmuş olan bu diri faylar bu çalışmayla beraber ortaya konulmuş oldu" dedi. Daha smonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Yıldız, İstanbul'da yeni bir diri fay hattı olup olmadığının sorulması üzerine Enerji Bakanı, İstanbul'un merkezinde, Beyoğlu'nda, Bakırköy'de diri fay hattı bulunmadığını söyledi. Taner Yıldız, 'Diri fay ne şimdi ne de önceden vardı. Tekrar söylüyorum, diri fay hatlarını biz yeni ortaya çıkarmış değiliz. Bunlar önceden beri ortaya çıkan hatlar, biz bilimsel olarak görünürlüğünü ortaya çıkarmış oluyoruz. İstanbul'un merkezinde herhangi bir diri fay hattı bulunmamaktadır' diye konuştu.

Basın mensuplarının soruları üzerine, ellerindeki verilere göre Marmara Denizi'nde olabilecek bir depremin tsunami tesirinin bulunmadığını kaydeden Yıldız, 3'üncü boğaz köprüsüyle alakalı da yer seçiminin diri fay üzerinde olmadığını, dolayısıyla orada da deprem açısından bir risk görülmediğini söyledi.


Akkuyu'nun yeri sağlam

Bakan Yıldız, gazetecilerin 'Yapılan ve yapılması planlanan nükleer santraller açısından fay haritası nasıl bir tablo ortaya koyuyor?' şeklindeki sorusunu şöyle cevapladı: "Nükleer santral tesisinin yapılacağı alanın yüzeyinde deformasyon oluşturacak, depremden etkilenecek bir yerde olmaması gerekiyor. Türkiye'de yapılacak santraller de bu hususa dikkat edilerek dizayn edilecek. Akkuyu'da kurulacak santral herhangi bir fay üzerinde olmayacak. İkincisi de uzakta olabilecek bir depremin merkezi nerede olursa olsun, 100 kilometre, 500 kilometre ileride olabilecek bir depremin o santral merkezinde oluşturacağı yer hareketleri önceden tespit edilerek, belli bir emniyet katsayısı ile bunlar dizayn edilmektedir. Akkuyu Nükleer Güç Santrali, Allah vermesin Türkiye'de 9 büyüklüğünde herhangi bir deprem olmamıştır ama 9 büyüklüğünde bir deprem olacakmış gibi dizayn edilecektir ve hiç tereddütsüz Türkiye'nin en sağlam yapısı olma iddiasında."





12 years ago