|

İstanbul'da helikopter düştü

İstanbul'da Bostancı açıklarında helikopter düştü. Bölgeye ulaşan ekipler helikopterdeki 2 kişiyi kurtardı. Öte yandan İstanbul Valiliği'nden de konuyla ilgili açıklama yapıldı. Açıklamada, 2 kişinin kurtarıldı kaydedilmişti. Ancak yaralı olarak kurtarılan Halil Ünver kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Kazanın ardından açıklamalarda bulunan helikopterin pilotu Özgür, "Denize indirmeye çalıştım, çakıldık" dedi. İlk bilgilere göre helikopterin yıldırım düşmesi sonucu düştüğü ifade edildi. Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, Bostancı sahilindeki helikopter kazasına ilişkin soruşturma başlattı.

Yeni Şafak
19:18 - 6/09/2018 Thursday
Güncelleme: 20:01 - 6/09/2018 Thursday
Yeni Şafak
İstanbul'da düşen helikopterin ardından bölgeye çok sayıda ekip yönlendirildi.
İstanbul'da düşen helikopterin ardından bölgeye çok sayıda ekip yönlendirildi.

İstanbul'un Maltepe ilçesi Bostancı sahili açıklarında saat 17:00 sıralarında 155 polis ihbar hattına çok sayıda ihbar yağdı.

İhbarlarda Bostancı sahilinde Marmara Denizi'ne bir helikopterin düştüğü belirtildi.

Helikopterin pilotunun İsmet Özgür, yanındaki ismin de savunma sanayinin duayenlerinden Halil Ünver olduğu öğrenildi.

Bölgeye çok sayıda polis ekibi karadan ve denizden gönderildi. Düşen helikopterdeki iki kişi kurtarıldı. Kazanın ardından hastaneye kaldırılan Halil Ünver hayatını kaybetti.

Kazanın ardından helikopterlerin ilk bilgilerine göre yıldırım isabet etmesi sonucu düştüğü ifade edildi.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, Bostancı sahilindeki helikopter kazasına ilişkin soruşturma başlattı.

Valilikten açıklama

"İlimiz Maltepe ilçesi Bostancı sahilinde özel bir helikopter kazası meydana gelmiş olup iki kişi hafif yaralı olarak kurtarılmıştır. Teknik ekipler olay yerinde gerekli araştırma çalışmalarına başlamışlardır" denildi.


"Teknik inceleme yapılacak"

İstanbul Valisi Vasip Şahin, Bostancı sahilindeki helikopter kazasında, İsmet Özgür ve yanında yolcu olarak bulunan Halil Ünver'in yaralı olarak kurtarıldığını belirtti.

Helikopterin sahibi olarak görünen İsmet Özgür ile yanında yolcu olarak bulunan Halil Ünver'in kazadan yaralı olarak kurtarıldığını belirten Şahin, "
O arkadaşlara gerekli müdahale yapılarak sağlık ekiplerimiz aldı ve hastanelere intikal ettirdiler. Halil Ünver'in göreceli olarak yarasının daha ağır olduğu, diğerinin yarasının daha hafif olduğu şeklinde arkadaşlarımızın bana verdiği bilgi var. Teknik ekiplerimiz orada şu anda. Sahil güvenliğimiz hem helikopteriyle hem botuyla orada, çalışmalar yürütüyor
." diye konuştu.

Vali Şahin, helikopterin güzergahı konusunda henüz bilgi sahibi olmadıklarını, olayın tetkik edilerek kamuoyuyla paylaşılacağını aktardı.

Şahin, kazanın nedenine ilişkin de "
Hava durumundan mı kaynaklandı, teknik bir arıza mı oldu onu ancak kaza kırım ekibi teknik inceleme yaptıktan sonra karar verecek
. Kazaya ilişkin hangi tür değerlendirme yaparsak bir spekülasyona neden olabilir, doğru da olmaz çünkü bu konu bizim ihtisas alanımız değil. Teknik ekibimizin verdiği rapora göre de kamuoyunu aydınlatmış olalım." değerlendirmesinde bulundu.

Pilottan ilk değerlendirme

Düşen pilotu İsmet Özgür kazanın ardından yaptığı ilk açıklamada, "Denize indirmeye çalıştım, çakıldık" ifadelerini kullandı.

"Hava araçları yıldırıma dayanıklıdır"

İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, Bostancı'da meydana gelen helikopter kazasına ilişkin, "
Genellikle bu tür hava araçlarına yıldırım vurduğunda ancak pilotlarda kısa zamanlı bir körlük oluşturuyor, başka bir etkisi olmuyor
. Helikopter ve uçaklar teknolojik anlamda buna dayanıklı olarak inşa ediliyor." dedi.

Prof. Dr. Kadıoğlu, yaptığı açıklamada, hava araçlarının yıldırım sebebiyle büyük zarar görmeyeceğini, bu tür hava şartlarına karşı dayanıklı olduklarını aktardı.

Kadıoğlu, şunları kaydetti:

  • "Hava araçlarına yıldırımdan dolayı pek zarar gelmez, bu tür durumlara karşı dayanıklıdırlar, bunlar yalnızca varsayımlar.
    Etraftaki cami minareleri paratonerlerinin büyük bir çevreye faydası yoktur. Bir paratoner 45 derecelik açıyla etrafını korur
    . 'Şurada bir paratoner var bütün bölgeyi koruyor' inanışı yanlış bir inanıştır. Deniz üzerinde gerçekleşen bir olay olduğu için zaten paratoner bulunmaz.
    Yıldırım her zaman yakın bir bölgeye de düşmez
    . Yıldırım yan hareket edebilir yani dik gelmez yan gider.
  • Genellikle bu tür hava araçlarına yıldırım vurduğunda ancak pilotlarda kısa zamanlı bir körlük oluşturuyor, başka bir etkisi olmuyor. Helikopter ve uçaklar teknolojik anlamda buna dayanıklı olarak inşa ediliyor."
#Helikopter
#İstanbul
#kaza
6 years ago