|

İTÜ'de Pichon kompleksi

İstanbul'da 7.7 şiddetinde deprem olacağını ileri süren İTÜ'lü öğretim üyelerinin, dayanak olarak, bir tarih kitabından analiz yapan Prof. Le Pichon'u ileri sürmeleri dikkat çekti.

.
00:00 - 4/12/1999 Cumartesi
Güncelleme: 10:37 - 26/12/2013 Perşembe
Yeni Şafak
İTÜ'de Pichon kompleksi
İTÜ'de Pichon kompleksi

İSTANBUL'da deprem olup olmayacağı konusunda İTÜ, diğer bütün münferit sesleri bastırarak inisiyatifi ele geçirirken, dünyanın en önemli 5 levha tektonikçisinden biri olduğu ifade edilen Fransız Prof. Xavier Le Pichon ile İTÜ arasındaki referanslaşma ilişkisi dikkat çekti. İstanbul'da büyük bir deprem olacağı yolundaki açıklamalarıyla tanınan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) öğretim üyelerinden Prof. Dr. Celal Şengör'ün, daha önce 'kahvaltı sohbetlerinde' bir araya gelerek deprem üzerinde görüş alışverişinde bulunduğu Fransız Le Pishon'un, 2 Aralık'ta İstanbul'da yapılan 'bilimsel' bir toplantıda yaptığı konuşma, İTÜ'nün bu konuda ısrarla savunduğu görüşlerin güvenilir olup olmadığı sorusunu gündeme getirdi. İstanbul için deprem öngörenler, çıtayı en fazla Gölcük depremi seviyesine, yani 7.4'e kadar çıkarmaya cesaret edebilmişken, İTÜ, tekel durumuna geçtikten sonra, magnitüdü 7.7'ye kadar yükseltti. İlk defa 25 Kasım Gümüşsuyu toplantısında Prof. Celal Şengör tarafından teleffuz edilen bu rakam, nerede ise istikrar kazandı ve Maçka Kampüsü'nde düzenlenen Kocaeli Depremi Konferansı'na katılan Prof. Pichon da 7.7'yi teyit etti. Şengör, 17 Ağustos depreminin hemen ardından Marmara denizi içindeki fay yapıları ile ilgili, Prof. Barka'nın da görüşünü yansıtan bir dizi model serdetmiş, İÜ'den Prof. Üşümezsoy'un bu modellere getirdiği ciddi eleştiriler üzerine, ağız değiştirmiş, en son Le Pishon'u referans vererek, son günlerde dillendirdiği modelde karar kılmıştı.

Gece okuduğu kitaptan 'deprem' çıkardı...

Prof. Şengör, 20 Eylül'de Radikal'den Neşe Düzel'e verdiği röportajda, bu "7.7"nin 'bir sabah kahvaltısı ilhamı' olduğunu keyifli bir sohbet havası içinde anlatmıştı. Şengör, 17 Ağustos Gölcük depreminin 'yakışıklı bir deprem' olduğunu, Fethiye'de olduğu için onun 'zevkini yaşayamadığını' anlattığı o röportajda "7.7"nin hikâyesini şöyle anlatmıştı: "Le Pishon geçenlerde bana telefon etti. İzmit depremini merak etmiş. 'Kalk gel' dedim, geldi. Gece yatmaya giderken benden 'Türkiye'deki Depremler Tarihi' kitabını istedi. Sabah kahvaltıya geldi. Sonra birlikte araştırdık. Tek fay fikri aklımıza çok yattı". Sonuçta, Pishon'un, Şengör'den aldığı kitabı gece okuduktan sonra sabahleyin, kahvaltıda birlikte bir 'karara' vardıkları ve üzerinde anlaştıkları teorinin, İTÜ tarafından bilimsel bir gerçeklik gibi savunulan teori olduğu ortaya çıktı. Nitekim 2 Aralık'ta düzenlenen Kocaeli Depremi Konferansı'na katılan Le Pishon da, kullandığı verilerin İTÜ'ye ait olduğunu gizlemedi ve konuşurken sık sık, "Sayın Şengör, yardımcı olur musunuz" diyerek meslektaşından destek istedi. Şengör de oturduğu yerden, misafir meslektaşını yönlendirdi.


24 yıl önce