|

İyileşmenin anahtarı bankacılık sektöründe

Ülkelerin kredi kaynağı IMF'nin raporunda, krizin artışında merkezi rol oynayan bankacılık sektörünün, iyileşmede de anahtarı elinde tuttuğu belirtildi

00:00 - 15/05/2009 Cuma
Güncelleme: 21:29 - 14/05/2009 Perşembe
Yeni Şafak
İyileşmenin anahtarı bankacılık sektöründe
İyileşmenin anahtarı bankacılık sektöründe

Uluslararası Para Fonu (IMF) Avrupa'daki yükselen ekonomilerin krizden çıkışını analiz ederken “Krizin artışında merkezi bir rol oynayan bankacılık sektörü, iyileşmede hızın anahtarını da elinde tutuyor” değerlendirmesini yaptı. IMF'nin Avrupa Bölgesel Ekonomik Görünüm Raporu'nda (REO - Regional Economic Outlook Europe) Ağustos 2007- Kasım 2008 döneminde krizin yoğunluğu, hisse senedi fiyatlarındaki kayıp ve bono faizlerindeki değişimle ölçüldü.

YENİDEN DÜZENLENMELİ

Raporda, bankacılık sektörünün önemi vurgulanırken “Kısa vadede gecikmeden kaynaklanan durgunluğun engellenmesi için bankaların sermaye yapılarının yeniden düzenlenmesi, kaçınılmaz görünmektedir” denildi. Raporda, yükselen Avrupa ekonomilerinde küresel krizin tırmanması ve kriz esnasındaki gelişmelerin birçok ortak karakteristiğe sahip olduğu belirtildi. Raporda, “Bankalar hanehalklarına ve finansal olmayan şirketlere kredi vermek için görece ucuz yabancı fonları kullanmışlardır. Bu içeride kredilerin hızla büyümesiyle sonuçlanmıştır” denildi. 2008'de yüksek cari işlemler açığı sıralamasında ise Türkiye, Çek Cumhuriyeti ve Polonya'dan sonra yükselen Avrupa ekonomileri arasında “en az cari açık veren” oldu.



15 yıl önce