|

İzmitli ve Senegalli ortak rafineri kuracak

Afrika ile ikinci köprü sağlam kuruldu. 2 milyar dolarlık iş bağlantısı yapılan toplantıda Senegal'li iş adamı Taboule Sylla, İzmitli Meta firmasıyla birlikte rafineri kurma hazırlığına başladı

İstanbul
00:00 - 19/05/2007 Cumartesi
Güncelleme: 01:24 - 19/05/2007 Cumartesi
Yeni Şafak
İzmitli ve Senegalli ortak rafineri kuracak
İzmitli ve Senegalli ortak rafineri kuracak

Türk şirketlerinin Afrika ile ticaretinin geliştirilmesi için Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) tarafından organize edilen "Türkiye-Afrika Dış Ticaret Köprüsü 2'nci Toplantısı" kapsamında, alım-satım görüşmelerinin dışında da birçok proje gündeme geliyor. İşbirliğine yönelik temaslar sonunda Senegal'de faaliyet gösteren iş adamı Taboule Sylla, İzmitli Meta firmasıyla birlikte rafineri kurma hazırlığına başladı. Sylla, projenin 120 milyon avroya mal olmasını beklediklerini belirtti. Sylla, İzmit'te üretim yapan Elimsan firmasıyla güneş enerjisi üzerine bir ön anlaşma yaptıklarını bildirdi. 15 milyon avroluk bir alım yapmayı planladığını ifade eden Senegalli iş adamı, İstanbul'dan bir başka şirketle de 10 milyon avroluk çöp arıtma işi yapmayı düşündüğünü aktardı.

KENYA'YA DİSTRİBÜTÖRLÜK

Tayaş Gıda Sanayi AŞ de ürünlerini Kenya halkına sunmaya hazırlanıyor. Tayaş Gıda'nın Afrika ve Orta Asya İhracat Sorumlusu Sinem Eser, Kenya ile distribütörlük anlaşması yaptıklarını bildirdi. Güneş enerjisinden yararlanılarak evlerin, parkların ve sokakların aydınlatılmasını sağlayan sistemi tanıtan Elimsan Enerji firması ise 30'a yakın Afrikalı şirketle görüştü. Genel Müdür Mehmet Peker, yıl içinde güneş enerjisi panellerini Afrika'ya göndereceklerini kaydetti.


Temaslar bayram havasında

TUSKON'un toplantısına katılan bine yakın iş adamının yarısından çoğu, bugünden itibaren Anadolu'nun 40 ilinde ortak iş imkanlarını arayacak. İstanbul'da bin 700 işadamıyla görüşen konuklar, Anadolu'da ise 3 bin 300 iş adamıyla buluşacak. Yapılacak görüşme sayısının ise 35 bini geçmesi öngörülüyor. Görüşmeler kapsamında yaklaşık 2 milyar dolarlık iş bağlantısı yapıldı. TUSKON Başkanı Rızanur Meral, "Temaslar adeta düğün havasında geçiyor" diye konuştu.




17 yıl önce