|

İZTO''ya yeni kardeş

İzmir Ticaret Odası (İZTO) ile Ukrayna''nın Khmelnitsky Ticaret ve Sanayi Odası arasında kardeşlik anlaşması imzalandı.

Cihan
00:00 - 4/09/2013 Wednesday
Güncelleme: 15:03 - 4/09/2013 Wednesday
Yeni Şafak
İZTO''ya yeni kardeş
İZTO''ya yeni kardeş

Ukrayna Khmelnitsky Bölgesi Devleti Bölgesel Yönetimi Başkan Yardımcısı Leonid Gural ile Khmelnitsky Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Natalia Byelyakova başkanlığındaki heyet, İZTO'yu ziyaret etti. İZTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Akın Kazançoğlu, bugüne kadar Ukrayna''nın çeşitli bölgelerinden çok sayıda heyet ağırladıklarını, Khmenlnitsky bölgesinden ise ilk defa geldiğini söyledi. Ukrayna ile Türkiye arasında 7 milyar dolarlık ticaret hacmi olduğuna dikkat çeken Kazançoğlu, ''Ancak bu dış ticarette son derece aleyhimize bir denge var. Yıl sonuna kadar ticaret konusunda iki önemli hedefimiz olmalı. Ticaret hacmimizin arttırılması ve buna paralel olarak ihracatla ithalat arasındaki uçurumun kapanması. Bundan sonra ne alıp ne satacağımız, hangi alanda yatırım yapabileceğimiz gibi konularda detaylı çalışmalar yapmamız ülkelerimizin yararına olur'' dedi.

Destek vermeye hazırız

Dış ticaret açığının dengelenmesi ve ikili ilişkilerin daha da güçlendirilmesi adına İzmirli ve Ukraynalı firmalar arasında ikili görüşmeler düzenlenmesi ve resmi ziyaret organizasyonlarına destek vermeye hazır olduklarını belirten Kazançoğlu, Türkiye''deki Ukrayna sermayeli 382 şirketin sadece 14''ünün İzmir''de faaliyet gösterdiğini, bu sayının artmasını istediklerini dile getirdi. Kazançoğlu, ''İzmir''i bölgenizde tanıtmanızı ve daha sık temasta bulunmanızı istiyoruz. Odalarımız arasında imzalanan kardeşlik ve işbirliği anlaşması sayesinde ilişkilerin daha da gelişeceğine inanıyorum.'' şeklinde konuştu.

Türkiye'den kaliteli ürün almak istiyoruz

Başkan Yardımcısı Gural ise Khmelnitsky bölgesinin 20 bin metrekarelik alana sahip olduğunu, en büyük çimento fabrikasının burada bulunduğunu söyledi. Bölgede yıllık bakliyat üretiminin 3 milyon ton olduğunu belirten Leonid Gural, en büyük yeşil parkın yine bu bölgede bulunduğunu, çok yakın zamanda dünyanın en büyük sağlık merkezinin de kurulacağını aktardı. Bölgedeki yüksek seviye ve kalitedeki mineral madenlerinin iki ülkenin faydasına olacak şekilde değerlendirilebileceğine dikkat çekti.

Oda Başkanı Byelyakova da İZTO'nun aksine sadece 23 yıllık geçmişleri bulunduğunu, bölgeninse 76 yıllık bir tarihe sahip olduğunu belirtti. Bölgenin ekolojik açıdan çok temiz olduğuna işaret ederek, kardeş oda anlaşmasının kendileri için çok önemli olduğunu söyledi. Tekstil, perakende ve toptan gibi sektörlerin son derece iyi durumda, diğer sanayilerin de gelişmekte olduğunu belirten Byelyakova, ''Türkiye''den kaliteli ürün ithal etmek istiyoruz. Ortak şirket kurulması için de fırsatlar var.'' dedi.

Gana,İzmir'e ticaret merkezi açacak

Öte yandan 82. İEF kapsamında İzmir''e gelen Gana İhracat Teşviki Birimi CEO''su Gideon Kwame Boye Quarcoo ve beraberindeki heyet de İZTO'yu ziyaret etti. Başkan Yardımcısı Akın Kazançoğlu, ziyarette yaptığı konuşmada Türkiye ile Gana arasındaki ticaret hacminin 550 milyon dolar civarında olduğunu, bunun geliştirilerek 1 milyar dolar seviyelerine çıkarılabileceğini kaydetti. Gana''nın bölgenin lider ülkelerinden birisi olduğunu vurgulayarak, ''Gana ile ilişkilerimizi geliştirmemiz halinde, tüm bölgeyle ilişkilerimiz gelişecektir.'' diye konuştu.

CEO Quarcoo da Türkiye''nin Afrika ile ilişkilerini geliştirme arzusuna büyük önem verdiklerini belirterek, ''Türkiye, yenilikçi bir ülke. Biz de altyapımızı geliştirmek istiyoruz. Tarım, sağlık, bilim ve teknoloji, geliştirmek istediğimiz alanlar. Kalkınmış bir ekonomi için ticaret çok önemli. İzmir ile Gana arasındaki ilişkilerin gelişmesi arzusundayız. Bu sebeple İzmir''de bir ticaret merkezi açacağız.'' dedi.

11 years ago