|

Jandarmada JEMUS, poliste POLNET

Jandarma ve emniyet, AB'ye uyum kapsamında iki önemli proje üzerinde çalışıyor. Jandarma Entegre Muhabere ve Bilgi Sistemleri (JEMUS) ile Polis Bilgisayar Ağı Projesi (POLNET) devreye sokulacak.

Yeni Şafak
01:00 - 4/01/2005 Salı
Güncelleme: 12:31 - 26/05/2017 Cuma
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı, AB'ye uyum kapsamında güvenlik hizmetlerinin daha etkin yürütülebilmesi için JEMUS ve POLNET projelerini hizmete sokuyor. JEMUS jandarmadaki, POLNET de emniyetteki güvenlik hizmetleri için gerekli verilerin karargahtan en alttaki devriye seviyesine kadar ulaştırılıp alınabilmesine imkan sağlayan bilgi ağı olarak biliniyor.

Milli kripto JEMUS'ta

JEMUS kurulduğunda, komutanlıktaki tüm haberleşme cihazları birbirleriyle entegre ve milli kripto algoritmasına sahip olmasını öngörüyor. Jandarma Entegre Muhabere ve Bilgi Sistemleri (JEMUS) projesinin telli sistemler bölümünün montaj işlemlerine 2003 yılında başlanıldı ve 2004 yılında sistemin büyük bölümü tamamlandı. Bilgiye süratli ve zamanında ulaşılmasını sağlayarak koordinasyonu hızlandıran JEMUS, güvenlik hizmetlerinin aksaksız ve süratli bir şekilde yapılmasını sağlayarak, bilgi akışındaki gecikmeden kaynaklanan insan hakları ihlallerinin önüne geçilmesine imkan tanıyacak.Uluslararası suç ve suç örgütleriyle mücadele kapsamında teknolojik yönden gelişmiş ülke polisleri ile çalışmak durumunda olan Türk polisinin aynı teknoloji ve bilgisayar desteğine sahip olması için Polis Bilgisayar Ağı Projesi (POLNET) geliştirildi.

POLNET, merkezde başlatılan bilgi işlem faaliyetlerinin yaygınlaştırılarak, ülke düzeyindeki işlemlerin bilgisayar desteğinde yapıldığı, hızlı, güvenilir ve bütünleşmiş bir polis bilgi sisteminin kurulmasını öngörüyor.

Altı yılda gerçekleştirilmesi planlanan POLNET ile Bilgi İşlem Daire Başkanlığı bünyesinde merkezi bilgisayar sistemi kuran İçişleri Bakanlığı, ana merkez bilgisayar sisteminden bu sisteme bağlı Adana, Diyarbakır, Erzurum, İstanbul, İzmir, Samsun bölge bilgisayar sistemlerinden tüm polis noktalarına ulaşmayı amaçlıyor.

POLNET'in hizmet ağı

POLNET bilgi ağı sisteminin ilk aşamada kullanılmasının planlandığı pilot bölgeler ve sistemler şunlar:

  • Yüksek yolcu yoğunluğuna sahip Ankara/Esenboğa, İstanbul/Atatürk, İzmir/Adnan Menderes, Muğla/Dalaman ve Antalya hava limanları ile Edirne/Kapıkule sınır kapısı mini bilgisayar sistemleri.

  • Bu ağa bölge bilgisayarları üzerinden dahil olan il-ilçe emniyet müdürlükleri, emniyet amirlikleri, karakollar ve hudut kapıları sistemleri.

  • Ekip araçlarında yer alacak mobil bilgisayarlar.

  • ALİ SALİ / ANKARA


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    19 yıl önce