|

Japonya'da 118 yıl sonra hazin tören

Sultan 2. Abdulhamit tarafından 1890 yılında Japonya'ya gönderilen ancak dönüşte çıkan fırtınada batan Ertuğrul Fırkateyni'nde şehit düşen 550 Türk denizcinin kemikleri, Türk ve Japon yetkililerin katıldığı törenle toprağa verildi

Şamil Kucur
00:00 - 23/02/2008 Cumartesi
Güncelleme: 01:01 - 23/02/2008 Cumartesi
Yeni Şafak
Japonya'da 118 yıl sonra hazin tören
Japonya'da 118 yıl sonra hazin tören

Osmanlı İmparatoğluğu, Japonya ile olan dostluk ilişkilerini pekiştirmek amacıyla, 890 yılında Osmanlı tarafından Japonya'ya gönderilen ancak dönüşte çıkan fırtınada batan Ertuğrul Fırkateyni'nde şehit düşen 550 Türk denizcinin kemikleri, Türk ve Japon yetkililerin katıldığı törenle toprağa verildi 'Ertuğrul: Japonya'da Bir Türk gemisi” adlı proje kapsamında, başlatılan çalışmalarda 78 metre derinlikteki Ertuğrul Fırkateyni'nu ulaşılmıştı.

DALGIÇLAR ÇIKARTMIŞTI

Ulaşılan şehitlerini kemikleri, Japonya'nın Kushimoto kentinin Oshima Adası'ndaki Ertuğrul Şehitliği'nde düzenlen cenaze töreni ile toprağa verildi. Japon İmparatoru'na jest olsun diye 1890 yılında Padişah 2. Abdülhamit tarafından Japonya'ya gönderilen ancak dönüşte çıkan fırtınada batan Ertuğrul Fırkateyni'nde şehit düşen 550 Türk denizcinin kemikleri, Türk ve Japon dalgıçlar tarafından çıkarılmıştı. Projeye başından beri destek veren Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, dizinden ameliyat olduğu için, sualtı kazısını yürüten dalgıç ekibine katılamamıştı.

Yapı Kredi Emeklilik ve Sualtı Arkeolojisi ortak projesi olan ve Sualtı Arkeolojisi Entitüsü ve Ertuğrul Araştırma Ekibi Başkanı Turan Tufanlı tarafından yürütülen çalışmalarda sona yaklaşıldı. Sualtı Arkeolojisi Entitüsü ve Ertuğrul Araştırma Ekibi Başkanı Tufan Turanlı ve ekibi, 9 Ocak'ta yola çıkarak, 15 Ocak günü sualtı dalışlarına başladı. Türk ve Japonlardan oluşan ekip, Ertuğrul Fırkateyni mürettebatınından bir çok şehit Türk denizcisinin kemikleri ile gemiye ait bir çok parçaya ulaştı.

78 METRE DERİNLİKTE BULUNDU

Kemikler, ilkönce Japon Emniyeti tarafından alınarak incelendi, herhangi bir hastalık içermediği tespit edildikten sonra Türk ekibine teslim edildi. Denizin 78 metre derinliğinde bulunan fırkateynin enkazından çıkarılan 550 şehidin bir bölümüne ait kemikler, bir tabuta konuldu. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, kemiklerin Japonya'daki şehitlikte defnedilmesi yönünde görüş bildirdi. Diyanet İşleri Başkanlığı da dini tören için Tokyo Camii yetkililerine talimat verdi.


Ertuğrul şehitliği

Defin törenine, Tokyo'daki Türk Büyükelçiliği'nde görevli Türkiye Askeri Ataşesi Albay Murat Saka, Sualtı Arkeoloji Enstitüsü ve Ertuğrul Araştırma Ekibi Başkanı Turan Tufanlı, Tokyo Camii İmamı Ensari Yenitürk, Kushimoto Belediye Başkanı Mustafa Shigeki Matsubara, şehitliğin içinde bulunduğu Kashino Köyü Muhtarı Koici Hamauka, ekip üyeleri Hiroshi Enomoto, Yoshiko Nakamura, Toshiyuki Shimano ile Japonya'da yaşayan Türkler katıldı. Şehitlerin kemikleri, her iki ülkenin marşları ve duaların okunmasının ardından, Ertuğrul Anıtı'nın da bulunduğu şehitliğe defnedildi. Turan Tufanlı, Tokyo Cami İmamı Ensari Hoca'nın, defin törenini mükemmel yönettiğini belirterek, “O güzel sesi, duaları mükemmel okuması ve tüm yönetimi, Japon dostlarımızı da etkiledi. Anıtın içine girip, şehitlerimizi toprağa gömerken çıkan sesler hala kulağımda” dedi.




16 yıl önce