|

Kaçarken yakalandı

Danıştay saldırısına ilişkin davada karar çıktı. 39 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırılan Osman Yıldırım’ın karar öncesinde Yunanistan’a kaçmaya çalışırken sınırda yakalandığı ortaya çıktı.

Osman Özgan
04:00 - 1/09/2018 Cumartesi
Güncelleme: 03:33 - 1/09/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Osman Yıldırım
Osman Yıldırım

Danıştay 2. Daire Üyesi Mustafa Yücel Özbilgin’in ölümü, 4 üyenin da yaralanmasıyla sonuçlanan 17 Mayıs 2006’daki kanlı saldırıya ilişkin dava 12 yıl sonra karara bağlandı. Daha önce Ergenekon davasıyla birleştirilen ancak Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nin, “Danıştay cinayeti ile Ergenekon davası sanıkları arasında hukuki ve fiili bağlantının varlığı somut delillerle ispat edilemedi” kararıyla ayrılan davada sanıklara ceza yağdı.

KARAR DURUŞMASI YAPILDI

Ankara 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nde “Adam öldürmek, adam öldürmeye teşebbüs ve ruhsatsız silah bulundurmak” suçlarından yeniden görülmeye başlanan davanın dün karar duruşması yapıldı. Sanıkların savunmalarının ardından Mahkeme Başkanı Abdullah Köksal aldıkları kararı açıkladı.

ERGENEKON’UN GİZLİ TANIĞI

Ergenekon davasının gizli tanığı olan sanık Osman Yıldırım ile Erhan Timuroğlu ve İsmail Sağır’a kapatılan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nce verilen beraat kararlarından dönüldü. Ankara 23. Ağır Ceza Mahkemesi, Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nin “üç sanığın da Arslan’ın öldürme ve öldürmeye teşebbüs eylemlerine yardım eden sıfatıyla katıldıkları” kararına uydu. Mahkeme, Yıldırım, Timuroğlu ve Sağır’a, “Kasten adam öldürmeye yardım” suçundan 14 yıl 2’şer ay, 4 kişinin “Öldürülmesine teşebbüse yardım” suçundan ise 25’şer yıl olmak üzere toplam 39 yıl 2’şer ay hapis cezası verdi.

YUNANİSTAN’A KAÇACAKTI

Yıldırım’ın dün karara bağlanan duruşma öncesinde Yunanistan’a kaçmaya çalıştığı ortaya çıktı. Osman Yıldırım, yurt dışına kaçmak isterken sahte kimlikle Edirne’de yakalandı. Yıldırım, gece saat 01.45’te Selçuk Akyüz adına düzenlenen sahte kimlikle Yunanistan’a geçmek üzereyken güvenlik güçleri tarafından durduruldu. Jandarma ekiplerine kendisini Selçuk Akyüz olarak tanıtan Yıldırım’ın, gerçek kimliği parmak izi tespitiyle belirlendi. Gözaltına alınarak Edirne il Jandarma Komutanlığına götürülen Yıldırım, ifadesinde sahte kimlik taşıdığını kabul etti.

ÜZERİNDE 2 BİN AVRO VARDI

Elçili köyü yakınlarında 1. derece askeri yasak bölgede yakalanan Yıldırım’ın yakalandığı sırada üzerinde 2 bin avro olduğu öğrenildi. Jandarmadaki işlemleri tamamlanan Yıldırım, çıkarıldığı hakimlikçe tutuklanmasına karar verildi. Yıldırım, Danıştay saldırısı davası kapsamında 5 yıl tutuklu kaldıktan sonra “il dışı çıkma yasağı”, “yurt dışına çıkma yasağı” ve “haftada iki kez imza atma yükümlülüğü” gibi adli kontrol hükümleriyle tahliye edilmişti.


Ağır müebbet ve 72 yıl hapis

Sanık Alparslan Arslan, Mustafa Yücel Özbilgin’i “Kamu görevlisini yerine getirdiği görev nedeniyle tasarlayarak öldürmek” suçundan 1 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Arslan ayrıca, silahla yaraladığı Daire Başkanı Mustafa Birden, üyeler Ayla Gönenç ve Ayfer Özdemir ile tetkik hakimi Ahmet Çobanoğlu’na yönelik “kamu görevlisini tasarlayarak öldürmeye teşebbüs” suçundan ise 72 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Sanığın tutukluluk halinin devamına karar verildi. Sanıklardan Mahmut Güzel’e “silah ticareti yapmak” suçundan 5 yıl hapis cezası ile 375 lira adli para cezası verildi. Aynı suçtan yargılanan sanık Erkan Ayyıldız ise 4 yıl 7 ay hapis ile 375 lira adli para cezasına çarptırıldı. “Kasten adam öldürmeye yardım” ve “kasten adam öldürmeye teşebbüse yardım” suçlarından yargılanan Süleyman Esen delil yetersizliğinden beraat ederken, sanıklar Aykut Metin Şükre, Kenan Özay ve Selçuk Özkan hakkındaki “ruhsatsız silah bulundurma” davası zaman aşımından düştü.

Örgüt davası İstanbul’da

Ankara 23. Ağır Ceza Mahkemesi, 12 Ocak 2018 günkü duruşmada verdiği ara kararla, “Anayasayı ihlal”, “Silahlı terör örgütü”, “Korku, kaygı veya panik yaratacak şekilde ateş etme” ve “patlayıcı madde bulundurmak” suçları yönünden sanıkların dosyasının İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Ergenekon davasıyla birleştirilmesine karar verdi. Ancak İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nin birleştirme talebine muvafakat vermemesi nedeniyle yetki uyuşmazlığının çözümü için dosya Yargıtay 5. Ceza Dairesine gönderildi. Yargıtay 5. Ceza Dairesi de İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nin dosyaya bakmakla yetkili olduğu hükmüne vardı. Karar uyarınca söz konusu suçlar yönünden dosya İstanbul’a gönderildi. Danıştay saldırısına ilişkin davada çeşitli cezalara çarptırılan Alparslan Arslan ve suç ortakları, bu suçlar yönünden İstanbul’daki davada yargılanmasına devam edilecek.

#Danıştay Davası
#Osman Yıldırım
#Alparslan Arslan
6 yıl önce