|

Kaddafi'ye 'çekil ve demokratik sürecin önünü aç' çağrısı

Türkiye'nin Libya konusundaki yol haritasını açıklayan Başbakan Erdoğan halka yönelik saldırıların bir an önce durdurulmasını istedi ve Kaddafi'ye "Halkın özgür iradesiyle seçeceği anayasal demokrasiye geçiş sürecinin önünü aç" diye seslendi.

00:00 - 8/04/2011 الجمعة
Güncelleme: 00:44 - 8/04/2011 الجمعة
Yeni Şafak
Kaddafi'ye 'çekil ve  demokratik sürecin önünü aç'
Kaddafi'ye 'çekil ve demokratik sürecin önünü aç'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin Libya'daki olaylara ilk günden itibaren insani perspektifle ve kardeşlik hukukuyla baktığını ifade ederek, halka yönelik saldırıların durdurulması, anayasal demokrasiye geçilmesi ile ülkenin toprak bütünlüğü ve egemenliğinin korunmasına önem verdiklerini söyledi.

AK Parti Genel Merkezi'nde Libya'daki gelişmelere ilişkin basın toplantısı düzenleyen Başbakan Erdoğan, 'Libyalı kardeşlerimizin bu zorlu günlerde çektikleri acı ve sıkıntıları derin kaygı ve üzüntüyle izlediğimizi ifade etmek istiyorum' ifadelerini kullandı. Soruna çıkar odaklı değil, hak ve adalet odaklı ve uzlaştırıcı şeklide yaklaştıklarını vurgulayan Erdoğan, "Gereken neyse hiç tereddüt etmeden onu yapmaya çalıştık. Hiçbir zaman gizli gizli gündemimiz olmadı, olmamıştır ve olmayacaktır. Tek gündemimiz Libya'nın birlik ve esenliğinin teminat altına alınmasıdır' diye konuştu.

3 MADDELİK YOL HARİTASI

Türkiye olarak 'Libya'nın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini koruyan ve barışçıl değişim sürecini öngören bir yol haritası için çalıştıklarını' söyleyen Erdoğan, önerdikleri bu yol haritasının ana unsurlarını şöyle anlattı:

'1- Derhal gerçek bir ateşkes sağlanmalı ve Kaddafi'ye bağlı askeri unsurlar bazı şehirlere uyguladığı kuşatmaları kaldırmalı ve şehirlerden çekilmelidir.

2- Bütün Libyalı kardeşlerimize kesintisiz insani yardım akışı sağlayacak, güvenli insani bölgeler oluşturulmalıdır.

3- Tüm Libya halkının meşru çıkarlarını dikkate alan, kapsayıcı bir demokratik değişim ve dönüşüm süreci derhal, ivedilikle başlatılmalıdır. Bu sürecin hedefi de halkın özgür iradesiyle yöneticilerini seçeceği anayasal demokrasi nizamının tesisi olmalıdır.”

BİZİ KARALAYANLARI NOT ETTİK

'Bingazili kardeşlerime seslenmek istiyorum' diyen Başbakan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Kardeş Türkiye halkı, hak ve özgürlük çağrınızı yüreğinin derinliklerinde hissetmekte, yaşadığınız sıkıntıların son bulması ve taleplerinizin süreçlere yansıması için büyük bir duyarlılık sergilemektedir. Bölgede yaşanan insanlık dramlarına seyirci kalan ve demokrasiyi Libya halkına çok gören bir kısım güç odaklarının bugün hakkı ve hukuku savunan Türkiye'ye karşı karalama kampanyaları başlatması üzüntü vericidir. Bu karalama kampanyalarının ardında hangi odakların olduğunu biliyoruz, dikkatle izliyoruz ve bunları not ediyoruz. Sizlerin de Türk kardeşlerinize yönelik maksatlı propagandalara prim vermeyeceğinize yürekten inanıyorum.'

BİR VE BERABER OLUN

Erdoğan, 'Özellikle NATO harekatını engellemeye veya görev yönergesini kısıtlamaya çalıştığımız şeklindeki asılsız iddiaların, kara propaganda yalanları olduğunu vurgulamak istiyorum. Bilin ki Türk halkı her zaman haklının yanındadır, yanında olacaktır' diye konuştu. Trabluslulara da seslenen Erdoğan, şunları söyledi: 'Akan kardeş kanının durması için özellikle sizlerin tavrı önem taşımaktadır. Trabluslu, Bingazili, Misratalı, Tobruklu, Ecdebiyeli, Zintanlı, Zaviyeli, Sebhalı, Bregalı kardeşlerimden rica ediyorum. Bizim de büyük değer verdiğimiz Libya'nın sembol şahsiyeti Ömer Muhtar'ın ruhunu şad edecek şekilde bir ve beraber olun.'

LİBYA YÖNETİMİNE

Libya yönetimine de seslenen Erdoğan, şunları kaydetti: 'Tarihi bir sorumluluk üstlenerek, halkın özgür iradesiyle yöneticilerini seçeceği anayasal demokrasiye geçiş sürecinin önünü lütfen açın. Kendi halkınızın ve uluslararası toplumun çağrılarına olumlu karşılık vermeniz, ülkenizin selameti açısından hayati derecede önemlidir. Çağrılara ivedilikle kulak verin ve gereken adımları atın.'


BM'ye bilgi verildi

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, BM Genel Sekreteri'nin Libya Özel Temsilcisi Abdelilah El Hatip ile görüşerek, Libya'ya ilişkin görüş alışverişinde bulundu. Davutoğlu'nu telefonla arayan Hatip, gerek Libya gerekse New York'taki temasları ve görüşmelerine ilişkin bilgi aktardı. Davutoğlu da Başbakan Erdoğan'ın açıkladığı Libya'ya ilişkin yol haritası hakkında bilgi verdi.




٪d سنوات قبل