|

Kaosa imza

ABD Başkanı Donald Trump, İran’la yapılan nükleer anlaşmadan çekildiklerini duyurdu. Trump, Tahran’a yeniden yaptırım uygulayacaklarını söyledi. Karara tepki gösteren İran Cumhurbaşkanı Ruhani, “Anlaşma diğer beş devletle devam edecek” dedi. Fransa, İngiltere ve Almanya anlaşmaya bağlı kalacağını duyurdu. Ankara ise adımı “istikrarsızlığa ve yeni çatışmalara sebep olacak bir karar” olarak değerlendirdi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 9/05/2018 Çarşamba
Güncelleme: 01:38 - 9/05/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
ABD Başkanı Donald Trump, İran'la yapılan nükleer 
anlaşmadan çekildiklerini duyurdu.
ABD Başkanı Donald Trump, İran'la yapılan nükleer anlaşmadan çekildiklerini duyurdu.

ABD Başkanı Donald Trump, ülkesinin İran'la nükleer anlaşmadan ayrılacağını ve 2015'te askıya alınan İran ekonomik yaptırımlarının en güçlü şekilde yeniden hayata geçirileceğini açıkladı. ABD Başkanı Trump, uzun zamandır dünya kamuoyunda merakla beklenen İran kararını Beyaz Saray'da düzenlediği basın açıklamasıyla duyurdu. Trump, 2015'te yapılan nükleer anlaşmanın İran tarafından kendi amaçları için kullanıldığını savunarak, "Öyleyse bugün ABD'nin İran'la nükleer anlaşmadan ayrılacağını ilan ediyorum. Tahran'a en üst düzey ekonomik yaptırımları yeniden getireceğiz." ifadelerini kullandı.


YAPTIRIMLAR DÖNÜYOR

Basın açıklamasında "İran'ın nükleer silaha sahip olma çabasına yardım eden herhangi bir ülke güçlü bir şekilde yaptırıma uğrayacak. Amerika nükleer şantajın rehinesi olmayacak" değerlendirmesinde bulunan Trump, yaptırımların yeniden devreye girmesinin ardından İran'la iş yapacak ülkelere de bir mesaj gönderdi. İran'ın nükleer anlaşmadan faydalanarak nükleer çabalarına ve silah yapımına devam ettiğini savunan Trump, somut anlamda detaylara girmeden İran'ın "yalan söylediğini" iddia etti. Trump ayrıca Tahran rejiminin bölgede terör unsurlarına yardım ettiğini ve anlaşmadan elde ettiği kazanımları nükleer ve askeri programlara yatırdığını savundu.

İRAN YALAN SÖYLÜYOR

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun geçen haftaki açıklamalarına işaret eden Trump, "Bugün İran rejiminin (anlaşmayla ilgili) sözlerinin yalan olduğunu ortaya koyan net kanıtlara sahibiz." diye konuştu. Trump, anlaşmadan ayrıldıklarını ve artık "İran'ın nükleer tehdidine" karşı yeni bir süreç için çalışabileceklerini kaydederek, "Anlaşmadan ayrılırken İran'ın nükleer tehdidine karşı müttefiklerimizle gerçek, kapsamlı ve kalıcı bir çözüm bulmak için çalışacağız. Bu çabalar İran'ın balistik füze programı ve terör aktivitelerini ortadan kaldırmayı da kapsıyor." ifadelerini kullandı. ABD Başkanı Trump, 10 dakika süren konuşmasının ardından 2015 yılında askıya alınan İran yaptırımlarının yeniden uygulanmasının önünü açan başkanlık kararnamesini imzaladı.


  • Yeniden başlarız
  • ABD Başkanı Donald Trump'ın ABD'nin İran ile nükleer anlaşmadan çekildiğini duyurmasının hemen ardından İran Devlet Başkanı Hasan Ruhani de açıklamalarda bulundu. "Karar kabul edilemez. ABD'nin asla sözünü tutmadığını gördük" diyen Ruhani, "ABD'nin neden anlaşmadan çekildiğini anlamak zor. Anlaşmaya diğer 5 ülke ile devam edeceğiz." dedi. Ruhani diğer ülkelerin anlaşmaya sadık kalmamaları durumunda nükleer programın yeniden başlayacağını duyurdu.

İngiltere ve Rusya bağlı kalacak

İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson: İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson: "İngiltere, Kapsamlı Ortak Eylem Planı'na kuvvetle bağlı olmayı sürdürüyor. ABD’nin İran nükleer anlaşmasından çekilmesinden derin üzüntü duyuyorum. Ülkem Almanya, Fransa ve diğer ortakları ile bu anlaşmayı korumak için çalışacak." Rusya Dışişleri Bakanlığı ise ABD'nin İran nükleer anlaşmasından çekilme kararını "derin hayal kırıklığı" olarak değerlendirdi.


İsrail fırsatı kaçırmadı!

ABD'nin kararı sadece İsrail'i memnun etti. İsrail Başbakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Başbakan Netanyahu’nun ABD’nin nükleer anlaşma ile ilgili kararını “cesur adım” olarak değerlendirdiği kaydedildi. Netanyahu, "İsrail, Trump'ın Tahran’daki terörist rejimle yapılan berbat anlaşmayı iptal eden cesur kararını tamamen desteklemektedir." sözleriyle ABD’nin kararını desteklediğini bildirdi. Bu açıklamadan kısa bir süre sonra İsrail ordusu Suriye’deki İran güçlerini vurdu. Suriye’nin başkenti Şam dün akşam 21.45’te bir dizi patlamayla sarsıldı. Rejime bağlı devlet televizyonu, şehrin Kisva bölgesindeki Cebel Mena'da bulunan askeri karargâhlarda büyük çaplı patlamalar meydana geldiğini duyurdu. Şam'da güneyindeki vurulan noktaların İran destekli militanların konuşlandığı askeri karargahlar olduğu belirtiliyor.

Fransa rahatsız

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya, İngiltere ve ülkesinin ABD'nin İran nükleer anlaşmasından çekilme kararından dolayı üzüntü duyduğunu belirtti. Sosyal medya hesabından bir mesaj paylaşan Macron, "Fransa, İngiltere ve Almanya Trump'ın İran nükleer anlaşmasından çekilme kararından dolayı üzüntü duyuyor. Nükleer silahların yayılmasını engelleme sistemi tehlike altında." ifadesini kullandı.

  • Körfez çetesi destekledi
  • Suudi Arabistan, Bahreyn ve BAE, ABD Başkanı Trump'ın İran'la nükleer anlaşmadan ayrılma kararını desteklediklerini açıkladı

Yeni çatışmalara sebep olacak

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, ABD'nin İran ile yapılan nükleer anlaşmadan çekildiğini duyurmasıyla ilgili değerlendirmede bulundu. Kalın, paylaşımında, "ABD'nin nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekilmesi, istikrarsızlığa ve yeni çatışmalara sebep olacak bir karardır. Çok taraflı anlaşma, diğer ülkelerle devam edecektir. Türkiye, nükleer silahların her türüne karşı olan kararlı tutumunu sürdürecektir." ifadelerine yer verdi

#İran
#ABD
#Nükleer Anlaşma
6 yıl önce