|

Kaşıkçı ve Karlov'a 'Pegasus' kancası

Gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinin ardından kullanıcıların en mahrem sırlarına dahi erişim izni veren casus programlar yeniden gündemde. Konunun uzmanları Kaşıkçı'nın telefonlarının takip edildiği Pegasus casus yazılımının Karlov'un telefonunda da kullandığını yönünde güçlü kanaat olduğunu açıkladı. İsrail tarafından yapılan ve ABD tarafından satın alınan Pegasus programının dünyada en çok kullanılan ülkelerden birinin Türkiye olması, çok sayıda ismin an be an takip edilmeye devam ettiğine işaret ediyor.

Sertaç Aksan
11:50 - 3/12/2018 Pazartesi
Güncelleme: 12:13 - 3/12/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Rus Büyükelçi Karlov ve gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın telefonlarının İsrail yapımı Pegasus casus yazılımıyla kontrol edildiği üzerinde duruluyor.
Rus Büyükelçi Karlov ve gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın telefonlarının İsrail yapımı Pegasus casus yazılımıyla kontrol edildiği üzerinde duruluyor.

Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'nda vahşice öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın telefonunda kullanılan casus program Pegasus'un Rus Büyükelçi Andrey Karlov suikastinde de kullanılmış olabileceği öğrenildi.

Söz konusu programın tam ismi Pegasus casus yazılımı olarak geçiyor. İsrail tarafından üretilen yazılım ABD'li şirketlerce satın alındı. Daha sonra söz konusu şirket çok yüksek ücretler karşılığında başka ülkelere ve kişilere bu programı sattı ve böylece hedef kişi, kurum ya da ülkelerin mahrem sırlarının parayı veren kişilerin eline geçmesinin önü açıldı.

Kaşıkçı ve Karlov sadece birer örnek

  • Sosyal medya ve algı yönetimi konusunda yaptığı çalışmalarla tanınan ve bu alanda Türkiye'nin en önemli isimlerinden olan Doç. Dr. Levent Eraslan, Kaşıkçı ve Karlov olaylarında kullanılan yöntemlerin benzerliğine dikkati çekerek, "Kaşıkçı olayında son 3 aylık periyotta Pegasus'un etkin kullanıldığını biliyoruz. Suudi Veliaht Selman'ın sadece Kaşıkçı için bu yöntemi kullandığını düşünmek biraz iyi niyetlilik olur. Selman'ın kendisine muhalif her isim için parasını bastırıp bu programı kullanma olası çok yüksek" şeklinde konuştu.

"Karlov'u her yerden çembere aldılar"FETÖ tetikçisi tarafından vurularak öldürülen Rus Büyükelçi Karlov suikastinde de Pegasus'un etkin kullanıldığı yönünde ciddi kanaatlar olduğunu vurgu yapan Eraslan, şöyle devam etti:

Tüm bunların yanı sıra Karlov'un telefonunda da Pegasus yazılımının olması çok yüksek ihtimal. Neden bu sonuca varıyoruz? Çünkü Karlov suikasti FETÖ'nün tek başına yapabileceği bir iş değil. ABD ve İsrail gibi ülkeler olmadan böylesi bir eylem yapılması imkansız. Eğer bir olaya ABD ve İsrail giriyorsa burada Pegasus'un kullanıldığından neredeyse emin olmamız lazım."


Pegasus casus yazılımıyla neler yapılabilir?

  • Söz konusu programın neler yapabileceği konusunda da bilgi veren Eraslan, "Pegasus basit bir zararlı yazılım değil. SMS içerikleriniz, WhatsApp geçmişiniz, Gmail, Facebook, Skype, Vibe ve Twitter mesajlarınız gibi verilerinizin tamamına erişim sağlıyor. Telefonunuzda bastığınız her tuşu kaydedip, rehberinize erişebilen bir programdan bahsediyoruz. Pegasus, kurbanın tam anlamıyla her şeyini öğrenmek üzere kurulu zararlı bir yazılım.

Bununla birlikte Pegasus, cihazınızın ön/arka kamerasına ve mikrofonuna dahi erişim sağlayabiliyor. Bu sebeple akıllı telefonunuzda bulunmasa dahi gizliliğinize dair her şeyi tehdit ediyor. Hatta Pegasus, tuş kilidinizi açıp ekran görüntüsü dahi alabiliyor" şeklinde konuştu.

FETÖ bu programı satın aldı mı sorusuna yanıt verilmeli

Eraslan, Türkiye'de bu tür konularda FETÖ'nün oldukça yetkin olduğu ve gerek ABD gerek İsrail tarafından sürekli eğitildiği uyarısında bulunarak, şunları söyledi:

"Teknolojik terör örgütü olarak betimlenebileceğimiz FETÖ örgütü ayrıca kriptolu telefonları ile iletişim sağlıyor. Örgüt kendi kurdukları Sürat Bilişim, İsim Tesci İnternet Teknolojileri A.Ş., FBS İnternet Teknolojileri Uluslararası İşletme Şirketi, FBS Bilişim Çözümleri Ltd. Şti ve aynı zamanda yuvalandıkları TÜBİTAK (Bilgem), Bilgi Teknolojileri Kurumu, güvenlik güçlerinin siber daireleri gibi yerlerde hem kendi bilişim teknolojileri kapasitelerini geliştirdi hem de uygulamaya dönük çalışmalar yaptı.


İtalya'dan program satın almışlardı

Tabi tüm bu bilgileri alt alta koyunca FETÖ'nün özellikle emniyette etkin olduğu dönemde Pegasus programını resmi olarak satın alıp almadığı sorusuna ilgili kurumlardan net bir yanıt gelmeli.

#ABD
#FETÖ
#Cemal Kaşıkçı
#İsrail
#Pegasus Casus Yazılım
5 yıl önce