|

Katsav'a tecavüz suçlaması

Aa
00:00 - 23/01/2007 Salı
Güncelleme: 20:51 - 23/01/2007 Salı
Yeni Şafak
Katsav'a tecavüz suçlaması
Katsav'a tecavüz suçlaması

İsrail Cumhurbaşkanı Moşe Katsav, kendisine yöneltilen cinsel taciz ithamlarının en ağırıyla karşı karşıya kaldı. İsrail Başsavcısı Menahem Mazuz, haftalardır süren incelemelerinin sonucunda, Katsav'ın birçok cinsel suçun ötesinde, en ağır suç olan “tecavüz” ile suçlanmasını kararlaştırdı.

Yediot Ahronot gazetesi, bu kararın açıklanmasından sonra, internet sitesine “Cumhurbaşkanlığı makamında tecavüzle suçlanan biri oturuyor” başlığını koydu.

Karara göre Başsavcılık, Katsav hakkında suç duyurusunda bulunacak. Katsav, tecavüzün yanı sıra “makamını kullanarak” yasak ilişkide bulunmak, sarkıntılık ve cinsel tacizle de suçlanacak.

Bazı davet ya da etkinliklerde Cumhurbaşkanlığı bütçesinden “haksız yere dağıtıldığı” belirtilen gümüş kupalar nedeniyle de Katsav hakkında “zimmete para geçirmek” ve “güveni kötüye kullanmak” suçlamaları bulunuyor. Katsav, bunlara ilave olarak, “hukuk sistemini yanıltma” suçlamasıyla da karşı karşıya bulunuyor.

Katsav'a yöneltilecek suçlamalar şöyle sıralanıyor:

1- Katsav'ın kendisine cinsel tacizde bulunduğunu öne sürerek, hakkında şikayetçi olan, kamuoyunda (A) rumuzuyla adlandırılan kişiyle ilgili suçlamalar:

Söz konusu (A) ile ilgili olarak, 1998-99 yılları arasında Turizm Bakanlığında

çalıştığı sırada tecavüz suçlaması, ayrıca zor kullanarak tacizde bulunma,

2- Yine (A) olayında, söz konusu kişi ile 2003-2004 yıllarında

Cumhurbaşkanlığında çalıştığı sırada makamını kullanarak yasak ilişkide bulunmak,

karşı tarafın rızası hilafına sarkıntılık etmek,

Yine (A) rumuzlu kişinin şikayetleri doğrultusunda rızası hilafına cinsel taciz. Katsav, hakkında şikayetçi olan diğer iki kadına da Cumhurbaşkanlığında çalıştıkları süre içerisinde, uygunsuz hareketlerde bulunmak suçlamalarıyla da karşı karşıya kalacak.

Verilen bilgiye göre, Katsav ayrıca başka suçlamalarla da karşı karşıya kalacak.

Katsav, bu çerçevede, Cumhurbaşkanlığı bütçesinden onlarca sayıda gümüş kupa dağıtılması, bunlarla ilgili olarak aşırı derecede harcama yapılarak, güvenin kötüye kullanılması, ayrıca tüm bu suçlarla ilgili tanıklara baskı yapmak ve böylece hukuk sistemini yanıltmaya çalışmak suçlarıyla da yargılanacak.

Cumhurbaşkanının avukatları, daha önce Yüksek Mahkeme hakimlerine, Cumhurbaşkanının suçlanması durumunda 3 aylık bir süre için yetkilerinin bir başka birine devredilebileceğini belirtmişlerdi.

Katsav, bu görüşün ardından, Yüksek Mahkeme kurulunun kendisini görevden alma yetkisinin bulunmadığını, ancak soruşturmanın bitmesi ve Menahem Mazuz'un görüşlerinin belli olmasından sonra durumunu değerlendireceğini bildirmişti. Avukatlarından biri de istifa edebileceğini söylemişti.

Moşe Katsav'a yönelik suçlamaların ortaya çıkmasının ardından, parlamentonun sol kanat partilerinden Meretz'in başkanı Yossi Beilin, Katsav'ı istifaya çağırdı. Ulusal Dinci Parti'den de aynı yönde açıklama geldi.

İşçi Partisi milletvekillerinden Şeli Yahimoviç de, Mazuz'un kararının ardından, bu suçlamaların son derece ciddi olduğunu belirterek, İsrail parlamentosunun gerekeni yaparak Cumhurbaşkanını görevinden uzaklaştırmasını istedi.

İsrail Parlamentosu (Knesset) Başkanı Dalia İtzik ise Mazuz'un Katsav ile ilgili suç dosyasını açıklamasının ardından, Madrid'e yapacağı ziyareti iptal etmeyi düşündüğünü açıkladı. İtzik, Mazuz'un kararıyla birlikte, Cumhurbaşkanlığı makamına vekalet edecek kişi olarak ülkede kalmanın daha iyi olacağını belirtti.

Knesset yönetimi de Katsav'ın yetkilerinin Dalia İtzik'e devredilmesini tartışıyor.

17 yıl önce