|

KOBİ''ye 50 milyon $

IFC ile 75 milyon dolarlık kredi anlaşmasına varan Odeabank, kredinin 50 milyon $''lık kısmını KOBİ''lere ayırdı. Odeabank GM Hüseyin Özkaya, KOBİ''lerin, üretimde ve istihdamda Türkiye''nin sıçrama tahtası olacağını söyledi

.
00:00 - 10/12/2013 Salı
Güncelleme: 22:42 - 9/12/2013 Pazartesi
Yeni Şafak
KOBİ''ye 50 milyon $
KOBİ''ye 50 milyon $

Odeabank, Uluslararası Finans Kurumu (IFC) ile toplam 75 milyon dolarlık kredi anlaşmasına imza attı. Kredi''nin beş yıl vadeli olarak 50 milyon dolarlık kısmı KOBİ''lerin yatırım ihtiyaçlarına yönelik, 25 milyon doları ise dış ticaretin finansmanında kullandırılacak. İmza töreninde konuşan Odeabank Genel Müdürü Hüseyin Özkaya, KOBİ''lerin ekonomide güçlenen rolünün altını çizerek ''KOBİ''ler, ülkemiz gibi gelişmekte olan ekonomilerin can damarları... Devlet ve özel sektör işbirliği ile desteklenen bu sınıf sanayileşmede, üretimde ve istihdamda Türkiye''nin sıçrama tahtası olacak'' dedi. KOBİ bankacılığının farklılaşmanın yakalanabileceği alanlardan biri olduğuna işaret eden Özkaya, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerinin de 2013 yılının ilk yarısında yüzde 17,1 ile en hızlı artan kredi türü olarak KOBİ kredilerini gösterdiğini kaydetti.

KİŞİYE ÖZEL BANKACILIK

Özkaya, KOBİ bankacılığı stratejilerinde kendilerini KOBİ''ilerin büyümelerini finanse edecek yakın bir çözüm ortağı olarak gördüklerini belirterek ''İşletme sermayesi, dış ticaret finansmanı, nakit yönetimi ve ödemeler çözümleri, proje finansmanı ihtiyaçları, yurt dışı faaliyetleri gibi bütün ihtiyaçlar için danışman konumunda hizmet vereceğiz. Odeabank olarak sektöre, her müşterinin ihtiyacına özel çözümler getirmek sözüyle ''Kişiye Özel Bankacılık'' stratejimizle girdik. Bu anlamda KOBİ''lere de kendi dinamikleri çerçevesinde özel finansman ürün ve hizmetleri sunacağız'' dedi.

KOBİ''LER IFC''NİN STRATEJİSİNDE

IFC Avrupa ve Orta Asya Finansal Piyasalar Direktörü Ed Strawderman ise rekabet, büyüme ve istihdam alanlarında en çok katkıda bulunan küçük ve orta ölçekli işletmeleri desteklemenin, IFC''nin global stratejisinde çok önemli bir yer aldığını kaydetti.

İstihdamın yüzde 80''i KOBİ''lerde

Türkiye''de KOBİ''lerin, toplam istihdamın yaklaşık yüzde 80''ini oluşturduğuna işaret eden Strawderman, ancak bu kuruluşların finansmana erişimde sıkıntı yaşadığının altını çizerek, Odeabank ile işbirliği sayesinde Türkiye''deki KOBİ''leri destekleyeceklerini söyledi.

2 milyar $''lık kredi hedefliyor

Strawderman, Türkiye''nin IFC kredi portföyünde büyüklük olarak ikinci sırada olduğunu ve Haziran 2013 sonu itibariyle bir yıllık dönemde 1 milyar dolara yakın kredi sağladığını ve bunun rekor düzeyde bir rakam olduğunu belirtti. Ed Strawderman, bir soru üzerine, IFC''nin kaynaklarını reel sektöre doğrudan ya da finans kuruluşları araclığıyla kullandırdığını belirterek '' Bizim portföyümüzün yüzde 50''sini finans kuruluşları oluşturuyor. Doğrudan reel sektöre de kredi kullandırıyoruz.Ancak mikro ölçekli kredileri de finans kuruluşları aracılığıyla kullandırıyoruz.Türkiye''ye gelecek 2 yıl içinde 2 milyar dolar kredi açmayı hedefliyoruz'' dedi.


10 yıl önce