|

Kolomb'un mezarının yeri DNA ile ortaya çıkarılacak

Ünlü kaşif Kolomb'un kemiklerinin İspanya'nın Sevilla kentinde mi, yoksa Dominik Cumhuriyeti'nin başkenti Santo Domingo'da mı olduğu DNA incelemesi sonucunda anlaşılacak.

Yeni Şafak
00:00 - 27/09/2003 Cumartesi
Güncelleme: 18:18 - 23/05/2017 Salı
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

Avrupa Adli Bilimler Akademisi'nin İstanbul'da yapılan üçüncü kongresinde aydınlatılacağı ileri sürülen Kristof Kolomb'un mezarının nerede olduğu muammasının henüz çözülmediği açıklandı. Ünlü kaşifin yüzyıllar boyu kıtalar arasında taşınan kemiklerinin İspanya'nın Sevilla kentinde mi yoksa Dominik Cumhuriyeti'nin başkenti Santo Domingo'da mı olduğunun DNA incelemesi sonucunda anlaşılacağı bildirildi.

Gelişen DNA teknolojisi ile çok eski kalıntıların bile bir uç örnekle mukayese sonucunda kime ait olduğunun ispatlanabildiği günümüzde Kolomb'un gizemi oğlunun kemikleri ile Kolomb'a ait olduğu sanılan kemiklerin eşleştirilmesi sonucunda aydınlatılacak. Avrupa Adli Bilimler Akademisi Üçüncü Kongresi'ne katılan Granada Üniversitesi Adli Tıp bölümünden Jose Antonio Lorente Acosta, Kolomb muammasıyla ilgili incelemeleri için, "Tarihi yeniden yazabiliriz, ama değiştiremeyiz" dedi.

Uzman kadro inceliyor

Acosta'nın açıklamalarına göre İspanyol, İtalyan, Alman ve Amerikan üniversitelerinde görev yapan uzmanlardan oluşturulan kadro, önümüzdeki aylarda Kolomb üzerine bir süredir yaptıkları incelemeyi sonuçlandıracaklar. Dominik Cumhuriyeti ve İspanya, Kolomb'un mezarının kendi ülkelerinde olduğunu ileri sürerek DNA incelemesini zorunlu kılan bir polemiğin önünü açmışlardı.

Adli Bilimler Akademisi Kongresi'nin üçüncü gününde bir bildiri sunan Acosta, Kolomb'un menşei, hatta cinsiyeti konusunda bile bugüne kadar pekçok iddia ortaya atıldığını belirterek, "Kadın olduğu bile iddia edildi. İncelemeler gösteriyor ki Kolomb; Vienna Prensi Carlos ile Margarito Kolomb'un oğluydu. Bir İspanyol'du ve Kral Ferdinand'ın üvey kardeşinin çocuğuydu" dedi. Kolomb'un keşfettiği Orta Amerika'daki bazı adalara Margarito adının verilmiş olması da bu tezi doğruluyor.

Dominik Cumhuriyeti'ndeki kemiklerin Ekim ayında İspanya'ya getirileceğini ve DNA incelemesine başlanacağını kaydeden Acosta, sonucun 6-8 ay içinde ortaya çıkacağını bildirdi.

  • FERHAT ÜNLÜ İSTANBUL
    Mezar sürekli taşınmış

    Kolomb, 1506'da İspanya'nın Valladolid kentinde öldü ve mezarı üç yıl sonra oğlunun mezarının bulunduğu Sevilla kentine taşındı. Kaşifin kalıntıları, vasiyetine uyularak, 1544'te Dominik Cumhuriyeti'ne götürüldü. Fransız ordularının Dominik Cumhuriyeti'ndeki bazı toprakları işgal etmeleri üzerine

    İspanyollar -kendi ırklarından olan- ünlü kaşifin kalıntılarının yine bir İspanyol sömürgesinde bulunması gerektiğini düşünerek mezarı 1795'te Küba'ya götürdü. Küba bağımsızlığını kazandıktan sonra mezarın 1898'de tekrar Sevilla kentine götürüldüğü ileri sürüldü. Ancak Acosta 1877'de Dominik Cumhuriyeti'nde, Santa Domingo'daki katedralde yapılan kazılar sırasında da içinde Kolomb'a ait kemiklerin olduğu sanılan bir kutunun bulunduğunu belirtirken, bu kemiklerin İspanya'daki kemiklerle bütün iskelet oluşturmadığını söyledi. Acosta, kemiklerden hangisinin Kolomb'a ait olduğunun belirlenmesi için daha önce elde edilen Kolomb'un kardeşi ve oğluna ait kemiklerden alınan DNA örneklerinin, iki kutuda bulunan kemiklerden alınan DNA örnekleri ile karşılaştırılacağını söyledi.


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    21 yıl önce