|

Konya’nın her karışı tarih

Konya'daki Takkeli ve Sarıklı dağlarında 2 yıldır devam eden kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan Roma, Bizans ve Selçuklu dönemine ait buluntular tanıtıldı. Çalışmalar hakkında bilgi veren Prof. Dr. Ahmet Çaycı, iki volkanik dağda eski çağlardan itibaren medeniyetler kurulduğunu söyledi.

Yeni Şafak
10:40 - 3/12/2014 Çarşamba
Güncelleme: 10:48 - 3/12/2014 Çarşamba
Yeni Şafak

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Necmettin Erbakan Üniversitesi ve Selçuklu Belediyesi işbirliğinde sürdürülen kazılarda, bin 675 metre rakımlı Takkeli Dağı'ndaki Gevale Kalesi ve Sarıklı Dağı'nda bulunan eserler arasında kaya mezarlar, para, mühür, cam ve seramik parçaları, kesici aletler, ok uçları, değirmen taşının yanı sıra önce tapınak, sonra kilise, daha sonra da mescit olarak kullanılan kaya oyma bir mekan dikkati çekiyor. Necmettin Erbakan Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Çaycı, çalışmalar hakkında bilgi vermek üzere bir otelde düzenlenen toplantıda, iki volkanik dağda eski çağlardan itibaren medeniyetler kurulduğunu söyledi.


KONYA’YA HAKİM BİR BÖLGE

Gevale Kalesi'nin Konya Ovası'na hakim bir noktada bulunduğunu ifade eden Çaycı, Selçuklu, Moğollar ve Karamanoğlu Beyliği'nin Konya'ya hakimiyet noktasında önce bu kaleyi ele geçirmeyi amaçladıklarını vurguladı. Kale çevresinde yüzey araştırması ve ardından kazı faaliyeti başlatıldığını ifade eden Çaycı, 2 yıldır devam eden çalışmalarda önemli buluntulara rastlandığını dile getirerek, "Bölgede 60'a yakın sarnıcın olduğunu tespit ettik. Roma dönemine ait kaya mezarlar bulduk. Bol miktarda para, mühür, cam parça, seramik parçaları, madeni eser, kesici aletler, sikke, ok uçları, değirmen taşı çıkardık" dedi.


İBADET İÇİN KULLANILMIŞ

Tarih kitaplarında da geçen tapınağın batı ekseninde çalışırken ilginç bir mekana rastladıklarına işaret eden Çaycı, şöyle konuştu: "Orada küçük bir mescide rastladık. Küçük bir mihrabı mevcut. Tapınakla mescidin birlikteliği, aynı eksen üzerinde inşa edildiklerini gösteriyor. Bu da kronolojiye bağlı olarak belli dönemlerde tapınak, sonrasında kilise, daha sonra da mescide dönen mekanların varlığına delalet ediyor. Bunların tamamı kayalara oyma şeklinde yapılan mekanlar. Zaman içerisinde tahrip olmuş. Biz onları temizledik. Mevlevilerin, tekke ve zaviyelerin kapatılmasından sonraki süreçte Gevale'ye zaman zaman sema için çıktığı bilgisinden hareketle bu mekanların, tarihin belli dönemlerinde ibadet ve ayinler için kullanıldığını tespit ettik."


KAZILAR DEVAM EDECEK 

Çaycı, bulunan eserlerin Konya Müze Müdürlüğü'ne teslim edileceğini kaydetti. Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay da birçok kurumun işbirliğinde başlatılan ve devam edecek olan kazı çalışmalarının, Konya'nın önemli değerlerinin ortaya çıkmasına katkı sunacağını belirtti.

#kazı
#tarih
#roma
#bizans
#takkeli
#sarıklı
9 yıl önce