|

Korkutan görüntü!

Tuz Gölü'nün kızıl renge boyanmasının nedeni araştırıldı, 'dunaliella salina' adı verilen bir tür su yosununun neden olduğu tespit edildi.

Aa
00:00 - 2/08/2012 Perşembe
Güncelleme: 13:07 - 2/08/2012 Perşembe
Yeni Şafak
Korkutan görüntü!
Korkutan görüntü!

Buz mavisi rengiyle bilinen Tuz Gölü'nün güneybatı kıyılarının kızıl renge boyanmasının nedenini araştıran bilim adamları, renk değişikliğine toplu iğne ucunun binde biri büyüklüğündeki 'dunaliella salina' adı verilen bir tür su yosununun neden olduğunu belirledi. Aksaray Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoteknoloji ve Moleküler Biyoloji Bölümü Başkanı Doç. Dr. Murat Kaya, Tuz Gölü'nüm özellikle güneybatı kıyılarında yayılan kızıl rengin nedenini tespit etmek için çalışma yaptıklarını söyledi.


Tuz Gölü'nün kıyısında görülen ve geniş bir alanı kaplayan kızıl rengin nedeninin beta karoten adı verilen bir pigment olduğunu, bu pigmentin üç canlıda görülebileceğini belirten Kaya, 'Bunlardan bir tanesi artemia salina. Ancak artemia dediğimiz canlının bu kadar yüksek tuzluluk derecesinde yaşaması imkansız. Diğer bir seçenek dunaliella salina dediğimiz bir alg türü. Bu genelde tuzcul halofil ekosistemlerde yaşayan bir tür. Bir diğeri de halobakterium dediğimiz bir bakteri' dedi.

12 yıl önce