|

Korsan'a dur dendi

İstanbul'da havalimanları ile şehir merkezi arasında usulsüz taşımacılık yapan Havaş'ın seferleri dün 09.00'dan itibaren durduruldu. İETT Genel Müdürlüğü'nün açtığı ihaleyi Çimen Tur ortaklığıyla kazanan Günaydın Turizm'in sahibi Emir Günaydın, "Bu iş sonuçlanmasaydı, önümüzdeki ay bizim firma da orada olmazdı" dedi

Yasin Yılmaz
00:00 - 15/01/2012 Pazar
Güncelleme: 23:58 - 14/01/2012 Cumartesi
Yeni Şafak
Korsan'a dur dendi
Korsan'a dur dendi

İstanbul'da havalimanları ile şehir merkezi arasında yapılan yolcu transferinde karşı karşıya gelen Havaş ve Havataş arasındaki rekabette, İstanbul'da Havaş'ın taşımacılığı dün 09.00'dan itibaren durduruldu.

Havaş ile Havataş şirketleri arasında, 'Havalimanı-kent merkezi hattı' ile ilgili yaşanan rekabet, 'korsan taşımacılık' iddiası ile yargıya da taşınmıştı. Havataş markasını kuran Günaydın Turizm-Çimen Turizm ortaklığı, İETT Genel Müdürlüğü tarafından açılan ihaleyi kazarak 2011 yılında Atatürk Havalimanı ve Sabiha Gökçen arasında yolcu taşımaya başlamıştı. 24 otobüsle hizmete başlayan şirket, bu süreçte de İstanbul'da Havaş'ın yolcu taşımaya devam etmesine tepki gösteriyordu. Dün İstanbul'da Havaş'ın şehir merkezi ile havalimanları arasında taşımacılığı ise durduruldu.

İHALEYİ KAYBETTİ AMA YOLCU TAŞIMAYA DEVAM ETTİ

Havaş'a yönelik durdurma kararı ile ilgili açıklama yapan Günaydın Tur-Çimen Tur ortaklarından Emir Günaydın, "Havaş'ın durdurulması bugünkü bir mesele değil bunun bir geçmişi var. Taşımacılıkla ilgili belediyenin yaptığı ihaleye Havaş da katıldı. Bu ihaleyi Havaş alamadı ve bizim ortaklığımız ihaleyi aldı. İhaleyi kaybedince Belediye Havaş'a yazı yazarak 'sen ihaleyi kaybettin. 2011 yedinci ayında taşımayı bırak' dedi. Havaş da mahkemeye başvurdu mahkemeyi de kaybetti. Mahkemeyi kaybeden taşımayı bırakması lazım. Ona rağmen taşımaya devam etti. Biz konuyu gerekli mercilere taşıdık, gerekli yerlere müracaat ettik ama Havaş taşımaya devam etti" dedi.


Yetki belediyelerde

5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu'nun 7'nci maddesinin (f) bendi, toplu taşımacılığı belediyelerin yetki ve sorumluluğuna veriyor. Kanuna göre belediyenin ulaşımla ilgili yetki ve sorumluluğu şunlar: “Büyükşehir ulaşım ana plânını yapmak veya yaptırmak ve uygulamak; ulaşım ve toplu taşıma hizmetlerini plânlamak ve koordinasyonu sağlamak; kara, deniz, su ve demiryolu üzerinde işletilen her türlü servis ve toplu taşıma araçları ile taksi sayılarını, bilet ücret ve tarifelerini, zaman ve güzergâhlarını belirlemek; durak yerleri ile karayolu, yol, cadde, sokak, meydan ve benzeri yerler üzerinde araç park yerlerini tespit etmek ve işletmek, işlettirmek veya kiraya vermek; kanunların belediyelere verdiği trafik düzenlemesinin gerektirdiği bütün işleri yürütmek."

Bu arada Havaş yolcu taşımacılığının durdurulduğunu doğruladı. Havaş'ın açıklamasında, şirketin yolcu taşıma faaliyetinin İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin kararıyla dün durdurulduğu duyuruldu.


UKOME, Valiliğe 'durdurun' yazısı gönderdi

HAVAŞ'ın yolcu taşımaya devam etmesi İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ni de harekete geçirmişti. İBB Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME), 3 Ocak'ta İstanbul Valiliği'ne yazı yazarak, Emniyet eliyle şirketin usulsüz yolcu taşımasının önlenmesini istemişti. UKOME tarafından 17 Aralık 2011'de alınan kararda, HAVAŞ'a en son "31 Aralık 2011 tarihine kadar toplu taşıma izni verildiği" hatırlatılarak, "hatlardaki iznin 31 Aralık 2011 tarihinde sona erdiği, 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren yeni bir toplu taşımacılık belgesi düzenlenmemesine karar verilmiştir" denildi.


'12 TRİLYON zararımız var'

Büyükşehir'in aldığı karar ve Ulaştırma Bakanlığı'nın "Biz yetkili değiliz, yetki belediyede" yazısı geldikten sonra Havaş'ın İstanbul'da taşımacılık faaliyetlerinin durduğunu belirten Günaydın, "Ulaştırma Bakanlığı "bizim burada yetkimiz yok yetki belediyelerde' deyince, onu da ilgili yerlere bildirince bugün itibariyle Havaş'ın çalışması durduruldu. Ulaştırma Bakanlığı bu bildirimi daha önceden yapması gerekiyordu. Yapmamız gereken 12 trilyon cirodan mahkum olduk. Bu ciroyu bizim yapmamız gerekirken, Havaş yaptı. Bu iş bu ay sonuçlanmasaydı herhalde önümüzdeki ay bizim firmanın orada olması gündemde olmazdı. Çok ciddi bir zararımız söz konusu olduğu için biz işten çıkamaz duruma geldik. İhaleyi 24 tril-yonluk bir rakamla aldık. 24 otobüsümüz çalışıyor biz bunu 35'e tamamlayacağız" dedi.


Mahkeme HAVATAŞ'ı haklı buldu

Havalimanları ile şehir merkezleri arasındaki yolcu taşımacılığına ilişkin idare mahkemelerine açılan tüm davalar Büyükşehir Belediyesi lehine sonuçlandı. Mahkemeler bu konuda yetkinin Büyükşehir Belediyesi Ulaştırma Koordinasyon Merkezi'nde (UKOME) olduğunu defalarca teyit etti. 2010 yılında İETT tarafından açılan ihaleyi Havataş şirketi kazandı ancak Havaş taşımacılık faaliyetlrini durdurmadı. UKOME ise 22 Haziran 2011'de Havaş'a bir yazı yazarak tüm hatlardan araçlarını çekmesi uyarısını yaptı. Havaş, bunun üzerine kendisinin de girdiği ancak kaybettiği ihale için iptal davası açtı. Davayı kaybeden şirket buna rağmen hukuksuz bir şekilde yolcu taşımaya devam etti. Bunun üzerine UKOME, 17 Kasım 2011'de Havaş'ın tüm hat izinlerini kaldırdı.



12 yıl önce