|

Kurnaz’ı başına çuval geçirerek gönderdiler

Avukat Bernhard Docke, 4.5 yıl Guantanamo’da işkence gören Murat Kurnaz’ın ABD tarafından elleri kelepçeli ve kafasına çuval geçirilmiş olarak Almanya’ya getirildiğini söyledi

00:00 - 26/08/2006 Cumartesi
Güncelleme: 01:27 - 26/08/2006 Cumartesi
Yeni Şafak
Kurnaz’ı başına çuval geçirerek gönderdiler
Kurnaz’ı başına çuval geçirerek gönderdiler

ABD'nin Küba'daki Guantanamo üssünde 4.5 yıl tutulduktan sonra serbest bırakılan Murat Kurnaz, dün sabah erken saatlerde Bremen'deki ailesinin yanına geldi. Reimstein Amerikan Hava üssüne getirilip Alman yetkililere teslim edilen Kurnaz, ailesiyle buluşmasının dahi görüntülenmesini istemediği için basından gizli olarak evine getirildi. Görüntü almak ve röportaj yapmak için evin önünde saatlerce bekleyen basın mensuplarını bilgilendirmek üzere anne Rabia Kurnaz ve avukatı Bernhard Docke, bir basın toplantısı düzenlendi.

CEHENNEMDEN GELDİ

Avukat Docke Bremen'de düzenlediği basın toplantısında "O bir cehennemden geliyor. Moral ve psikolojisi fevkalade bozuk. İşkenceler ilk günden bize teslim edildiği ana kadar devam etmiş.Kurnaz, 15 Amerikan askerinin refakatinde, elleri, ayakları bağlı, kafasına çuval geçirilmiş ve yere zincirlenmiş olarak askeri uçakla Almanya'ya getirilerek , Alman yetkililere teslim edildi. Yolculuk esnasında hakaretler gördü. Yani Guantanamo'ya götürüldüğü gibi Almanya'ya getirilmiş oldu. Alman yetkililer de gördüklerine şaşırdılar. Bu olay Amerikalıların olaydan hiçbir ders çıkarmadığını gösteriyor" dedi.

4.5 YIL İŞKENCE

Kurnaz'ın basın toplantısına neden katılmadığını merak edenler olabileceğini belirten Docke, "Bu genç bir daha dışarı çıkıp ailesine kavuşacağını bilmeden 4,5 yıl kafeste yaşadı.Orada işkence gördü. Bu kadar işkenceden sonra yaşadığı ani değişimi özümsemesi lazım. Guantanamo'da kendisine adeta bir hayvan gibi muamele edildi. Ona biraz zaman tanımalıyız" diye konuştu.

SCHRÖDER İLGİSİZ KALDI

Kurnaz'ın Gerhard Schröder başbakanlığındaki Kırmızı-Yeşil koalisyon hükümetinin ilgisizliğinden 4.5 yıl işkence hayatı yaşadığını söyleyen Docke şöyle konuştu; "Onunla Türk vatandaşı olduğu için ilgilenilmedi. 2002'de Amerikalılar vermeye hazır iken Almanya hükümeti ilgisiz kaldı. Başbakan Merkel'e duyarlılığından dolayı ve yardımları için teşekkür ediyoruz."


İfadesi alınıp, bırakılacak

Bremen Savcılığı Murat Kurnaz'ın kısa bir dinlenme sonrasında sağlık durumunun müsait olması halinde hakkındaki suçlamalardan dolayı ifadesi alınmak üzere mahkemeye çağrılacağını açıkladı. Savcı Picard, Kurnaz'ın sadece ifadesi alınarak serbest bırakılacağını sözlerine ekledi. Kurnaz hakkında daha önce açılan soruşturma, Almanya'da olmaması nedeniyle gecici olarak durdurulmuştu. Murat Kurnaz, 11 Eylül olaylarından sonra Pakistan'da tutuklanmış ve 2002 yılında ABD'nin Küba'daki Guantanamo üssüne götürülerek, burada El Kaide örgütü için savaştığı gerekçesiyle 4,5 yıl tutulmuştu.



18 yıl önce