|

Levy: İsrail, Türkiye'yi seviyor

İsrail'in Ankara Büyükelçisi Levy: "İsrail kendini korumak zorunda. Siz nasıl PKK ile savaşıyorsanız biz de Hamas ile savaşacağız. Bilmelisiniz ki İsrail, dünyadaki bir numaralı Türkiye'yi seven ülkedir" dedi.

Aa
00:00 - 20/06/2008 Cuma
Güncelleme: 20:56 - 20/06/2008 Cuma
Yeni Şafak
Levy: İsrail, Türkiye'yi seviyor
Levy: İsrail, Türkiye'yi seviyor

İsrail'in Ankara Büyükelçisi Gabby Levy, "İsrail kendini korumak zorunda. Siz nasıl PKK ile savaşıyorsanız biz de Hamas ile savaşacağız" dedi.

Gabby Levy, Çukurova Gazeteciler Cemiyeti'ni (ÇGC) ziyaret ederek, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Levy, yaptığı açıklamada, Türkiye'de doğduğunu ve daha sonra ailesinin göç etmesi nedeniyle 4 yaşında İsrail'e gittiğini hatırlatarak, bu nedenle Türkiye'yi çok sevdiğini söyledi.

Türkiye'nin büyük bir ülke olduğunu gördüğünü anlatan Levy, iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da geliştirilmesinin yalnızca Ankara'da oturmakla olmadığını, bunun için Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in daveti ile Adana ve Mersin'i ziyaret ettiğini bildirdi.

Ziyaretleri sırasında 4 alanda yapılabilecek işbirliğinin kendisini çok etkilediğini belirten Levy, "Bunlardan ilki tarım sektörü. Türkiye'de tarım için çok geniş olanaklar var. Biz bu alanda geniş bilgi birikimi ve deneyime sahibiz. İşbirliği içerisinde olabiliriz" diye konuştu. İsrailli turistlerin Türkiye'ye ilgisinin çok fazla olduğunu dile getiren Levy, "İsrailliler'in en fazla ziyaret ettiği ikinci ülke Türkiye. Daha çok Batı illerini tercih ediyoruz. Ancak, ülkemin turistlerinin Doğu Akdeniz'e yönlendirilmesini sağlayabiliriz. Tarsus'ta Yahudi bir peygamberin türbesi bulunduğu söylendi. Bu kanıtlanırsa, çok daha fazla turist bu yöreye gelir" dedi.

Diğer işbirliği alanının enerji konusunda olabileceğini belirten Levy, Ceyhan'daki doğalgaz ve petrol yönündeki gelişmelerin dikkati çektiğini, ayrıca su ve telekomünikasyon alanlarında alışveriş yapılabileceğini söyledi.

İki ülke enerji bakanlıkları arasında yaklaşık 3 yıldır bu alanda görüşmelerin sürdüğünü hatırlatan Levy, "İsrail'in Aşkelon kentinden Kızıldeniz'e giden bir boru hattımız var. Eğer Ceyhan'dan buraya bir petrol boru hattı kurabilirsek, Bakü petrolünü çok daha ucuza ve kolayca Hindistan ve Çin gibi Uzakdoğu ülkelerine aktarabiliriz" diye konuştu.


HAMAS İLE MÜCADELE

Levy, bir gazetecinin sorusu üzerine, İsrail'in Hamas'a karşı yürüttüğü mücadele hakkında da bilgi verdi.

Türkiye'nin teröre karşı yürüttüğü mücadeleyi çok iyi anladıklarını belirten Levy, "İsrail kendini korumak zorunda. Siz nasıl PKK ile savaşıyorsanız biz de Hamas ile savaşacağız" dedi. Levy, "Bu mücadele sırasında Filistinli çocukların ölmesini nasıl karşılıyorsunuz?" biçimindeki bir soruya ise şöyle yanıt verdi:

"Terörle mücadelemiz sırasında Filistinli çocuklar öldüğü zaman sizin duyduğunuz acıyı biz de duyuyoruz ama bu ölümlerde kasıtlı birşey kesinlikle söz konusu değil, istemeden oluşan durumlar. Ben bu acıyı sizin duyduğunuz biçimde duyuyorum ama orada durum çok farklı. Yalnızca Hamas'tan sözetmiyoruz. Kimi zaman bir camiden ve bir okuldan bile İsrailli vatandaşların üzerine roket atılıyor, ateş açılıyor. Durup halkınızın ölmesini izleyemezsiniz ama yine de çok hassas davranıyoruz." Levy, Genelkurmay Başkanı Orgenaral Yaşar Büyükanıt ile yaptığı bir sohbette Büyükanıt'ın, 'PKK ile mücadelemizde sivil halkın ölmemesi bizi çok mutlu ediyor" biçiminde açıklamada bulunduğunu hatırlatarak, "Ben de Hamas ile mücadelemizde onun kadar gururlu olmak isterdim. Ama anlamalısınız ki bunlar farklı koşullarda yapılan savaş. Terörün iyisi kötüsü olmaz. Teröre karşı toleranslı davranamazsınız" diye konuştu. İsrailliler'in, geçmiş yıllarda Yahudiler'e karşı yapılan soykırımlar sırasında Türkler'in yaptığı yardımları hiçbir zaman unutamayacaklarını vurgulayan Levy, "Bilmelisiniz ki İsrail, dünyadaki bir numaralı Türkiye'yi seven ülkedir" dedi.

Levy, AK Parti'nin kapatılma davasıyla ilgili bir soruya ise, "Türkiye, krizleri aşmak için tüm olanak ve araçlara sahip bir ülkedir" diye karşılık verdi.

Levy, (A) Milli Futbol Takımı'nın bu akşamki Hırvatistan maçını kazanması durumunda yarı finalde rakibi olacak Almanya'yı da yenebileceğini söyledi.

ÇGC 2. Başkanı Salim Büyükkaya da ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirirken, samimi yanıtları için Levy'e teşekkür etti. Bu arada Levy, Adana Sanayi Odası (ADASO) Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Özgümüş ve Adana Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Baş'ı da ziyaret etti.

Türkiye'nin bu bölgesine ilk kez geldiğini ve Çukurova'nın, İsrail halkı için büyük önem taşıdığını belirten Levy, İsrail-Türkiye arasında giderek artan ticari ilişkilerin daha da gelişmesi için ellerinden geleni yapacaklarını bildirdi.

Levy, ATO ziyaretinde ise Çukurova ile İsrail'in en önemli ortak yanlarının tarımda kesiştiğini belirterek, "İsrailli işadamları, bölgenizde birçok kuruluşla ticaret yapıyor. Hatta bu ticaret, kimi alanlarda işbirliğine de dönüştü. Bu potansiyeli artırmak iki ülkenin de yararına sonuçlar verecektir. Şu anda 2.8 milyar dolar civarındaki ticaret hacmini en az 6-7 milyar dolara çıkarabiliriz."

16 yıl önce