|

Litvanya müzakere sürecinde kalkındı

AB'nin yeni üyelerinden Litvanya'nın AB Daimi Temsilcisi Martikonis, "Müzakerelerde dış politikada etkinliğimiz arttı. Turizm gelirleri ve yatırımlar arttı" dedi

Yeni Şafak
01:00 - 15/11/2005 Salı
Güncelleme: 10:15 - 13/06/2017 Salı
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

AB'nin çiçeği burnunda üyelerinden Litvanya'nın AB Daimi Temsilcisi Büyükelçi Rytis Martikonis Yeni Şafak'a konuştu. Martikonis Türkiye'nin önüne engeller çıksa bile AB'den vazgeçmemesi gerektiğinin altını çizerek, din konusunun ileride tartışma konusu olarak Ankara'nın önüne çıkabileceğine işaret etti. İşte Martikonis'in AB deneyimlerine ilişkin sorularımıza verdiği yanıtlar:

Müzakerelerde Türkiye'nin önündeki en büyük engel sizce ne olacak?

Bizim deneyimlerimiz ışığında şunu söyleyebilirim ki tüm müzakere başlıklarına uygun ve tam özen gösterilmeli. Bazı başlıklar ülkeyi teknik olarak zorlarken, bazıları politik ve duygusal nedenlerden ötürü günlük hayata geçirilmesi güç oluyor.

Ülkenizde kamuoyu desteğini sağlamak için özel bir kampanya düzenlediniz mi?

Litvanya'nın AB'ye üyeliğiyle ilgili ülkemizde 2003'te bir referandum yapıldı. Kamuoyunu bilgilendirme kampanyasına ve AB'ye üyelikle ilgili olarak promosyonlara ağırlık verdik. Ve sonuç olarak referandum büyük bir başarıyla sonuçlandı, halkın yüzde 63.37 evet oyu verdi. Biz 31 fasıl üzerinden müzakere ettik ve her başlıkta kamuoyuna olası zorlukları ve sonucunda bize kazandıracaklarını çok net şekilde anlattık.

Hem Türkiye'de hem de AB içinde kamuoyunun Türkiye'nin üyeliğine desteği düşüyor. Sizce Türkiye, AB ülkelerinin halklarını kazanmak için ne yapmalı?

Türkiye'nin kendi kamuoyunu her aşamada bilgilendirmesinin çok önemli olduğuna inanıyorum. Ancak konu Avrupa halklarına gelince ne yazık ki durum çok daha karışık. Bu noktada ülkenin imajı, değişim için gösterdiği reformlar ve sağlanılan başarıların gösterilmesi çok önemli. Ayrıca insanların fikirlerini değiştirmelerinin çok zaman aldığı unutulmamalı.

Avrupa Birliği ile entegrasyonda din önemli bir rol oynuyor mu?

Din konusunun AB'nin bugününü ve geleceğini tartışırken tekrar tekrar gündeme geleceğini tahmin ediyorum.

AB üyeliği ekonomik, sosyal ve kültürel anlamda Litvanya'ya neler kazandırdı? Ülkenizde neler değişti?

Litvanya'ın AB üyeliği siyaset, ticaret, yatırım, iş olanakları, turizm ve eğitim gibi pek çok alanda yeni olanaklar getirdi. Örneğin siyasette, AB adına Doğu Avrupa'daki komşularla ilişkilerde tecrübemizi kullanmamızla dış politika alanındaki etkinliğimiz genişledi. AB üyeliğimizin birinci yılında ülkemize gelen turistlerin sayısı ise yüzde 30 artış gösterdi.

Türkiye'ye önerileriniz ne olacak? Neleri tavsiye edersiniz?

Türkiye'de çok kararlı bir hükümet, başarılı bir liderlik ve yetenekli bir müzakere takımı var. Benim önerim reformlara devam etmeniz, AB normlarını yerine getirmeniz ve müzakereler süresince sabırlı olmanız olacak. Şunu söyleyebilirim: Yol engebeli ve inişli çıkışlı da olsa AB hedefinden vazgeçilmemeli.



#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
18 yıl önce