|

Madene giriş

Altın madenleriyle tanınan eski düğün davetiyecisi Akın İpek’e ait 23 şirket, dün polis baskınına uğradı. Ekipler, yurtdışına usulsüz transfer edilen ve kaynağı belli olmayan 7.4 milyar doların izini sürdü. ‘Himmet’ adı altında haraç toplayan paralel örgütün, bu paraları İpek üzerinden akladığı ve parayı ‘altın madeni işletilerek elde edilmiş gibi’ gösterdiği belirtiliyor. 7 kişi gözaltında.

Yeni Şafak ve
04:00 - 2/09/2015 Çarşamba
Güncelleme: 05:24 - 2/09/2015 Çarşamba
Yeni Şafak

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, Koza İpek Gurubu'na yönelik soruşturması kapsamında 23 şirkete eşzamanlı operasyon düzenlendi. Emniyet ekipleri, Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) finans desteği sağladığı belirlenen şirketlerde arama yaparken, FETÖ ile ilgili birçok belgeye el koydu, bilgisayarların imajlarını çekti. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Akın İpek'in İngiltere'ye kaçtığı belirlenirken, üst düzey yönetici 7 kişi ise gözaltına alındı. Operasyonun, şirket hesaplarını bir süredir inceleyen Mali Suçları Araştırma Kurulu'nun (MASAK) savcılığa sunduğu rapor sonrası başladığı öğrenildi. KOM Daire Başkanlığı'nın da MASAK ile birlikte yaptığı inceleme sonucunda, İpek Grubu şirketlerinin mali tablolarında ve para hareketlerinde 'ticari hayatın doğasına uygun olmayan şüpheli farklılıklar' ve 'ticari hayatın gerçekleri ile açıklanamayan kazançlar'ın varlığı tespit edildi. İncelemede ayrıca, İpek Grubu'nun FETÖ'ye finans desteği sağladığı, örgütün haraçla elde ettiği paraları paravan şirketler kurarak yurtdışına aktardığı belirlendi.



7.4 MİLYAR DOLAR!


İpek Grubu şirketlerinin Banka Asya ve bazı bankalar üzerinden Bahreyn, Malta ve Kıbrıs'taki kendi hesaplarına 7.4 milyar dolar transfer ettiği tespit edildi. Sözkonusu bu transferin kaynağı ise belli değil. Ayrıca grup şirketlerinin toplam cirosu ile sözkonusu transfer arasında 4 milyar dolar kadar 'küçük' bir fark var. Bu paranın FETÖ kurumlarına usulsüz şekilde aktarıldığı tespit edildi. 4 milyar dolarlık meblağın dışında MASAK, hesaplarda birçok orantısızlık da tespit etti. Koza-İpek Eğitim Sağlık Vakfı'na 2011'de bir demir çelik fabrikasından gelen 122 milyon lira da bunlardan biri. MASAK bu paranın kaynağını bankaya sordu, gelen cevap ise fıkraları aratmadı: “O para başka yere gidecekti, yanlış yere gönderildi."



FETÖ'YE İPEKYOLU


Edinilen bilgiye göre, operasyonun merkezinde Koza Altın A.Ş. bulunuyor. Yasadışı toplanan himmet paraları Koza Altın şirketi üzerinden, altın madeni çıkarılarak elde edilmiş gibi gösterildi. Legal hale getirilen himmet paraları daha sonra da paralel yapının Amerika'da bulunan derneklerine aktarıldı. Bu yolla FETÖ'nün kasasına ne kadar para aktarıldığı tespit edilmeye çalışılıyor.



İşte o şirketler


* Koza-İpek Eğitim Sağlık Hizmet Yardım Vakfı * Kozan Altın İşletmeleri * Koza Anadolu Metal Madencilik * Koza İpek Holding * İpek Doğal Enerji Kaynakları Araştırma ve Üretim A.Ş. * Doğu Anadolu Maden Arama ve Sondaj A.Ş. * ATP Havacılık Ticaret


* ATP İnşaat ve Ticaret * Koza İpek Basım Sanayi Ticaret * ATP Koza Gıda Tarım Hayvancılık A.Ş. * ATP Koza Turizm Seyahat ve Ticaret * Koza İpek Sigorta Aracılık Hizmetleri * Koza İpek Tedarik Danışmanlık Araç Kiralama * AZ İpek Danışmanlık Proje Rek. ve Org. Hizm. Ticaret * BB İpek Danışmanlık Proje Rek. ve Org. Hizm. Ticaret * Konaklı Metal Madencilik San. Tic. A.Ş. * Özdemir Antinuan Madenleri * Koza Altın İşletmeleri * İpek Doğal Enerji Kaynakları Araştırma ve Üretim A.Ş. * Atlantik Eğitim Yayın Taş. Bilgisayar Tic. * IK Akademi İnşaat Projesi ve Taahhüt A.Ş.



Başsavcılık kazmayı derin vurdu




Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, FETÖ'nün kara parasını aklayarak Amerika'ya aktaran Koza İpek Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Akın İpek hakkında 'FETÖ yöneticisi olmak', 'terörizmin finansmanı', 'zimmet' ve 'terör örgütü propagandası yapmak' suçlarından yürüttüğü soruşturma kapsamında, önceki gün Ankara 7. Sulh Ceza Hakimliği'ne başvurarak, şüphelinin işyerlerinde arama kararı aldırdı. Ankara Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, dün sabah saatlerinde İpek Grubu'na ait 23 şirket-vakıf ve Akın İpek'in evinde arama başlattı. Yapılan aramalarda, 2010-2015 yılları arasındaki şirket ve vakıfların yönetim kurulu karar defterlerine, gelir-gider tablosu ve detay mizanlarına, 2010-2015 yılları arasında kullanılmış ve kullanılmakta olan kapanmış veya aktif durumda olan tüm banka hesaplarının dijital ve basılı nüshalarına, şirket ve vakıfların genel kurul defterlerine, FETÖ ile alakalı tüm kayıtlara, örgütsel dokümanlara, bilgisayar imajlarına el konuldu.


#İpek Grubu
#fetö
#Fetullahçı Terör Örgütü
9 yıl önce