|

Mahir Kaynak vefat etti

MİT tarihinin kilit isimlerinden Mahir Kaynak 81 yaşında vefat etti. Geçtiğimiz yıl kısmi felç geçiren Kaynak, 2 yıldır tedavi görüyordu. Madanoğlu cuntasının içine sızarak 9 Mart darbe girişimini deşifre etmesiyle tarihe geçen Kaynak, köşe yazılarıyla da tanınıyordu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 15/02/2015 Pazar
Güncelleme: 19:45 - 14/02/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

MİT tarihinin önemli isimlerinden Mahir Kaynak, dün sabah İstanbul’daki evinde hayatını kaybetti. 81 yaşında vefat eden Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) eski Daire Başkanı Kaynak, geçtiğimiz yıl kısmi felç geçirmişti. 2 yıldır gördüğü tedavinin ardından evinde bakıma alınan Kaynak’ın cenazesi, Pazartesi günü öğle namazını müteakip Ataşehir Mimar Sinan Camii’nde kılınacak namazın ardından Karacaahmet Mezarlığı’nda toprağa verilecek. 


CUNTAYI DEŞİFRE EDEN KİŞİ

Mahir Kaynak, Türk siyasi tarihinde dönüm noktası kabul edilen başarısız 9 Mart darbe girişiminde oynadığı rolle tanınıyor. Yakın siyasi tarihin kilit olaylarından 9 Mart darbe girişiminde, ‘Baasçı Cunta’ olarak da anılan Madanoğlu cuntasının içine sızarak darbe girişimini ifşa eden Kaynak, mensubu bulunduğu istihbarat servisi tarafından deşifre edilen ilk istihbaratçı olarak da tarihe geçti. 


KENDİSİ DE DEŞİFRE OLDU

Kendisi bir iktisat profesörü olmasına rağmen Kaynak, ulusal ve uluslararası istihbarat analizleri yaptığı çok sayıda kitabın yazarı olarak da biliniyor. 


Mahir Kaynak, 1969 yılında hükümeti devirmek amacıyla bir ‘cunta’ oluşturduğu iddia edilen emekli Korgeneral Cemal Madanoğlu ekibinin içine sızmış, ekibin bütün faaliyetlerini MİT’e bildirmiş ve darbe girişimi başarısızlıkla sonuçlanmıştı. Ancak Kaynak tarafından cuntacıların deşifre edilmesinin hemen ardından 12 Mart Muhtırası gelmiş, ardından da Mahir Kaynak, mensubu bulunduğu MİT tarafından deşifre edilmişti.


MODA’YI SUADİYE YAPTI

Mahir Kaynak, deşifre olduktan sonra yaşadıklarını ve çocuklarının durumdan etkilenmemesi için oynadıkları oyunu anlatmıştı. Deşifre olduğunda evlerini değiştirmek zorunda kaldıklarını belirten Kaynak, “Çocuklar için anneleri bir oyun buldu, onu oynamaya başladık. Moda’ya taşınmıştık ama buranın adını Suadiye diye değiştirmiştik. Biz Suadiye’ye tatile gelmiş gibi oynuyorduk. Sadece semtin değil kendimizin isimlerini de değiştirmiştik. Çocuklar sokakta soranlara babamın adı Mahir annemin adı Şükran demiyor, başka bir isim kullanıyorlardı” demişti.


Demirel darbeyi baştan biliyordu

9 Mart darbe girişiminin başarısızlıkla sonuçlanmasında kilit rol üstlenen Mahir Kaynak, 12 Mart muhtırasının da canlı tanıklarının başında geliyordu. Kaynak, Yeni Şafak’a yaptığı değerlendirmede, MİT’in dönemin Başbakanı Süleyman Demirel’e muhtıra hazırlığı ile ilgili haber vermediği yönündeki eleştirileri reddetmişti. Demirel’in muhtıra öncesinde süreçten haberdar olduğunu belirten Kaynak, “Ben 1966 Aralık ayında cuntaya girdim, ancak Süleyman Demirel’in Kasım ayından itibaren darbe girişimlerinden haberi vardı. Bu bilgiler ayrıca Cumhurbaşkanı’na ve Genelkurmay Başkanı’na da iletiliyordu” demişti. 12 Mart’ın aslında, darbecilerle darbeyi engellemek isteyenler arasında yapılan pazarlık sonucu ortaya çıkan bir anlaşma olduğunu ifade eden Kaynak, 9 Mart’taki darbe yerine 12 Mart’ta muhtıra konusunda generallerin anlaştığını söylemişti.


Mahir Kaynak kimdir?

Türk iktisatçı, yazar ve istihbarat analizcisi Prof. Dr. Mahir Kaynak, 1934 yılında Gaziantep’te doğdu. İlk ve ortaöğrenimini burada tamamladıktan sonra 1948’de Kuleli Askeri Lisesi’ne girdi. 1953’te Harp Okulu’nu bitirdi, ancak 1967’de askerlikten ayrıldı. 1961’de mezun olduğu İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde asistanlığa başladı. 1965’te doktor, 1971’de doçent oldu. O dönemlerde Milli İstihbarat Teşkilatı’na (MİT) katılan Kaynak, 1980 yılında MİT’ten emekli oldu. 1989’da iktisat profesörü olan Kaynak, 1993 yılında Gazi Üniversitesi’nden emekliye ayrıldı. Çeşitli gazetelerde köşe yazıları yazan ve TV programlarına yorumcu olarak katılan Mahir Kaynak’ın çok sayıda kitabı bulunuyor. Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan’ın babası olan Kaynak, TFF eski Genel Sekreteri Lütfi Arıboğan’ın da kayınpederiydi.

#mahir kaynak
#mit
#Madanoğlu cuntası
9 yıl önce