|

Makarnayı bıraktı yağda marka oldu

Kartal Makarnaları'nı satarak zeytinyağı sektörüne giren Ali Ulukartal, Verde ile büyük başarı yakaladı

AYDIN DEMİR/İZMİR
00:00 - 5/12/2006 Salı
Güncelleme: 01:20 - 5/12/2006 Salı
Yeni Şafak
Makarnayı bıraktı yağda marka oldu
Makarnayı bıraktı yağda marka oldu

Makarna sektöründe başarısının zirvesinde iken, tesislerini satarak zeytin yağı sektörüne giren Ali Ulukartal, 10 yıl içinde Verde Zeytin Yağları ile uluslararası piyasalarının en aranılan markası haline geldi. Gelecek 10 yılda Türkiye'nin dünya zeytin yağı piyasasının önemli bir aktörü haline geleceğini söyleyen Ali Ulukartal, İtalyanların Türk zeytin yağ sektörünün hızlı gelişimini kıskandığını vurguladı. Türkiye'nin zeytinyağ tüketiminde Akdeniz ülkeleri arasında en geri sıralarda yer aldığını anlatan Ali Ulukartal, sofralık zeytin tüketinminin ise 6 Kg ile diğer ülkelerden ileri olduğunu söyledi.

VERDE İLK 500 İÇİNDE

Dünya genelinde yıllık 150 milyon ton bitkisel yağ pazarı olduğunu, bu oranın içinde zeytinyağının payının 2,5 milyon ton olduğuna dikkat çeken Ulukartal, “ABD'de 15 yılk önce 20 bin ton zeytinyağ tüketilirken, bugün bu rakan 250 bin tona yükseldi. Tanıtımla bu gerçekleşmiş. Ülkemizde de toplumun yüzde 5-10'u diğer bitkisel yağlardan tanıtım ile zeytin yağına döndürülebilir” dedi. Ulukartal, Verde'nin 2005 yılında “500 sanayi kuruluşu listesi” içinde yer aldığını hatırlattı.


'İtalyanların oyununa gelmeyelim'

Kuruluşunun 10. yılını kutlayan Verde Zeytinyağ Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ulukartal, Türkiye'nin zeytinyağ ihracatının İtalyanları ürküttüğünü söyledi. Dünya zeytinyağ piyasasına hakim olan İtalyan firmaların Türkiye'de ham yağ ihracatını serbest bıraktırmak için yoğun çaba içinde olduklarını ve bu konuda lobi yaptıklarını vurgulayan Ulukartal, ”İtalyan firmaların istediği, bir ayda 50 bin ton ham yağın Türkiye'den çıkışı serbest bırakılsın. Sonra yağsız kalalım, ithalat yapalım. İtalyanlar piyasayı ele geçirsin. Bu gün 150-200 tonluk Türk rafinerilerini 2 bin/ton gün kapasiteli İtalyanlarla rekabet ettirmek yanlış olur” dedi.




17 yıl önce