|

Malezya palm yağı Türk rafına inecek

2.5 milyar dolarlık palm yağı ihracatıyla dünya birincisi olan Malezya, Tarım Bakanlığın'a bağlı Palm Yağı Üreticileri Birliği Türkiye ve Ortadoğu Müdürü Haznita Husin, “Türkiye bizim için büyük market. Palm yağının bu sene market raflarında olması için yoğun bir çalışma içerisindeyiz” dedi

Üsame Karakış
00:00 - 15/03/2012 Perşembe
Güncelleme: 22:42 - 14/03/2012 Çarşamba
Yeni Şafak
Malezya palm yağı Türk rafına inecek
Malezya palm yağı Türk rafına inecek

Dünyanın bir numaralı palmiye yağı ihracatçısı olan Malezya'nın Palmiye Yağı Konseyi'nin Türkiye dahil olmak üzere Ortadoğu'da 13 ülkenin müdürlüğünü yapan Haznita Husin, palm yağının bu yıl içerisinde Türkiye'deki market raflarında olacağını söyledi.Husin, palmiye yağının Türkiye'de bu sene içerisinde raflarda yerini alması için yoğun bir çalışma içinde olduklarını söyledi.

TÜRKİYE'YE 106 BİN TON

Husin, “Palm yağı ihracatında dünyada birinci ülkeyiz. 2011 yılında Malezya palmiye yağında 2.5 milyar dolar ihracat yaptı. Palmiye yağı ülkemizin en büyük ihracat kalemi. En büyük alıcımız Çin, sonra Hindistan ve Pakistan geliyor. Ortadoğu ise Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri var. Türkiye ise dördüncü sırada. 2011 yılında Türkiye'ye 106 bin 574 ton palm yağı ihraç ettik. Türkiye'de palmiye yağı ağırlıkla endüstriyel alanda kullanılıyor. Ülker, Evyap, Eti, Zade yağları, Orkide, Alemdar Kimya, Mercan Kimya gibi büyük firmalar ürünlerinde Malezya palmiye yağını kullanıyor” dedi.

BİO DİZEL OLARAK DA KULLANILIYOR

Palmiye yağının dünya üzerinde en çok kullanılan yağ olduğuna dikkat çeken Husin, “Malezya palmiye yağı dünyada en çok tüketilen ve ticareti yapılan yağlar arasında birinci. Bunun nedeni ucuz olması, ucuzluğunun nedeni devamlı ürün alabilmemizden kaynaklanıyor. Palm yağı sadece gıdada kullanılmıyor. Oturduğumuz masa, kalemdeki mürekkep, sabun, mum, dondurma, bio dizel gibi kullanım alanı çok geniş” şeklinde konuştu. Türkiye'nin kendileri için büyük bir market olduğunu ve bölgesinde çok önemli bir konuma sahip olduğunu dile getiren Husin, Türkiye'nin Malezya için Avrupa'ya açılan kapı olarak gördüklerini söyledi. Husin, “Mesela İran'a direk Malezya üzerinden palm yağı gönderiyoruz. Önce Türkiye'ye geliyor, buradan da İran'a ve çevre ülkelere dağıtım yapıyoruz” şeklinde konuştu.


4 yıldır Türkiye'de faaliyet gösteriyor

Malezya Palmiye Yağı Konseyi'nin 18 yıldır hizmet verdiğini ifade eden Husin, konsey olarak amaçlarının Malezya Palmiye Yağını dünya çapında tanıtmak ve pazar araştırması yapmak olduğunu belirtti. Türkiye ofisinin 2009 yılında faaliyete geçtiğini söyleyen Husin, konseyin devlete bağlı bir kurum olduğunu ve Malezya Tarım Bakanlığı bünyesinde çalıştıklarını söyledi. 2011 yılında Malezya toplamda 20 milyon ton palm yağı ihracı gerçekleştirdi. En büyük alıcısı 3.9 milyon ton ile Çin. Ardından onu Pakistan ve Hindistan takip ediyor. Dünyada ticareti en çok yapılan ve tüketilen yağ palm yağı.


Yılın 365 günü ürün verebilen ağaca sahip

Yağlar arasında fiyat olarak en ucuz yağın palmiye yağı olduğuna dikkat çeken Husin, bunun sebebinin Palmiye ağacından devamlı olarak ürün temin edilmesi olduğunu söyledi. Husin, “Palmiye ağacından 25 yıl boyunca mevsimsel değil, sürekli olarak 365 gün ürün alabiliyorsunuz. Soya ya da ayçiçeği yağında böyle olmuyor. Ürünü ağaçtan aldıktan sonra, yine hemen ürün çıkmaya başlıyor. Her ağaçtan alınan üzüm salkımı gibi meyveler, toplanılarak fabrikalara götürülüyor. Fabrikada geçtiği işlemlerden sonra, yağ halini alıyor. Geriye kalanlar ise hayvan küspesi olarak ihraç ediliyor. Ağacından masa, sandalye, dallarından da süpürge yapılıyor. Yani Türklerin tabiriyle etinden sütünden yararlanıyoruz” diye konuştu.

11 OFİSİN EN GENÇ MÜDÜRÜ

Malezya Palm Yağı Birliği (MPOC) Türkiye ve Ortadoğu kapsayan 14 ülkenin müdürlüğünü yapan Haznita Husin, 30 yaşında müdürlük koltuğu alarak dünya genelindeki 11 farklı ofis arasında en genç müdür olmuş. Birliği girmeden önce yine palm yağı üzerine faaliyet gösteren bir firmada dört yıl market analizleri üzerine görev yapan Husin, daha sonra birliğe müdür olarak atanmış. Husin eğitimini Malezya'da University Of Techonolgy'de 'iş yönetimi' üzerine tamamlamış. İngilizce, Çince ve Arapça biliyor.



12 yıl önce